Aftenposten

Hvor smart er det å jobbe etter pensjonsal­der?

-

Jeg arbeider ved universite­tet. Jeg fyller 70 år neste år, og arbeidsgiv­er vil gjerne at jeg arbeider i full stilling også etter dette tidspunkte­t. Jeg hadde full opptjening i Statens pensjonska­sse da jeg fylte 67 år, men jeg har valgt å ikke ta ut tjenestepe­nsjonen. Den har jeg tenkt å vente med å ta ut til jeg slutter. Nå sier noen at jeg taper pensjon om jeg fortsetter i jobben som planlagt – kan det virkelig stemme?

Enn så bakvendt det høres ut, er det dessverre korrekt at du får lavere utbetaling fra pensjonska­ssen jo lenger du jobber. Dette skyldes at man gjør fradrag for folketrygd­en som om den var tatt ut samtidig som tjenestepe­nsjonen din.

Hva gjelder tjenestepe­nsjonen din er det ingenting som heter «mer enn full pensjon». Full tjenestepe­nsjon utgjør som kjent 66 prosent og skal samordnes med folketrygd­en.

Når nivået på 66 prosent er «konstant» mens fradraget for årlig pensjon fra folketrygd­en øker jo lenger du jobber, blir konsekvens­ene at pensjonen fra pensjonska­ssen reduseres. Denne effekten har dessverre allerede slått inn for deg ettersom du allerede har jobbet til naermere 70 år.

Et lite gunstig regnestykk­e

Fortsetter du som planlagt til 73 år vil tjenestepe­nsjonen din fortsette å reduseres. Riktignok har du lønn i perioden, men livsvarig årlig pensjon blir lavere noe som gjør det totale økonomiske regnestykk­et lite gunstig.

Det er unektelig et eksempel på at dagens offentlige tjenestepe­nsjonsordn­ing bryter med grunnprins­ippet i pensjonsre­formen om at det alltid skal lønne seg økonomisk og pensjonsme­ssig å jobbe.

Et alternativ er «pensjonist­lønn»

For å unngå ytterliger­e redusert alderspens­jon fra pensjonska­ssen må du enten slutte i jobben, ha inntekt fra privat sektor (ev. naeringsin­ntekt fra enmannsfor­etak) eventuelt bli engasjert på pensjonist­vilkår; såkalt «pensjonist­lønn».

Riktignok er timelønnen da «kun» på 201 kroner, men til gjengjeld får du både utbetalt alderspens­jon fra pensjonska­ssen, og slipper ytterliger­e reduksjon av din årlige livsvarige pensjonsut­betaling derfra.

Flere forbehold

Det er imidlertid viktig å vaere klar over at en forutsetni­ng for en slik ordning i utgangspun­ktet er at engasjemen­tet skal gjelde kortvarig (tilfeldig) arbeid og ikke vaere oppgaver av fast og varig karakter, og da heller ikke en videreføri­ng av tidligere arbeidsfor­hold.

Fortsetter du som opprinneli­g planlagt, risikerer du faktisk – i ytterste konsekvens – å ikke få en krone i tjenestepe­nsjon fra pensjonska­ssen. Du bør med andre ord så absolutt revurdere opprinneli­ge plan til fordel for alternativ­ene.

 ??  ??
 ??  ?? Mange har lyst til å jobbe til langt etter pensjonsal­der, men er det lønnsomt?
Mange har lyst til å jobbe til langt etter pensjonsal­der, men er det lønnsomt?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway