Aftenposten

– Å finne fotball etter 30 år er som å finne Jesus. Man blir fanatisk.

Mannen til Ragnhild Lund Ansnes ble nesten fengslet under bryllupsre­isen på grunn av fotballgal­skap. – For å orke å leve med ham måtte jeg forstå.

- ADELINA TROLLE ANDERSEN

Det sterkeste fotballmin­net Ragnhild Lund Ansnes hadde som barn, var å se faren på sofaen mens det blafret noe grønt på skjermen.

Han pendlet og var hjemme bare annenhver helg.

Men under fotball-VM var hele familien samlet. Det var en så spesiell og god følelse å se familien slik, og det var bare store fotballkam­per og Grand Prix som gjorde det.

Når hun lukker øynene i dag, kan hun fortsatt forestille seg favorittsp­illeren fra den tiden, Maradona, drible i den hvite og lyseblå drakten.

– Han var i en helt annen liga. Og så var han dødskjekk.

Sto på utsiden og så inn

Likevel sto hun lenge på utsiden av fotballen og klarte ikke å forstå hvordan folk kunne bruke så mye tid og penger på det. Nå har hun skrevet flere bøker om Liverpool og tatt med seg familien til byen for å starte hotell, bare 200 meter fra stadion.

– Hva skjedde?

– Noen få ganger i livet opplever du noe så sterkt at det forandrer deg helt. Min bryllupsre­ise var traumatisk. Jeg trodde jeg kjente min nybakte ektemann Jostein inn og ut, helt til jeg så ham følge den avgjørende straffespa­rkkonkurra­nsen mellom Liverpool og Milan under Champions League-finalen i 2005 i ankomsthal­len på Tobago.

Mannen ble så gal av fotballkam­pen at han «klikket» og sparket og ropte rundt seg, ifølge Ansnes.

Han holdt på å bli arrestert av sikkerhets­vaktene, noe hun klarte å avverge i siste liten ved å forklare at det var straffespa­rk for favorittla­get Liverpool.

– Da tenkte jeg: «Herregud, han er et monster. Et fotball-monster.» For at jeg skulle orke å leve med ham måtte jeg forstå fotball. Og jeg gikk ivrig til verks.

VM samler hele verden til ett øyeblikk

Det var den utløsende årsaken til at Ansnes ble fotballfor­fatter. Og det har gjort henne t ilden førstekvin­nelige offisielle klubb ok forfattere­n til Liverpool. Boken Liver poolhjerte­r kom i 2010 og toårs enere kom Liverpool helter. Nå jobber hun med biografien til den mestvinnen­de keeperen i England, Bruce Grobbelaar. Det naermer seg deadline, dessverre samtidig som VM-kampene har begynt.

– VM er veldig gøy. Det engasjerer og setter land på kartet. Det er én av de få tingene vi har igjen som samler hele verden til ett øyeblikk. Derfor har fotball-VM en ekstremt kraft.

Ett av øyeblikken­e som har samlet mange nordmenn, er VM-kampen mellom Norge og Brasil i 1998. Ansnes var på en stor utebar i Bangkok med en tidligere kjaereste. Da Norge scoret det første målet mot Brasil, tok han tak i en bjelle som hang over hodet og ringte i den i begeistrin­g.

Det han ikke visste, var at den bjellen signaliser­te at man skulle spandere på alle i baren. Det gikk noen baht, for å si det sånn.

– Man må passe på hva man gjør i gleden. Til vanlig er ikke vi nordmenn så gode til å vise følelser. Men under fotball-VM får vi sjansen til å vaere litt mer franske og italienske.

Leste sin første bok som 63

Hvor mange følelser det var knyttet til fotball, fikk Ansnes enda større innsikt i da hun etterlyste historier i forbindels­e med NRK P2s radiodokum­entar om norske Liverpool-supportere, Du vil aldri gå alene. Hun

Man må passe på hva man gjør i gleden. Til vanlig er ikke vi nordmenn så gode til å vise følelser. Men under fotball-VM får vi sjansen til å vaere litt mer franske og italienske.

Ragnhild Lund Ansnes

fikk raskt tilsendt flere hundre historier, og etter bare noen timer skjønte hun at det ville bli bok. Det var sterke historier om vennskap, dødsfall, mobbing og bånd mellom Norge og England. Historiene viste fotballen som en sosial støtte gjennom livet.

– Det berørte meg veldig. Så mye at jeg ble én av dem. Å finne fotball etter 30 år er som å finne Jesus etter 30 år, man blir den mest fanatiske.

De mange tusen som deler den fanatiske fotballgle­den til Ansnes, har hatt glede av bøkene hennes. Den første boken, Liverpoolh­jerter, er kommet i tre opplag.

Spesielt gutter i alle aldre er interesser­t. En mann på 63 takket henne for å ha fått ham til å lese sin første bok noensinne fra start til slutt. Han hadde løyet om å vaere dårlig i magen for å sitte på do i tre dager – bare for å lese boken hennes.

– Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg på signering har opplevd gutter fortelle meg at de aldri har kjøpt en bok før. Det er veldig sterkt at mine fotballbøk­er får gutter til å lese.

 ?? FOTO: LIVERPOOLK­APTEINER/TONY WOOLLISC ?? Liverpool-forfatter Ragnhild Lund Ansnes sammen med de lokale Liverpool-heltene Steven Gerrard (t.v.) og Jamie Carragher.
FOTO: LIVERPOOLK­APTEINER/TONY WOOLLISC Liverpool-forfatter Ragnhild Lund Ansnes sammen med de lokale Liverpool-heltene Steven Gerrard (t.v.) og Jamie Carragher.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ragnhild Lund Ansnes med mann og sønn under årets finale i Champions League.
FOTO: PRIVAT Ragnhild Lund Ansnes med mann og sønn under årets finale i Champions League.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway