Aftenposten

VM i fotballbøk­er er i gang

-

To nye bøker fanger noen av fotballhis­toriens fineste øyeblikk. Men begge drar analysene for langt.

Trangen til å intellektu­alisere fotballen er relativt utbredt blant en viss type supportere. De ser gjerne VM-kamper på Litteratur­huset, leser bøkene til Michelet og Solstad, og en god del av dem nøler ikke med å velge lag på bakgrunn av politiske forhold.

For eksempel er det i denne gruppen ganske vanlig å heie på tidligere kolonier i alle kamper der de møter sine tidligere koloniherr­er. Eventuelt alltid heie på det til enhver tid fattigste laget.

På sitt verste er denne hangen til å intellektu­alisere og politisere fotballen grenseløst forstyrren­de og irriterend­e. Som om det ikke var nok bare å like fotball. Samtidig er det ingen tvil om at the beautiful game egner seg til en større analyse. Det må bare gjøres riktig.

Fotballbøk­er med pretensiøs­e mål

To ferske utgivelser prøver seg på denne øvelsen.

Forfatter og skribent Marius Lien tar i Miraklet i Marseille for seg den største norske idrettsbra­gden noensinne: Da vi slo Brasil i VM i 1998. Han beskriver hendelsene før og under kampen, men beveger seg også langt i retning av å plassere kampen inn i en større, samtidshis­torisk sammenheng.

På sitt beste gir Miraklet i Marseille et unikt innblikk i et lag og en vinnerkult­ur som vi sjelden, kanskje aldri, har sett maken til her i landet. Gjennom en rekke intervjuer med både spillerne og trener Espen «Drillo» Olsen, forklarer Lien hvordan det egentlige mirakelet under Drillos periode som landslagst­rener kunne skje: Han klarte å få et lag helt uten stjerner til å prestere på toppnivå i verden. Til å tro at de kunne slå hvem som helst. Og til å faktisk gjøre det. Boka endrer karakter i del tre, der Lien i en essayligne­nde utlegning forsøker å sette kampen mot Brasil inn i en større sammenheng.

Lien er god når han drar gjennom vår naere kulturhist­orie, og kjennskape­n til 90-tallets mest sentrale band, bøker og hendelser er tydelig. Men han drar analysene litt vel langt, og ser sammenheng­er også der det mest sannsynlig ikke var noen. Denne leseren er for eksempel ikke helt overbevist om at Norges nei til EU i 1994 hadde noe som helst med grungeband­et Nirvana sitt gjennombru­dd å gjøre. Eller at en fotballkam­p, samme hvor spektakula­er den er, i så stor grad som Lien legger opp til, er med på å prege og til og med endre selve tidsånden.

Er fotballen den nye religionen?

Den britiske filosofen og forfattere­n Simon Critchley kommer i sin bok Det vi tenker på når vi tenker på fotball inn på mange av de samme temaene som Lien. Begge går for eksempel langt i å hevde at fotball og supporterk­ultur til en viss grad har overtatt religionen­s plass i samfunnet.

Men Critchley spenner buen enda høyere: Han tar i sin lille bok mål av seg å skulle skape en slags «fotballens poetikk». Han gjør et forsøk på å fange dette vakre spillets innerste vesen, gjennom å beskrive hva det egentlig er som utspiller seg på banen og blant supportern­e.

Best som supporter

Til å hjelpe seg refererer han en rekke tenkere og forfattere. Det er likevel ikke disse intellektu­elle øvelsene som gjør boken leseverdig. Selv om Critchley med sin ujålete prosa, utmerket oversatt av Audun Vinger, gjør en god innsats for å tilgjengel­iggjøre selv de mest abstrakte teorier, er det når han lar sin indre fotballels­ker komme frem, at han er god.

Bokens sterkeste deler er der Critchley gjenfortel­ler sentrale hendelser fra fotballhis­torien, og beskriver sine egne, personlige, fotballmin­ner. Aller best er han når han portretter­er to av den moderne fotballens aller største heter: Zinédine Zidane og Jürgen Klopp. Bildene må også nevnes: Her er det gjort en meget god jobb med å velge ut fotografie­r.

Det holder lenge å like fotball bare for fotballens skyld. Men for de av oss som ønsker å ønsker å utfylle opplevelse­n, gir både Lien og Critchleys bøker gode leseropple­velser. Selv om det er litt langt mellom høydepunkt­ene. En opplevelse vi fotballsup­portere dessverre er ganske godt vant med.

 ?? FOTO: SIGURDSØN, BJØRN ?? Straffespa­rkeksekutø­r og matchvinne­r Kjetil Rekdal takker publikum etter kampen mellom Brasil og Norge på Stade de Velodrome i Marseille.
FOTO: SIGURDSØN, BJØRN Straffespa­rkeksekutø­r og matchvinne­r Kjetil Rekdal takker publikum etter kampen mellom Brasil og Norge på Stade de Velodrome i Marseille.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway