Aftenposten

En seier for rettferdig­het og teknologi

-

Meningene om det er sterke, og kommer til å forbli sterke fortsatt. Den første virkelige testen kom i går, mellom Frankrike og Australia.

Tre støt i fløyta

Paul Pogba spilte strålende gjennom Antoine Griezmann med en følsom pasning.

Han blir felt av Josh Risdon, eller blir han det? Dommer Andrés Cunha mener han IKKE blir det ... en stund. Så blåser han tre støt i fløyta og gir et signal om at han skal se på en skjerm.

Sekundene går, men ikke mange av dem. TV-bildene ligger på ansiktet til Risdon og er innom dommerens ferd til skjermen.

Suset blir stadig sterkere på tribunen i Kazan Arena. Vi har et øyeblikk som vil kunne avgjøre kampen, og som vil bli husket.

Tre nye støt i fløyta. Cunha pekte på straffemer­ket. Griezmann la ballen på plass, tok fart og scorer sikkert.

Det vil fortsatt vaere mange som mener at VAR tar vekk litt av det spontane med fotballen. Jeg ser det argumentet, men mener det overskygge­s av at avgjørelse­ne blir riktige og rettferdig­e.

Det som skjedde i går bør ha overbevist mange av skeptikern­e om at dette har kommet for å bli, og at det er en tilvekst for fotballen.

Ett minutt forsinket

Fra spillet ble blåst av til avgjørelse­n ble tatt tok det nøyaktig 60 sekunder. Det er omtrent like lenge som det tar å behandle en av de mange spillerne som ruller rundt etter en takling. Den store forskjelle­n er at dette er fortettet av dramatikk, bilder som en vil huske lenge etter at kampen er ferdig.

Det kan gjøres enda raskere, og kommer til å bli gjort raskere når systemet blir innarbeide­t. Men de 60 sekundene var verdt å vente på, veldig verdt å vente på.

Frankrike og en nyvinning vant kampen.

Konklusjon­en stort sett alle er enige om var at en feil avgjørelse av dommeren ble til en riktig. Det VAR straffespa­rk.

På samme måte som det sies at en aldri får to sjanser til å gjøre et godt førsteinnt­rykk får heller ikke VAR det i et VM. Den første gangen det er i bruk må det fungere godt – og ende opp som en korrekt avgjørelse.

Blir bedre etter hvert

Dette fungerer fordi en bruker folk som er trent opp til det. Det vil stadig flere bli, og derfor vil systemet bare fortsette å fungere stadig mer optimalt. Den største bonusen: Det kommer til å redusere filming, dette ufordragel­ige vi alle er enige om at skal vekk fra fotball mest mulig.

En ekstra bonus for rettferdig­het er at 2–1 kom etter noe alle er enige om fungerer, mållinjete­knologi. Alle som husker baller som har vaert en halv meter innenfor mållinjen i tidligere mesterskap uten å bli godkjent, er enige om at dette skal vi selvsagt ha.

Men hadde Pogbas scoring i dag blitt godkjent uten? Jeg tror ikke det, til det var det FOR marginalt at ballen var inne.

Men: Slik ble det. VAR kom, så og vant. Denne kampen var en seier for Frankrike, riktig nok ikke uten trøbbel. Men den var like mye en seier for rettferdig­het og teknologi. Det vil gjøre fotballen enda bedre.

 ?? FOTO: DAVID VINCENT/AP/NTB SCANPIX ?? Dommer Andrés Cunha har akkurat fattet den historiske VAR-avgjørelse­n. Australias spillere protestere­r.
FOTO: DAVID VINCENT/AP/NTB SCANPIX Dommer Andrés Cunha har akkurat fattet den historiske VAR-avgjørelse­n. Australias spillere protestere­r.
 ?? FOTO: HASSAN AMMAR/AP/NTB SCANPIX ?? Dommer Andrés Cunha sjekker videobilde­ne før han peker på straffemer­ket. Et historisk VM-øyeblikk.
FOTO: HASSAN AMMAR/AP/NTB SCANPIX Dommer Andrés Cunha sjekker videobilde­ne før han peker på straffemer­ket. Et historisk VM-øyeblikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway