Aftenposten

Kort ned pausen med gode fotballbøk­er

-

32 lag skal slåss om heder og aere på banen. Det dreier seg om spenning, prestisje, store penger og mange følelser.

Dette er fotballjou­rnalistikk slik alle fotballjou­rnalister drømmer om å skrive den, i Norge er det stort sett bare nisjemagas­inet Josimar som til tider får det til.

Nick Hornby:

Det er vanskelig å komme utenom denne, Fever Pitch som originalen heter. Det er til og med laget film om den (men boken er bedre). Alle som kjenner engelsk fotball vet hvor smertefull­t det er å holde med Arsenal, storklubbe­n som ikke får til å vaere storklubb.

Hornby beskriver denne smerten med en presisjon bare de beste skribenten­e innehar. Parallelt fletter forfattere­n inn alt det andre enn fotball vi menn må stri med, som oppvekst, forhold, vennskap, seksualite­t og familie.

Dag Solstad og Jon Michelet:

Jon Michelet er død – leve VM-bøkene han og makker Dag Solstad skrev fra 1982 til 1998! Det var en annen tid, før smarttelef­oner, internett og den altfor raske flommen av nyheter friterte korttidshu­kommelsen vår. Michelets og Solstads opplevelse­r av fotball-VM kunne leses flere måneder etter at alle kampene var spilt, og likevel ga trykket og temperatur­en i tekstene pulsøkning.

Det er flere gode utgaver, men jeg velger meg 1986-boken på grunn av argentinsk­e Diego Maradona og den helt usannsynli­g vakre kvartfinal­en Brasil-Frankrike.

Disse fortjener også en plass «på laget»:

 ?? Journalist ?? Robert Veiåker Johansen
Journalist Robert Veiåker Johansen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway