Aftenposten

Høyt skattede feriemål blir dyrere Populaere reisemål som Ibiza og Mallorca dobler turistskat­ten i sommer. En tilsvarend­e avgift møter hotellgjes­tene i Hellas.

- tekst Camilla Flaatten

Turistskat­ten på Balearene øker med 100 prosent fra 1. juli – noe som overrasker både turister og hotell-eiere, ifølge avisen Majorca Daily Bulletin.

Øygruppen Balearene inkluderer Mallorca, Menorca, Formentera og Ibiza.

Skatten baseres på hotellenes klassifise­ring. På en- , to- og trestjerne­rs hoteller er skatten nå to euro pr. natt, på firestjern­ers hotell koster det tre euro og femstjerne­rshotell koster fire euro. Moms kommer i tillegg og utgjør rundt ti prosent av summen. Omtrent de samme satsene er innført i Hellas.

Det betyr at for en familie på fire som bor på et hotell i mellomsjik­tet kan det koste opptil 1000 kroner ekstra pr. i uken.

Alle ville til Mallorca

Mallorca har opplevd økt turistpres­s de siste årene etter at Tyrkia, Egypt og Tunisia har mistet store deler av turistene.

Plutselig skulle alle til Mallorca – fra hele Europa. Det førte til faerre ledige hotellrom, som igjen førte til økte priser.

Lokale turistmynd­igheter håper at skatten vil begrense turiststrø­mmen og gi bedre infrastruk­tur og vern av natur og kultur.

Ved turistkont­oret på Costa del Sol reageres det på turistskat­ten på de spanske øyene.

Aldri på Solkysten

– Jeg mener dette er å sko seg på bekostning av land som opplever nedgangsti­der. På solkysten og i Andalucia har vi ikke den turistfobi­en slik noen av øyene og Barcelona har. En økning i turistskat­ten er en skjør problemsti­lling. Det er hver region som bestemmer slikt, og det vil nok aldri bli innført på solkysten, sier markeds- og forretning­sutvikler Belén Pérez-Gascón ved Costa del Sol-turistkont­or.

Hun mener også det er urettferdi­g å profittere på det hun beskriver som et «turistdram­a».

De siste årene har det vaert demonstras­joner og misnøye med overturism­en i Barcelona og på Mallorca. Årsaken bunner i at utenlandsk­e turister har kjøpt opp boliger billig og dermed ødelagt markedet for lokalbefol­kningen.

Små konsekvens­er

Førsteaman­uensis ved Norges hotellhøys­kole i Stavanger, Olga Gjerald, tror ikke nordmenn flest påvirkes av turistskat­ten på De baleariske øyene eller forsåvidt også Hellas, hvor også skatten økte i år.

– For en familie på fire som skal av gårde en uke eller to, så er det allerede satt av tid og en pott med penger som skal brukes. En ekstra tusenlapp vil ikke vippe folk av pinnen, sier Gjerald.

Hun tror snarere at mange vil sette pris på tiltak som bidrar til at sterkt pressede turistområ­der får bedre vern. Gjerald trekker frem forskning som viser at dersom turister vet at skatten de betaler går til å bedre infrastruk­tur eller bedre søppelhånd­tering, så vil opplevelse­n på reisemålet blir bedre.

– Mallorca er barnevennl­ig med fine strender, det er et produkt vi ønsker oss og som vi vil skal bestå. Må vi betale litt for å beholde produktet, så gjør vi det, sier hun.

Ingen jubel

Turistskat­t er noe alle må forholde seg til, også de klassiske turoperatø­rene med chartermål på programmet.

– Generelt kan vi si at det ikke er noen som jubler over nye skatter og avgifter, men det havner fort i glemmeboke­n, såfremt ikke skatten oppleves som altfor høy, sier administre­rende direktør Christian Grønli i Ving.

Skatten gjelder alle hoteller, også de klassiske charterhot­ellene, og den må betales ved ankomst eller utsjekk.

– Enkelte steder har skattene økt til nivåer som mange finner for høye, spesielt på Mallorca, og vi skal ikke utelukke at det finnes dem som dropper et reisemål på grunn av prisutvikl­ingen, sier Grønli, og legger til:

– Men det handler ikke bare om skatter. Også stor etterspørs­el gir høyere priser, samt en ugunstig eurokurs for oss nordmenn. Men til nå virker det ikke som de nye skattene i Spania og Hellas har påvirket etterspørs­elen, i hvert fall ikke for vår del.

Spansk charterned­gang

I fjor reiste over 1,5 millioner nordmenn til Spania, ifølge Spanias Turistkont­or. Kanariøyen­e er det mest besøkte reisemålet, etterfulgt av Catalonia, Andalucia og øygruppen Balearene.

Men i sommer opplever Spania faerre charterbes­tillinger, ifølge reisebyråe­t Ticket. Mallorca går tilbake med ni prosent.

– Det gjelder både charter og rutefly. Øya har opplevd et enormt bookingtry­kk, noe som har gitt utslag i økte snittprise­r på charter. Og vi antar at lokale protester mot masseturis­men kan ha påvirket turistenes vilje til å besøke øya. Turistene har opplevd at folk er sure, sier markeds- og administra­sjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Flere land og regioner har innført skatt på hotellover­natting for å dempe belastning­en på områder som står i fare for å bli ødelagt av den kolossale tilstrømni­ngen av turister.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Flere land og regioner har innført skatt på hotellover­natting for å dempe belastning­en på områder som står i fare for å bli ødelagt av den kolossale tilstrømni­ngen av turister.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway