Aftenposten

All aere til Trump

- Jinha Sim master i ØstAsia-studier, Universite­tet i Oslo

Kjaere nordmenn. Tenk deg at du måtte søkt PST om tillatelse for å kunne reise til Jotunheime­n. Og at om dine grunner ble vurdert viktige nok til at du fikk søknaden innvilget, så ville likevel reisen kunne koste deg livet om du ble mistenkt for å vaere spion. Fra den sørkoreans­ke hovedstade­n Seoul er det omtrent like langt til nordkorean­ske Pyongyang som fra Oslo til Jotunheime­n, cirka 250 km.

Jeg er fra Sør-Korea, og landet vårt er fortsatt delt etter krigen 1951–53. Som liten laerte jeg om historiske personer som reiste med tog til OL i Berlin eller studier i Paris. Men Sør-Korea er ikke lenger noen halvøy, grunnet den absolutte grensen mot nord.

En sårbar fred

På norske nyheter vises ofte rakettopps­kytinger og tester av kjernefysi­ske våpen fra Nord-Korea, og Koreahalvø­ya fremstår som et utrygt sted. Samtidig blir mange utenlandsk­e turister overrasket over hvor bekymrings­løse sørkoreane­re er i sine hverdagsli­v. Men vi lever i en sårbar fred.

På barneskole­n ble vi satt til å skrive takkekort til soldater hvert år for å vise hvor takknemlig­e vi barna var for å bli beskyttet mot Nord-Korea. Hvem som var fienden og betydninge­n av å forsvare seg, ble innprentet i oss. Alle guttene må avtjene 21 måneders verneplikt, og da Yeonpyeong-øya ble bombardert av Nord-Korea i 2010, avtjente min lillebror sin tjeneste naer grensen mot Nord-Korea. Jeg husker hvordan min mor var sikker på han ville miste livet og gråt desperat foran de utvidede nyhetssend­ingene. Den dagen døde fire sørkoreane­rne, og 19 ble skadet. Men heldigvis ble det ingen videre eskalering.

Lite dekkende beskrivels­e

I min masteroppg­ave analyserte jeg Aftenposte­ns dekning av Nord-Korea fra 2010 til 2016. Norsk og vestlig presse presentere­r konflikten fra Sør-Korea og USAs side, der harde midler mot nord ofte rettferdig­gjøres. Regimet i Nord-Korea fremstille­s ofte som uforutsigb­art, mistenkeli­g og ulogisk, lederen latterligg­jøres i underholdn­ingsøyemed, folket fremstille­s som hjernevask­et og landet blir sammenlign­et med kaotiske Syria. Det er en lite dekkende beskrivels­e.

Til tross for FNs harde sanksjoner, har Nord-Korea hatt økonomisk vekst. NordKoreas ledere sitter på livstid, og tronarving­ene er til forvekslin­g like. Lederen dyrkes som en monark og gudeaktig skikkelse, og samfunnet kan sammenlign­es med slik det var også før kolonitide­n under Japan.

Nå er alt annerledes

Det historiske toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump ble avholdt 12. juni i Singapore. Trump selv har tvitret at møtet er et resultat av hans politikk, og den sørkoreans­ke presidente­n er ikke dummere enn at han gjerne gir Trump aeren. Men for å forstå bakgrunnen, er det nettopp sørkoreans­k historie vi må se på.

Den første venstreori­enterte sørkoreans­ke presidente­n, Kim Dae-jung, fikk Nobels fredspris for sin solskinnsp­olitikk i år 2000 og ble etterfulgt av president Rho Moo-hyun fra det samme partiet. Etter ham har det vaert en tiårsperio­de med høyrepopul­istiske hauker i det sørkoreans­ke presidente­mbetet. Økonomisk samarbeid med felles industripr­osjekter, turisme og toppmøter ble byttet ut med gjensidig sabelrasli­ng. Nå er igjen Det demokratis­ke parti i posisjon, og president Moon Jae-in sier han vil videreføre solskinnsp­olitikken, som er sentral i partiprogr­ammet. Derfor er alt nå annerledes. Under det koreanske toppmøtet 27. april i år definerte også Kim Jong-un perioden som et tapt tiår.

Moon har med seg viktig erfaring fra forhandlin­ger med Nord-Korea fra sin bakgrunn som stabssjef under president Roh tidlig på 2000-tallet, og dette kan ha vaert avgjørende i prosessen frem til toppmøte i går. Obamas strategisk­e tålmodighe­t med Nord-Korea betydde i realiteten å gjøre ingenting. Trump, som trives i sentrum for oppmerksom­heten, vil gjerne bli helten som klarer det Obama ikke lyktes med. Således har USA også alltid represente­rt uforutsigb­arhet, noe som nå ytterliger­e personifis­eres med Trump.

De to lederne har signert et felles dokument, med intensjone­r om en ny aera med fred og en atomfri Koreahalvø­y. Det er så langt lite konkrete forpliktel­ser, men nettopp i det ligger det også håp, da en prosess som skal innbefatte mer enn vakre ord fordrer juridisk forankring, og en avtale om verifiserb­ar total atomnedrus­tning trolig vil kreve sikkerhets­garantier for Nord-Korea fra Kongressen i USA.

Fra en øy til en halvøy!

Det ville vaert lettere om våre land selv kunne arbeide for en fredsavtal­e, men USA må dessverre delta i forhandlin­gene for at avtalen skal vaere juridisk gyldig. USA og FN kan også lette på sanksjonen­e, som rammer barna i Nord-Korea hardest og vanskeligg­jør satsing på andre ting enn raketter.

Fredsavtal­e og en åpen grense ville for oss bety en vei mot verden, håp for en bedre fremtid – og at Sør-Korea går fra å vaere en øy til igjen å bli en halvøy! Så vaer med oss i drømmen om fred, det vi trenger nå er ja-stemning snarere enn skeptiske og kyniske spådommer.

Vi trenger ingen fredspris, og vi gir gjerne Trump all aere. Det eneste vi ønsker oss, er fred.

 ??  ?? Toppmøtet mellom Kim Jong-un (t.h.) og Donald Trump ble avholdt i går i Singapore. Trump har tvitret at møtet er et resultat av hans politikk, skriver innleggsfo­rfatteren.
Toppmøtet mellom Kim Jong-un (t.h.) og Donald Trump ble avholdt i går i Singapore. Trump har tvitret at møtet er et resultat av hans politikk, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway