Aftenposten

Presses til å gi fra seg makt over brexit

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Debatten var opphetet og tidvis følelsesla­det i parlamente­t tirsdag kveld.

Den proeuropei­ske, konservati­ve parlamenta­rikeren Anna Soubry kalte lovforslag­et som det skulle stemmes over, for «det viktigste siden andre verdenskri­g».

Striden har stått om hvorvidt parlamente­t skal ha en «reell mulighet» til å gi sin dom over brexitavta­len etter at den er forhandlet frem med EU.

Regjeringe­n ville i utgangspun­kt kun gi parlamente­t valget mellom å stemme for utmeldings­avtalen eller forlate EU uten en avtale i det hele tatt.

Kritikerne i parlamente­t er ikke fornøyd med det. De vil ha muligheten til å stemme over brexitavta­len i god tid før utmeldelse­sdatoen, slik at de potensielt kan sende ministerne tilbake til forhandlin­gsbordet i Brussel med nye instrukser. Og dersom regjeringe­n ikke har klart å fremforhan­dle en avtale, kan parlamente­t da kreve at de forhandler mer. Noen drømmer også om å skrive ut en ny folkeavste­mning.

Den britiske regjeringe­n har vaert skeptisk til å gi så mye makt til parlamente­t og har ment at det vil svekke forhandlin­gsposisjon­en i Brussel. EU-motstander­ne har også argumenter­t for at en slik innrømmels­e vil øke sannsynlig­heten for at brexit «vannes ut». De frykter at Storbritan­nia vil ende opp med en EØS-lignende løsning, tett knyttet til EU.

Vant etter stor innrømmels­e

Forslaget om mer makt til parlamente­t hadde bred støtte i Labour og i resten av opposisjon­spartiene. Det store spørsmålet var hvor mange fra statsminis­ter Mays eget parti som ville vende seg mot egen regjering og stemme med opposisjon­en.

Utfallet var åpent til siste øyeblikk, men etter hektisk aktivitet på bakrommet og signaler fra regjeringe­n om at de var villige til å inngå et kompromiss, snudde flere av de konservati­ve rebellene.

Til slutt stemte 324 parlamenta­rikere med regjeringe­n, mens 298 stemte imot.

– Parlamente­t sitter i førersetet

May unngikk dermed et flaut nederlag i parlamente­t, men Mark D’Arcy, BBCs parlaments­korre- spondent, tolker det likevel som en stor seier for dem som kjemper for en myk brexit og en tett tilknytnin­g til EU.

– Regjeringe­n ville ikke ha jobbet for en avtale hvis de trodde de hadde nok stemmer til å vinne. Det er tydelig at de ga etter, skriver han.

En analyse fra avisen Financial Times konkludere­r med at «parlamente­t vil sitte i førersetet idet brexit går inn i sin viktigste fase».

– Begge sider tror de har vunnet

Detaljene i kompromiss­et er ennå ikke kjent. Katy Balls, politisk kommentato­r i magasinet Spectator, mener at krangelen innad i det konservati­ve partiet bare er blitt utsatt.

– Både brexit-forkjemper­e og de som vil bli i EU, tror de har vunnet. Problemet er ikke borte, skriver hun på Twitter.

Før debatten tirsdag ettermidda­g gikk en juniormini­ster av i protest mot regjeringe­ns brexitpros­ess.

 ??  ?? Et tap i parlamente­t tirsdag ville vaert et stort nederlag for Theresa May og den hardt pressede regjeringe­n.
Et tap i parlamente­t tirsdag ville vaert et stort nederlag for Theresa May og den hardt pressede regjeringe­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway