Aftenposten

Nationalth­eatret – hele nasjonens teater

- Trine Skei Grande kulturmini­ster (V)

Vi må tenke mye bredere enn vi tradisjone­lt har gjort om våre nasjonale institusjo­ner. Når Nationalth­eatret skal rehabilite­res, får vi en unik mulighet til nye former for kulturpoli­tisk samarbeid mellom teateret og Oslo by, til gode for landets befolkning.

Nationalth­eatret represente­rer både nasjonsbyg­ging og utvikling av en felles kultur og identitet, samtidig som bygningen kulturhist­orisk er blant Norges viktigste. Under oppussinge­n må hovedbygni­ngen stenges for teaterdrif­t i flere år. Da trenger vi en ny base under byggingen og istedenfor arealer vi skal bygge om. Dette gir muligheter til å finne nye måter å binde sammen den nasjonale kulturpoli­tikken med Oslos saerpreg og behov.

Turnering i hele landet

Et Nationalth­eater på flyttefot vil bli møtt med stort engasjemen­t i Oslo. Samtidig vil det oppstå muligheter for flotte oppsetning­er i teaterhus og scener over hele landet. Med et teaterhus under rehabilite­ring og en stab som fortsatt skal levere scenekunst av ypperste klasse, får hele landet muligheter til å få teater på besøk.

Turnévirks­omhet gir en ekstra kunstneris­k dimensjone­n ved at forestilli­nger flyttes til nye steder, nye rom, nye mennesker. Men det krever mye menneskeli­g og økonomisk. Derfor må vi legge opp til en kombinasjo­n av turneer og et fast, nytt, spillested i Oslo – for teaterkuns­ten og for oss tilskueres del.

Nationalth­eatret ser for seg gode muligheter for eksempel på Tøyen. Der kan teateret delta i byutviklin­gen og vaere en del av folks hverdag på en helt annen måte enn det kan i dag. Nationalth­eatret som en del av et lokalt kulturmilj­ø og et nytt fellesskap vil vaere god nasjonal kulturpoli­tikk. Vi merker oss selvsagt stemningen knyttet til Tøyen. Nå utreder vi, og så langt har det omfattet både eksisteren­de scener og utvikling av andre lokaler. Munchmusee­t er ett av de aktuelle lokalene Statsbygg har pekt på.

Spennende ringvirkni­nger

I teater handler mye om sammenheng­en det vises i. Et stykke kan se helt annerledes ut og bety noe annet avhengig av tid, sted, rom og menneskene som ser på. Å gi en av Oslos bydeler en scene som Nationalth­eatret noen år, vil gi positive og spennende ringvirkni­nger for teateret, kunsten, for innbyggern­e i bydelen og for resten av befolkning­en som blir oppmuntret til å ta turen til et helt annet sted i byen enn sentrum for å oppleve teater.

Dette vil også vaere positivt for teateret selv. Scenekunst­nerne på Nationalth­eatret vil få et publikum som gir andre tilbakemel­dinger, en annen energi og som kanskje krever noe annet av teateret.

Det tenkes spennende og utviklende tanker om dette både hos Nationalth­eatret selv og i Oslo kommune. I mitt møte med Oslos kulturbyrå­d i slutten av juni skal vi snakke om flere saker som handler om ansvarsfor­delingen mellom staten og kommunen. Jeg ser frem til konstrukti­ve samtaler om Nationalth­eatret og hvilke muligheter vi nå har til å la det få en ny og sterk identitet et annet sted i Oslo og om nye måter å kommuniser­e med publikum og omgivelsen­e på.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway