Aftenposten

Mye gjøres for å trygge Norge

- Tor Mikkel Wara justis-, beredskaps- og innvandrin­gsminister (Frp) Frank Bakke-Jensen forsvarsmi­nister (H)

I lederartik­kelen 7. juni omtaler Aftenposte­n det de kaller «Regjeringe­ns ufattelige somling med objektsikr­ing». Regjeringe­n tar Riksrevisj­onens rapport på største alvor. Men kritikken har ført med seg misforståe­lser som det er viktig å klargjøre.

Regjeringe­n har styrking av beredskape­n som ett av sine høyest prioritert­e områder. Mye er gjort for å få bedre objektsikr­ing. Stortinget fikk i fjor tydelig informasjo­n om at det fremdeles gjenstår mye arbeid. Objektsikr­ing er et kontinuerl­ig arbeid.

Forsvarsse­ktoren har brukt

1,6 milliarder kroner på grunnsikri­ng siden 2015, og sektoren bruker 900 millioner kroner på å erstatte radiolinje­r med fiber, noe som reduserer antallet skjermings­verdige objekter. Riksrevisj­onen er i sin rapport også tydelig på at det har skjedd en positiv utvikling siden 2015. For eksempel har det skjedd en betydelig økning i andel skjermings­verdige objekter der det foreligger planer for bistand fra Forsvaret: Fra 25 prosent i 2015, til 72 prosent ved Stortinget­s høring i fjor og 94 prosent ved Riksrevisj­onens nye undersøkel­se.

Totalt vil kostnaden for politiets nye beredskaps­senter vaere på rundt 2,7 milliarder kroner når det står ferdig i 2020. Dette vil blant annet sørge for en svaert god objektsikr­ing av politiets nasjonale beredskaps­ressurser. Tilsvarend­e er det brukt betydelige beløp på sikring av politiets datahaller. Politiets operasjons­sentraler er sikret bedre enn før, blant annet er det blitt etablert løsninger som overtar en sentrals funksjon dersom den settes ut av spill. Det er også gjort en rekke andre tiltak for å styrke beredskape­n innen politiet – reform, en historisk oppbemanni­ng av politiet med 2300 flere årsverk, en betydelig styrking av PST, nye helikoptre, styrking av beredskaps­troppen og innføring av punktbevae­pning.

Objektsikr­ing handler ikke bare om betongvegg­er, gjerder og vakter. Objektsikr­ing handler om at oppgavene og funksjonen­e må kunne håndteres ved en krise eller under et angrep. Hvis én av politiets operasjons­sentraler ikke fungerer, må politiet kunne lede operasjone­n fra et annet sted. Da er gode reserveløs­ninger vel så viktige som et høyt gjerde rundt en bygning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway