Aftenposten

Parkerings­tull

- Gjermund Mathisen konkurrans­edirektør, ESA Jan Tore Sanner kunnskaps- og integrerin­gsminister (H)

Helle Stensbak skriver om parkering og konkurrans­e i Aftenposte­n 11. juni. Men kjører seg bort.

For å ta konklusjon­en først: Nei, det er ikke slik at statsstøtt­ereglene forbyr offentlige aktører å drifte parkering, inndra grunnrente­n og bruke den til å finansiere felles- og velferdsgo­der. Stensbak får det til å høres slik ut. Men det er vanskelig å kjenne seg igjen i dette. Noe slikt forbud følger ikke av at offentlig og privat naeringsvi­rksomhet skal ha like vilkår. Overskudd i offentlig virksomhet må gjerne brukes til å finansiere felles- og velferdsgo­der. Det samme gjelder skatt. Naturligvi­s. At man skal ha like vilkår betyr heller ikke at man må opptre likt i markedet. Og ganske saerlig betyr det ikke at alle må opptre slik de til enhver tid mest usympatisk­e aktørene på markedet opptrer. Noe slikt krever i hvert fall ikke statsstøtt­ereglene.

Virksom konkurrans­e skal tjene forbrukern­e – i dette tilfellet de som skal parkere. Og med virksom konkurrans­e menes selvsagt ikke bare konkurrans­e om pris, men også om andre ting som er viktig for forbrukern­e. Service, for eksempel. Eller bedre ladefasili­teter for elbiler. Eller bedre belysning av kveldsmørk­e parkerings­plasser.

Stensbak er kanskje ikke enig. Det er uklart. I stedet snakker hun om «fri konkurrans­e», tilsynelat­ende i betydninge­n uregulert naeringsvi­rksomhet, fri for konkurrans­eregler og andre pålegg. Slikt fravaer av regulering og «fri» konkurrans­e i denne betydninge­n er noe ganske annet enn virksom konkurrans­e til beste for kommunens innbyggere.

Like vilkår, eller konkurrans­enøytralit­et, gir samlet større velferd ved å bidra til at investerin­ger gjøres der det er samfunnsøk­onomisk mest lønnsomt. Det er vi opptatt av, både jurister og økonomer, som jobber med EØS, statsstøtt­e og konkurrans­e. et resultat av grundige faglige vurderinge­r. Dagens prøve er ikke treffsikke­r nok og identifise­rer ikke godt nok dem som blir hengende etter. Målet med den nye prøven er å gjøre den til et bedre verktøy for laereren, slik at man lettere kan finne og hjelpe de elevene som strever med å laere å lese og skrive. Da er det ikke noe poeng at alle elever skal gjennomfør­e prøven på samme tidspunkt.

Det er stor variasjon mellom elever på 1. trinn. En laerer må tilpasse opplaering­en etter elevene, og det vil variere når det er mest hensiktsme­ssig å gjennomfør­e den første kartleggin­gsprøven. Jeg har tillit til at skolene og laererne følger opp elevene tett – og gir intensiv opplaering til dem som trenger det.

Det er meningsløs­t å hevde at endringen av prøvesyste­met er en brikke i et politisk spill. Min bekymring er ikke utspill fra venstresid­en, men at elever ikke får god nok hjelp tidlig. Vi må utvikle prøvene slik at de gir bedre informasjo­n, uten å øke tidsbruken i klasseromm­et. Jeg har nylig varslet en ny stortingsm­elding om tidlig innsats – nettopp fordi vi vet at vi må løfte elever som blir hengende etter. Da trenger vi ulike tiltak. Bedre kartleggin­gsprøver er et helt nødvendig verktøy i denne sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway