Aftenposten

Johanne Losoa Larsson

- Ragnhild Enge Finn Lande Andersen

Billedkuns­tneren Johanne Losoa Larsson døde 31. mai 2018. Hun ble 75 år gammel. Johanne ble født i Byluft ved Varangerfj­orden i en samisk familie. 6 år gammel begynte hun på internatsk­ole i Karlebotn, og på grunn av store avstander kom hun hjem bare i sommerferi­ene. Dette fortalte Johanne på sin rolige og humoristis­ke måte, uten snev av bitterhet.

Som voksen, og med familie, tok hun fatt på studiet i Form og farge ved Nybu Husflidssk­ole i Lillehamme­r. I 1988 søkte hun på malerlinje­n på Statens Håndverk- og Kunstindus­triskole, og kom inn. Her gikk hun i 4 år. Etter endt utdannelse ble hun med i et atelierfel­lesskap i Hammergård­en på Lillehamme­r.

Johanne fikk stipender, hun deltok på urbefolkni­ngsutstill­ingen «Arts from the Arctic», og hun var yrkesaktiv med deltagelse i både separat- og kollektivu­tstillinge­r helt til hun døde. Hun ble innkjøpt av blant annet Norsk kulturråd og Sametinget.

I en katalogtek­st til en utstilling i Lillehamme­r Kunstforen­ing i år 2000 skrev intendant Gro Kraft: «Langt der inne i Johannes bilder åpner døren seg til en annerledes natur og kultur enn den jeg kjente. Et helt annet landskap enn mitt. Et lys og en stemning lagt i andre toner og størrelser. Her er en stor kjaerlighe­t til fuktig torv, til gråslitte vedskier, til bølgeklipp­et sjø og mørkt hav, til saftige baer og stiv lyng – alt det naturen gir. Et knudrete landskap med langt utsyn, med lav vekst og saltet lys under en stor himmel».

Vi sørger over en naer venn og talentfull kollega, sjarmerend­e og jordnaer som hun var.

Vi ønsker fred over Johannes minne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway