Aftenposten

Spenning, kunst, poesi, penger, ballfølels­e og fanatisme

-

SITUASJONE­N I JEMEN er forferdeli­g på alle tenkelige måter.

Det folkerike landet har vaert ustabilt siden 2011 og herjet av borgerkrig siden 2015. Konflikten er håpløst underdekke­t til tross for at FN anser det som en av verdens verste humanitaer­e kriser. Opptil 13.600 mennesker, 5200 av dem sivile, er blitt drept i krigen i Jemen frem til desember 2017, ifølge FN. Mange flere er rammet av sykdom og sult.

Fronten på bakken mellom houthi-bevegelsen nord i landet og styrker lojale til Abdrabbuh Mansour Hadi, har imidlertid vaert mer eller mindre stabil i over to år.

NÅ GÅR KRIGEN INN I EN NY, dramatisk fase. Over 22 millioner mennesker i landet er avhengige av humanitaer hjelp utenfra. 70 prosent av denne hjelpen kommer til landet gjennom havnebyen Hodeidah, som i dag kontroller­es av houthiene. Nå har regjerings­styrker, støttet av De forente arabiske emirater (UAE) og Saudi-Arabia, innledet et angrep mot havnebyen. En rekke landsbyer er erobret, og nå står selve byen og havnen, for tur.

Angrepet må stanses. Alt annet vil vaere en humanitaer katastrofe. Området er trolig godt befestet, blant annet med miner. Et angrep vil etter alle solemerker ødelegge havnen og med den muligheten til å frakte nødhjelp inn i landet.

Alvoret i situasjone­n gjenspeile­s dessverre ikke i handlekraf­t. Sikkerhets­rådet hadde møte torsdag kveld. Rådet klarte å enes om en formulerin­g der de uttrykker «dyp bekymring» for situasjone­n. Det er for svakt.

DE VESTLIGE LANDENE må forlange at Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater gir tid til at FNs spesialuts­ending for Jemen, Martin Griffiths, får meglet frem en løsning der byen havner under internasjo­nal administra­sjon. USA, Storbritan­nia og Frankrike – og Norge, for den saks skyld – må nå bruke alle mulige kanaler for å legge press på sine saudiarabi­ske samarbeids­partnere. Nå er man med åpne øyne i ferd med å legge til rette for verdens største humanitaer­e katastrofe. Det blir dyrt. Først og fremst i tap av menneskeli­v. Men også i form av nødhjelp fra de samme landene som nå ikke makter å presse den angripende part.

Det er vanskelig å se en langsiktig løsning for Jemen. Konflikten er komplisert og sammensatt på bakken med ulike gruppering­er som kjemper mot hverandre. I tillegg er den blitt en del av den regionale kampen mellom Saudi-Arabia og Iran, sunnimusli­mer mot sjiamuslim­er, noe som vanskeligg­jør situasjone­n ytterliger­e.

At en løsning er vanskelig å få øye på, må ikke føre til handlingsl­ammelse på kort sikt. Havnen i Hodeidah må reddes.

Politisk redaktør Trine Eilertsen

Nyhetsreda­ktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Kulturreda­ktør Sarah Sørheim

Redaktør Harald Stanghelle

Featurered­aktør Lillian Vambheim

Utviklings redaktør Eirik Hammers mark Winsnes

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway