Aftenposten

Usaklig om Ramadan, Listhaug!

-

Barn har fritak fra fasten frem til de er kommet i puberteten.

Den muslimske høytiden Ramadan er snart over. Dette er en høytid feiret av muslimer over hele verden som blant annet går ut på at man skal gi avkall på mat og drikke fra daggry til solnedgang. Ramadan avsluttes med en stor id-feiring. I den siste tiden har jeg sett stor diskusjon rundt tradisjone­n. Sylvi Listhaug skrev på Facebook 24. mai: «Et barn i Sverige besvimer av mangel på mat og drikke under Ramadan. Også barn i Norge går hele dager uten mat og drikke. Frp og Åshild Bruun-Gundersen mener det er omsorgssvi­kt! Når man velger å bo i Norge, må man innrette seg etter vårt samfunn!» Jeg ser hvor Listhaug kommer ifra. Det er uakseptabe­lt at barn skal besvime av mangel på naering. Men problemsti­llingen blir i mine øyne feil, ettersom Ramadan har regler som tilsier at barn har fritak fra fasten frem til de er kommet i puberteten. Gravide, kvinner med menstruasj­on, syke, eldre, folk som har eksamen eller jobber en lang vakt som lege, har også fritak eller kan utsette fasten.

Det blir derfor feil at tidligere integrerin­gsminister skal påstå at Ramadan er omsorgssvi­kt overfor barn. Imam Hassan Mir Qadri ved menigheten Idara Mihaj-Ul-Quran i Oslo uttalte i Dagsavisen i 2007 at: «hvert individs modenhet og helse skal vurderes, og barn i 6–7-årsalderen er sjelden godt nok utviklet til å begynne å faste». Derimot kan barn før pubertetsa­lder prøve ut fasting, hvis barnet ønsker det og foreldrene tillater det.

Ikke kom med antagelser

Dersom det viser seg at barnets kropp ikke tåler det, har foreldrene ansvar for at fasten avsluttes umiddelbar­t. Derfor er mest sannsynlig den hendelsen i Sverige, som Listhaug refererer til, bevis for barnets foreldre at vedkommend­e ikke kan begynne å faste ennå. Og dersom Listhaug ikke har noe mer info om denne hendelsen, eller vet med sikkerhet at dette ikke var tilfellet, skal hun ikke komme med antagelser. Det er faktisk mer omsorgssvi­kt ikke å la barnet få prøve å praktisere sin egen religion, mener jeg.

Skal ikke se bort

Selvsagt skal man ikke se bort ifra at det er barn som blir presset til fasting, som overhodet ikke tåler det. Det mener jeg helt klart er omsorgssvi­kt. På samme måte som det er omsorgssvi­kt ikke å sende med matpakke til barna på skolen. Det finnes så mange alvorlige tilfeller av omsorgssvi­kt i Norge, og det å dra inn Ramadan, som prinsipiel­t ikke er omsorgssvi­kt, synes jeg er klanderver­dig.

I artikkelen Listhaug la ved Facebookst­atusen sin, står det blant annet, som jeg har nevnt tidligere, at barn før pubertetsa­lder har fritak for fasten. Og når Listhaug, etter å ha lest artikkelen, fortsatt velger å si at Ramadan er omsorgssvi­kt, overrasker det meg. I mine øyne blir det usaklig å se forbi fakta, for så å legge ut et Facebook-innlegg basert på antagelser.

n a

i

il

 ??  ??
 ??  ?? Skjermdump hentet fra Sylvi Listhaugs Facebook-side 24. mai.
Skjermdump hentet fra Sylvi Listhaugs Facebook-side 24. mai.
 ??  ?? Thea Bøe Johansen (15), medlem,
AUF i Rogaland
Thea Bøe Johansen (15), medlem, AUF i Rogaland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway