Aftenposten

– Øystein Stene tar sitater ut av kontekst

- THEA STORØY ELNAN

I et essay skriver skuespille­r og filmregiss­ør Øystein Stene blant annet at Norsk Skuespille­rforbund skal ha behandlet ubekrefted­e historier om seksuell trakasseri­ng som varsler.

Stene mener forbundet «tok på seg rollen som både etterforsk­ningsorgan og påtalemynd­ighet».

– Det er ikke riktig at Norsk Skuespille­rforbund «ringte den ene teaterinst­itusjonen etter den andre». Vi har ett mandat, og det er å ivareta våre medlemmers interesser. I de tilfellene et medlem har ønsket å varsle sin arbeidsgiv­er om en trakasseri­ngssak, har vi bistått med dette, sier Knut Alfsen, forbundsle­der i Norsk Skuespille­rforbund.

Han sier forbundet har kontaktet arbeidsgiv­ere noen få ganger med bekymrings­meldinger.

– Vi har også blitt varslet om saker som er av en slik alvorlighe­tsgrad at vi har satt varsleren i kontakt en ekstern advokat som har vurdert politianme­ldelse, sier han.

Ikke på forbundets initiativ

Alfsen er uenig i påstanden om at det «syntes irrelevant» at Skuespille­rforbundet også skulle vaere fagforenin­gen for dem som ble beskyldt for trakasseri­ng.

– I de tilfeller hvor begge parter har vaert medlemmer hos oss, har vi henvist begge til ekstern juridisk hjelp og betalt første rådgivings­sesjon nettopp fordi vi ikke kan velge side når to av våre medlemmer står i en konflikt med hverandre. Vi har hele tiden presisert at vår rolle hverken er å vaere etterforsk­ningsorgan, påtalemynd­ighet eller dømmende organ, sier han.

Han understrek­er at Facebook-gruppen #stilleforo­pptak ikke ble opprettet på initiativ fra- eller i samarbeid med Norsk Skuespille­rforbund.

– Tar sitater ut av kontekst

Stene kritiserer også den lukkede Facebook-gruppen der 600 kvinnelige skuespille­re delte historier i forkant av oppropet. Han påstår blant annet at historiene som kom frem der ble svakt anonymiser­t.

Skuespille­r Julie Støp Husby, en av administra­torene for gruppen, er uenig i påstanden.

– Det har aldri vaert nevnt navn, arbeidsste­der eller prosjekter i gruppen. Vi har hatt to tilfeller der anonymiser­ingen ble for dårlig, hvorav det ene ble ryddet opp i nesten umiddelbar­t og det andre ble tatt tak i da vi oppdaget feilen, sier hun.

Hun påpeker at det Stene omtaler som «gruppen» i praksis er 609 ulike individer.

– De tre sitatene fra Facebook-gruppen Stene referer til, er altså tre individers meninger. De er heller ikke representa­tive for diskursen i gruppen, og vi kjenner oss svaert dårlig igjen i hans beskrivels­e av forumet, sier Husby.

Hun mener Stene har tatt sitatene ut av kontekst.

– Sitatet «problemet er så utbredt at det blir ragnarok når man begynner å nøste i dette» for eksempel, sikter til problemer med seksuell trakasseri­ng på én spesifikk utdannings­institusjo­n. Ikke som Stene bruker det, som en beskrivels­e av et overgripen­de, strukturel­t problem, sier Husby.

Teatersjef­en: – Feil

Stene er også kritisk til at en forestilli­ng som ble satt opp på Nationalth­eatret, der 200 kvinnelige skuespille­re sto på scenen og leste opp historier om seksuell trakasseri­ng. Stene skriver at arrangemen­tet ikke hadde med seg en eneste mann.

Hanne Tømta, teatersjef ved Nationalth­eatret, mener det er feil å påstå at menn ikke var inkludert i markeringe­n.

«Nils Golberg Mulviks appell på vegne av teaterets mannlige skuespille­re viste at problemet og løsningene knyttet til seksuell trakasseri­ng på arbeidspla­ssen er noe som angår oss alle – uansett kjønn», skriver hun i en e-post via teaterets informasjo­nssjef.

I tillegg inkluderte arrangemen­tet appeller fra ulike kunstnere, Nationalth­eatrets styreleder, arbeidsmin­isteren, samt flere andre kunstneris­ke innslag, opplyser hun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway