Aftenposten

Flerlingsv­angerskap ikke «å skifte en ekstra bleie»

-

Knut Jørgen Kirkeberg og Andreas Aschim Naesheim skriver 7. juni i Aftenposte­n om sitt ønske om at Høyre skal gå inn for at abortloven skal tilpasses 2018.

Innleggsfo­rfatterne fremfører en rekke argumenter som må problemati­seres:

Innledning­svis fremhever de hvor viktig saken om fosterredu­ksjon er, til tross for at det utføres kun en håndfull fosterredu­ksjoner i året.

Videre lover de å gi (…) en real kamp for menneskeve­rdet. Er det slik å forstå at et foster som har en tvilling, har et annet menneskeve­rd enn et foster som ikke har det?

Deretter fremhever forfattern­e metoden for tvillingre­duksjon. Frem til slutten av 90-tallet skjedde de fleste aborter med kurette og sug og aborttang, i dag skjer mer enn 90 prosent av provoserte aborter medikament­elt. Abort er en etisk problemsti­lling, ikke en estetisk problemsti­lling. Metoden er irrelevant.

Og så det mest oppsiktsve­kkende argumentet fra de to: «Dette er et barn som på et tidspunkt må bli fortalt at det hadde en tvilling og at det var helt tilfeldig at det var han eller hun som fikk leve.» Skal man følge denne logikken pålegger Kirkeberg og Naesheim kvinner som har hatt et svangerska­psavbrudd, å fortelle sine barn at de «mangler et søsken».

Flerlingsv­angerskap er alltid forbundet med en økt risiko for mange svangerska­pskomplika­sjoner, og jo større antall fostre,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway