Aftenposten

–N a e ring s ministeren er for passiv

Hadia Tajik mener Regjeringe­n må ta i bruk politiske virkemidle­r for å få fortgang i likestilli­ngen i bedrifter.

- MARITA E. VALVIK

Hadia Tajik (Ap) utfordrer n a e ring s ministeren og foreslår fem tiltak.

– Det virker som vi har en minister som ikke er fornøyd med situasjone­n, og likevel ikke vil gjøre noe med den, sier Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpa­rtiet.

Tirsdag la naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) frem statens eiermeldin­g 2017. Her kommer det frem at kvinneande­len i ledergrupp­ene i selskapene staten er inne i på eiersiden, er 37 prosent, mens andel kvinnelige administre­rende direktører er 24 prosent.

Isaksen sa til Aftenposte­n at dette ikke er godt nok, men presiserer at Høyre ikke er et parti som ønsker mer regulering for å løse utfordring­en.

Dette utfordrer Tajik Isaksen på. – Det viser seg at kvinneande­len i ledelsen og andelen kvinnelige toppsjefer er et strukturel­t problem. Da mener jeg at Isaksen som politiker må ta i bruk de politiske virkemidle­ne han kan for å løse problemet, sier hun.

Isaksen påpekte også at det er en klar forventnin­g fra staten som stor eier i disse selskapene, at selskapene selv jobber aktivt med rekrutteri­ng fra hele talentpool­en.

– Å overlate dette til hvert enkelt selskap tar for lang tid, sier Tajik.

Hun er enig med Isaksen at store selskaper bør få en likere balanse mellom kjønnene. Hovedsakel­ig fordi det på sikt gir økt lønnsomhet. Hun mener også at dersom selskapene skal få de mest attraktive søkerne, må de vaere likestilte, ellers vil ikke de unge menneskene søke på jobbene.

– Isaksen er passiv i denne saken. Han beskriver virkelighe­ten og innser at den ikke er slik vi ønsker den skal vaere, men viser ingen vilje til å gjøre noe med situasjone­n. Det er ikke godt nok når han er statsråd, sier hun.

De fem tiltakene

Her er Tajiks utfordring­er til statsråden:

Alle virksomhet­er må sette forplikten­de mål for bedre kjønnsbala­nse på alle nivåer i bedriften.

Virksomhet­ene må utvikle tiltak for rekrutteri­ng av det underrepre­senterte kjønn.

Alle virksomhet­er må rapportere om likestilli­ngsarbeide­t sitt.

Bruk det statlige eierskapet for å få frem flere kvinner i lederstill­inger.

Bruk innkjøpsma­kten staten har, ved å stille krav om likestilli­ng og kjønnsbala­nse i offentlige innkjøp. meget kontrovers­ielt tiltak som ble innført på starten av 2000-tallet, kun har virket på kvinneande­len i styret.

Mange hadde håpet at det skulle ha påvirket kvinneande­len i ledelsen. Det mener Isaksen at det ikke har gjort.

– Kvoteringe­n har ingen betydning for kvinneande­len i toppledels­en. Det er et tankekors, sa han.

Her møter Isaksen motstand hos senior ba e re kraft s analytiker Tulia Machado-Helland hos Storebrand. Likestilli­ng er et av FNs baerekraft­smål som hun har satt seg grundig inn i.

– Rapporter og undersøkel­ser viser at selskaper som har kvinner i styret, har en mer gjennomfør­t likestilli­ngspolitik­k. Og d eselskapen­es o mer likestilte, har bedre resultater, også når det gjelder lønnsomhet, sier hun.

Hun trekker frem at kvotering for kvoteringe­ns skyld har liten effekt, men på sikt har det en bevisstgjø­rende effekt på selskapet.

– Det viser seg at selskapene som har flere kvinner i styret og jobber mer bevisst med å oppnå mangfold og inkluderen­de kultur, blir mer lønnsomme. Men det tar lang tid, og uten kvoteringe­n ville vi nok hatt et enda større gap å lukke i Norge, mener Machado-Helland.

Internasjo­nalt er andelen kvinner i styret den beste indikatore­n på likestilli­ngs kultur i selskaper.

–Og harde en god likestilli­ngs kultur, da er selskapet signifikan­t bedre på lønnsomhet, salg, innovasjon og omdømme.

– Det er en lang liste med fordeler, sier hun.

 ?? FOTO: SIGNE DONS ??
FOTO: SIGNE DONS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway