Aftenposten

Sp sier blankt nei til kos med ulv

-

Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum og nestleder Marit Arnstad som slo til først.

Utidig kos med Balder

De var tindrende klare i sak. Miljøvernm­inister Ola Elvestuen

(V) burde ha spart seg kosingen med ulvehvalpe­n Balder i en video på Facebook. Statsråden­s oppgave er å dempe konflikten­e mellom ulike grupper, ikke å disneyfise­re ulven mens sauebønder sørger over istykkerre­vne dyr. At opptaket ble gjort i Elverum kommune, der konfliktni­vået er høyt, gjorde ikke akkurat saken bedre.

Senterpart­iet gikk dristig bort fra den tverrpolit­isk godt innarbeide­de ordningen med å leie en av Oslos trendy kaféer. Sommeravsl­utningen ble holdt i stortingsb­ygningen. Det var bare å forsyne seg med jordbaer, fløte og sukker under en byste av Edvard Hagerup Bull (H), justismini­ster i Christian Michelsens regjering i 1905, og så lirke seg inn i et møterom som var for lite, men desto bedre tilpasset Sp-slagordet «Naer folk».

SMS-en ble ingen katastrofe

Sp fikk stolte 10,3 prosent og 19 mandater ved stortingsv­alget i fjor og har holdt seg i snitt over 10-tallet på målingene gjennom hele stortingså­ret.

– Det er en ny virkelighe­t for oss, gir oss en helt annen kraft, sa Vedum, som svarte rundt og udetaljert på et spørsmål om hvorfor all støyen rundt en sterkt uheldig tekstmeldi­ng til en tidligere partileder ikke hadde gitt noe tilbakesla­g på gallupene.

Marit Arnstad tok for seg noen av sakene der Sp og den øvrige opposisjon har klart å nedkjempe regjerings­partiene og vunnet flertall i Stortinget. 12 saker ble nevnt på et eget ark som var til utdeling.

Det blir mye å evaluere

Tre av seirene var evaluering­sseire. Evaluering av fastlegeor­dningen. Evaluering av innsatssty­rt finansieri­ng av sykehusene. Evaluering av seksårsref­ormen. Et annet punkt gjaldt styrket matberedsk­ap, en sak som en og annen kanskje ikke har fått med seg: «Etter forslag fra Sp har stortingsf­lertallet gikk Regjeringe­n marsjordre om å etablere beredskaps­lager for matkorn.»

Pensjonssl­ippen kommer tilbake i postkassen. Senterpart­iet mener også ha fått gjennomsla­g for større satsing på biogass, mer bruk av treverk i det nye regjerings­kvartalet, tryggere pasienttra­nsport og dessuten «opphevet krav om funksjonel­t skille i små og mellomstor­e strømselsk­aper.

Det siste er en komplisert sak å komme inn på i TV-debatter, men viktig for berørte. Endelig blir dødsgebyre­t gravlagt. Noen kan i kampens hete ha fått inntrykk av at dette var KrFs sak, «men det var Sp som først oppdaget og tok opp saken», som det sto på arket».

Det har med rolleforst­åelse å gjøre, og ministeren burde ha skjønt det.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ??
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway