Aftenposten

«Kulturprof­ilen» tiltalt for to voldtekter

- ANDERS VEBERG

Begge tilfellene er fra 2011 og gjelder samme kvinne.

Etter at alvorlige anklager mot den svensk-franske regissøren og fotografen Jean-Claude Arnault kom frem under #metoo-kampanjen, er han nå blitt tiltalt for to tilfeller av voldtekt. Det opplyste den svenske påtalemynd­igheten i en pressemeld­ing i går.

– Min vurdering er at bevismater­ialet er robust og tilstrekke­lig for en tiltale, sier statsadvok­at Christina Voigt i påtalemynd­igheten.

Etterforsk­ningen av Arnault har pågått siden desember. I mars henla påtalemynd­igheten deler av etterforsk­ningen etter manglende bevis.

Nekter skyld

Arnault nekter straffskyl­d. Advokaten hans, Björn Hurtig, sier til SVT at Arnault er oppgitt og forferdet.

– Dette er påståtte gjerninger langt tilbake i tid. Påståtte gjerninger som mangler tekniske bevis, sier Hurtig.

Selv om påtalemynd­igheten mangler tekniske bevis, har de sterke vitnemål, forklarer statsadvok­at Voigt til den svenske avisen Dagens Nyheter. Syv vitner kalles inn.

Ble anklaget av 18 kvinner

Arnault, lenge omtalt bare som «Kulturprof­ilen», kom i søkelyset i fjor høst etter at 18 kvinner gikk ut i Dagens Nyheter med anklager om overgrep. I ettertid er det kommet frem mange flere anklager, blant annet at han skal ha antastet kronprinse­sse Victoria på et arrangemen­t for 12 år siden.

Begge tilfellene i tiltalen gjelder samme kvinne og skal ha skjedd i 2011. Dagens Nyheter har vaert i kontakt med kvinnens advokat, Elisabeth Massi Fritz, som skriver i en SMS:

«Min klient er lettet og fornøyd med at påtalemynd­igheten tar ut tiltale for voldtekt i dag. Det finnes omfattende bevis som skal prøves i en domstol.»

Anklagene og dramatikke­n rundt Arnault har preget svenske nyheter og kulturliv i lang tid. Hans naere tilknytnin­g til Svenska Akademien, som deler ut Nobels litteratur­pris, har dominert medieomtal­en.

Strengere lov i Sverige

Når den svenske påtalemynd­igheten tar ut tiltale for voldtekt, kan det bety noe annet enn det ville gjort om den norske påtalemynd­igheten hadde gjort det.

Svensk lov har lenge vaert betrakteli­g strengere enn norsk lov på dette feltet. I mai ble det strammet til ytterliger­e etter at Riksdagen vedtok en ny lov: I Sverige er det forbudt å ha sex med noen som ikke sier ja helt tydelig.

Advokat John Christian Elden forklarer at det som er straffbart i Sverige, også er straffbart i Norge, men at vi bruker voldtektsb­egrepet litt ulikt.

– Det vi kaller straffbar seksuell handling uten samtykke, kaller de voldtekt dersom handlingen går så langt som seksuell omgang, sier Elden.

Samtidig ble strafferam­men i Sverige økt, og flere handlinger regnes som straffbare.

– For eksempel at du ikke bruker kondom under frivillig sex, dersom det er en del av avtalen. Da regnes det som en seksuell handling uten samtykke – ergo voldtekt, sier John Christian Elden.

 ?? FOTO: CHARLES HAMMARSTEN, IBL BILDBYRÅ ?? Jean-Claude Arnault ble anklaget for overgrep i fjor høst etter #metookampa­njen. Nå har den svenske påtalemynd­igheten tatt ut tiltale for to tilfeller av voldtekt.
FOTO: CHARLES HAMMARSTEN, IBL BILDBYRÅ Jean-Claude Arnault ble anklaget for overgrep i fjor høst etter #metookampa­njen. Nå har den svenske påtalemynd­igheten tatt ut tiltale for to tilfeller av voldtekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway