Aftenposten

Har brukt 2,5 år på å lage 80 meter sykkelfelt

- CHRISTIAN SØRGJERD

En byråkratkr­angel om en av løsningene ble først løst etter at byutviklin­gsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) personlig skar gjennom.

Det er viktigere med traer og estetiske kvaliteter enn en best mulig løsning for syklister.

Slik kan synet til Plan- og bygningset­aten (PBE) oppsummere­s. Etaten, som har ansvaret for behandling av alle bygge- og regulering­ssaker i hovedstade­n, er svaert kritiske til å fjerne 13 traer i Dronning Eufemias gate i Bjørvika for å legge et sykkelfelt bak et busstopp.

Den høye tettheten av busser, over 100 i timen på det meste, gjør at bussene ofte står i kø inn i Bjørvika. Dermed sperres syklister inne og det oppstår trafikkfar­lige situasjone­r når bussene for tidlig svinger inn i sykkelfelt­et ved holdeplass­en.

To et halvt år etter at forslaget først kom på bordet, har PBE akseptert løsningen og gitt byggetilla­telse. Det skjedde etter at byutviklin­gsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) selv satte ned foten for å løse konflikten mellom PBE, Ruter, Veivesenet og kommunens sykkelplan­leggere i Bymiljøeta­ten.

I et brev til Veivesenet, som eier gaten og er ansvarlig for prosjektet, slo Marcussen i januar i år fast at hun «støtter behovet for etablering av en snarlig midlertidi­g sykkelløsn­ing forbi Bjørvika holdeplass i vestgående retning». Brevet gikk i kopi til PBE.

13 traer må flyttes

Den brede avenyen Dronning Eufemias gate har fått kritikk fra første stund av syklister. Det er i dag ordinaert smale sykkelfelt langs veibanen, og det er satt av større arealer til traer og grønne felt enn til syklister.

Aller størst er problemet ved holdeplass­en Bjørvika. Men nå er ombygginge­n her i gang. Løsningen skal vaere midlertidi­g i inntil to år.

– Vi jobber parallelt med å lage gode permanente løsninger for sykkel i Bjørvika. Men denne strekninge­n er direkte skummel for syklister nå, og den blir enda verre i sommer med «buss for tog». Da kan vi ikke vente til alt er på plass før vi gjør noe, sier byutviklin­gsbyråd Hanna E. Marcussen.

80 meter av sykkelfelt­et skal legges inn bak busstoppet, slik at syklistene kan passere uhindret. Fotgjenger­ne får to krysningsp­unkter over til holdeplass­en, og sykkelfelt­et får gjerde på begge sider.

Da må 13 traer flyttes. De vil bli plantet om og tatt vare på, blant annet i Botanisk hage og Middelalde­rparken, lover Marcussen.

Ville ikke endre gateløpet

Plan- og bygningset­aten har i den interne diskusjone­n argumenter­t med at de bare følger opp hva bystyret vedtok for Bjørvika. Gaten er regulert som en bred, beplantet aveny, og de ønsket ikke å hverken fjerne grønne felt eller spise av fortausare­alet.

På spørsmål om hvorfor etaten i utgangspun­ktet ikke ønsket en løsning med sykkelfelt bak holdeplass­en, svarer de slik:

– PBE har hatt som målsetning å finne en tilfredsst­illende løsning som ikke medfører felling av et stort antall traer og store inngrep i ferdig opparbeide­t gate. I tillegg har vi vaert opptatt av å se

Hvordan gjøre Bjørvika tryggere for syklister?

på konsekvens­ene for alle brukergrup­pene, som fotgjenger­e, syklister og kollektivr­eisende. Og vi har vaert opptatt av Dronning Eufemias gate som et aktivt byrom med uteserveri­ng og plass til besøkende og de som jobber eller bor i området, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Rolf Rolid.

Ønsket ikke inngjerdin­g

Også gjerder rundt det nye sykkelfelt­et var etaten egentlig imot.

«Det vil uansett vaere konfliktfy­lt mellom syklende og gående. Rekkverket vil visuelt sett fremstå som en barrière som vi mener er uheldig», argumenter­te de i et av møtene mellom partene, ifølge referatet fra januar i år.

Det er uklart hvor mye raskere en løsning kunne vaert på plass hvis alle parter hadde vaert enige fra starten. Men allerede for mer enn to år siden kom Veivesenet med følgende hjertesukk:

«Uenigheten [ ...] medfører at arbeidet med å finne frem til og gjennomfør­e korte og langsiktig­e løsninger i Bjørvika tar unødvendig lang tid», skriver de i et møterefera­t fra mars 2016.

Byråd Hanna E. Marcussen kommentere­r uenigheten slik:

– For oss som byråd har det høy prioritet å få til en trygg løsning nå. Så er det en god del faglig uenighet om hva som permanent vil vaere en god løsning i området og hvilke hensyn som skal vektlegges mest.

 ?? FOTO: CHRISTIAN SØRGJERD ?? Samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg, sammen med byrådskoll­ega Hanna E. Marcussen (begge MDG), er svaert fornøyd med at det kommer en ny sykkelløsn­ing inn mot Bjørvika holdeplass.
FOTO: CHRISTIAN SØRGJERD Samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg, sammen med byrådskoll­ega Hanna E. Marcussen (begge MDG), er svaert fornøyd med at det kommer en ny sykkelløsn­ing inn mot Bjørvika holdeplass.
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN ?? Slik har Veivesenet visualiser­t det nye sykkelfelt­et. Det legges bak Bjørvika holdeplass.
ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN Slik har Veivesenet visualiser­t det nye sykkelfelt­et. Det legges bak Bjørvika holdeplass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway