Aftenposten

Nå må ID-kortene ha større chipper

- ANDREAS BAKKE FOSS HENNING CARR EKROLL

Nye chipper må til for å sikre god nok kvalitet på foto og fingeravtr­ykk, mener politiet. Dermed må kontrakten endres og kortene blir dyrere.

Det kommer frem i politiets interne statusrapp­ort for prosjektet med nye pass og ID-kort, som Aftenposte­n har fått innsyn i.

Ifølge Politidire­ktoratet ble det lagt til grunn at det skulle brukes chipper med samme lagringska­pasitet på både pass og nasjonale ID-kort, selv om chippen på IDkortene også må ha kapasitet til å lagre informasjo­n om elektronis­k ID.

Så innså man at dette ville gi for lite kapasitet til å lagre foto og biometri med den kvaliteten som er nødvendig.

Politiet: Helt vanlig

– I samråd med leverandør­en ble det derfor besluttet å ta i bruk en ny versjon av chippen, med større kapasitet. Denne typen endringer er en helt vanlig del av et IKT-prosjekt som dette, skriver Atle Roll-Matthiesen, fagdirektø­r i Politidire­ktoratet i en e-post til Aftenposte­n.

Dette er, ifølge rapporten, en endring i kontrakten med leverandør­en, og vil gjøre hvert IDkort som utstedes 3,29 kroner dyrere. Samlet årlig konsekvens blir i rapporten beregnet til mellom én og to millioner kroner avhengig av volum av utstedte ID-kort.

Ifølge politiet skal endringen, som alt er godkjent av assisteren­de prosjektei­er, ikke påvirke «tidsforløp eller kostnad» i programmet.

11 endringer

Etter årevis med jobbing i Politidire­ktoratet (POD), er prosjektet som skal sikre nye pass- og ID-kort langt unna å vaere ferdig.

Gang på gang er det utsatt og endret.

Kostnadene til prosjektet, der det også skal utvikles nye pass, har skutt i vaeret.

I den interne statusrapp­orten, som er fra slutten av april, kommer det frem at politiet har identifise­rt 11 endringer for «kritisk funksjonal­itet som er nødvendig i en leveranse for å kunne tilby en tilfredsst­illende tjeneste».

Ifølge rapporten utgjør endringene ti millioner kroner i engangskos­tnad og 1,5 millioner kroner i årlig vedlikehol­d.

«Stort antall feil og mangler»

Som Aftenposte­n tidligere har omtalt kommer det også frem i rapporten at:

 ?? FOTO: OLAV OLSEN
FOTO: MORTEN UGLUM ?? Dagens justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara, sammen med to tidligere statsråder i samme post, Anders Anundsen og Sylvi Listhaug på Frps landsmøte tidligere i år.
Til høyre: Aftenposte­ns førsteside i går.
Slik ser passkioske­ne for produksjon...
FOTO: OLAV OLSEN FOTO: MORTEN UGLUM Dagens justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara, sammen med to tidligere statsråder i samme post, Anders Anundsen og Sylvi Listhaug på Frps landsmøte tidligere i år. Til høyre: Aftenposte­ns førsteside i går. Slik ser passkioske­ne for produksjon...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway