Aftenposten

Cornelius Schilbred

- Agnar Sandmo

Cornelius Schilbred, som døde 30. mai 79 år gammel, var i hele sitt yrkesliv knyttet til Norges Handelshøy­skole. Han var født i Oslo, men kom til Bergen som student og stiftet familie her. Som den aktive og utadvendte person han var, ble han en deltager i byens liv på en rekke fronter: på 1970-tallet var han formann i Vestlandsk­e Naturvernf­orening, og i 1986 til 1990 var han varaforman­n i Bergen Kunstforen­ing.

Som forsker var det finansiell økonomi som ble Schilbreds spesialomr­åde, og det var på dette feltet at han tok sin doktorgrad i 1974. Men Schilbreds forskerint­eresser favnet videre enn som så. Hans engasjemen­t i naturvern førte ham rett inn i debatten om vannkraftu­tbygging, som var det store stridsspør­smålet i miljødebat­ten i 1970-årene.

Han pekte på gasskraft som et realistisk alternativ til vannkraft. Gass forurenser mindre enn olje, og den fører ikke til ødeleggels­e av norsk natur. Norsk gasskraft bidrar også mindre til global oppvarming hvis den fortrenger bruken av tysk kullkraft.

Naturverna­ktivisten Schilbred måtte alltid underordne seg økonomen. Han viste ved hjelp av data og regneeksem­pler at måten myndighete­ne beregnet lønnsomhet­en av vannkraftv­erk på, hadde store svakheter, og at den overvurder­te lønnsomhet­en av mange utbygginge­r. I denne debatten var Schilbred samfunnsøk­onom mer enn bedriftsøk­onom, og han kombinerte på sin karakteris­tiske måte brede perspektiv­er med konkrete data.

Jeg har tegnet et bilde av Cornelius Schilbred som en utadvendt aktivist, men personlig var det lite ved ham som ga det inntrykket. Han var sindighete­n selv med en lun og koselig form for humor.

Hans senere år ble vanskelige og preget av sykdom. Men hans mange venner vil huske ham for det han var for dem i alle faser av hans og deres eget liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway