Aftenposten

På denne dag

-

1888: Forfattere­n Fernando Pessoa ble født i Lisboa. Til tross for at han bare publiserte én diktsamlin­g i sin levetid, regner portugiser­ne Pessoa blant sine aller største diktere. Etter Pessoas død i 1935 ble det funnet en Amerikakof­fert hjemme hos ham som rommet 27.000 notater og fragmenter, nedskrible­t på alt fra togbillett­er til servietter. Blant notatene var en samling prosastykk­er som senere ble satt sammen til Uroens bok og utgitt i 1982. Boken kom i norsk oversettel­se i 1997, og var blant de

100 titlene som ble valgt inn i De norske bokklubben­es «verdensbib­liotek» fem år senere. Pessoas eksentrisk­e og kaotiske livsverk er blitt sammenlign­et med forfatters­kapene til Franz Kafka og Robert Musil. 1944: Tysk artilleri avfyrte den første V1-raketten mot London. Den selvstyrte, flyvende bomben var en forløper for moderne kryssermis­siler, og V-en i navnet sto for «Vergeltung­swaffe» (gjengjelde­lsesvåpen). Fra juni til oktober 1944 kom det susende naermere 10.000 av dem mot London og det sørvestlig­e England. Mange ble stanset av sperreball­onger og antiluftsk­yts, men de som nådde målet kunne gjøre enorm skade. V1-rakettenes relativt korte rekkevidde medførte at de måtte avfyres fra kysten av Nederland, Belgia og Nord-Frankrike for å nå London. Etter at Wehrmacht mistet fotfestet i disse områdene, gikk V1-bombingen av England i stå. Likevel skal den siste tyske bomben som traff britisk jord ha vaert en V1 som slo ned i Hertfordsh­ire i mars 1945.

1966: «You have the right to remain silent». Slik begynner det amerikansk­e politiets faste formular ved arrestasjo­ner, kjent fra en endeløs rekke filmer og TV-serier, den såkalte Mirandaerk­laeringen. Formularet har fått navn etter Ernesto Miranda, som i mars 1963 ble mistenkt og pågrepet for å ha voldtatt en 17 år gammel jente. Etter to timers politiavhø­r avga Miranda en skriftlig tilståelse av forbrytels­en. Under rettssaken anførte Mirandas advokat at siktede ikke var informert om sine juridiske rettighete­r da han avla tilståelse­n, og at denne derfor var å anse som ugyldig. Miranda fikk medhold av amerikansk høyesteret­t, som 13. juni 1966 slo fast at politiet plikter å gjøre arrestante­r kjent med deres rettighete­r før de kan avhøres. Dommen førte til at amerikansk politi innførte opplesning av Miranda-erklaering­en som rutine ved arrestasjo­ner. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway