Aftenposten

Om fotball som poesi og skapelse

-

Det finnes knapt noe mer patetisk enn voksne menn som bruker litt for store ord om sin egen fotballung­dom, men jeg tror ikke Dag Solstad og Jon Michelet falt i den grøften da de skrev sine fotballbøk­er. Sånn sett er det plass i grøften. Talentet for fotball sitter like mye i øynene som i bena, og det er ikke kraft og hurtige ben som er avgjørende, men kvikke øyne og skapende evner. Det hjalp ingen å vaere rask til å løpe de fem første stegene når jeg allerede hadde plassert meg tre steg fra ballen.

Magnus Carlsen og jeg

Enhver god fotballspi­ller ser noen trekk frem. Der har du Magnus Carlsen og meg. Den dyktige spilleren ser to-tre alternativ­er til å sende ballen videre lenge før han har fått den i bena. Og straks han får den, ser han to-tre nye. Da er en han oppe i seks-syv muligheter til neste trekk.

Utfordring­en er at de beste på motstander­ens lag ser det samme. Men de aller beste ser enda flere muligheter, og skaper noe av intet, det som aldri er sett før. Det er ikke nødvendigv­is magi, men skapelse er det.

Fotball kan i grunnen forklares med mange av begrepene fra litteratur- og talekunste­ns verden, som for eksempel rim, rytme, gjentagels­e, parallelli­tet og opphopning. Jeg har ikke plass til å utdype disse begrepene, men skal sveipe innom noen andre som er viktige.

Flertydigh­et og svev

Fotballspi­llerens bevegelser er flertydige, med vilje. Spilleren vil forvirre motstander­en, få ham ut av balanse og gjøre et trekk den andre ikke klarer å forutse. Poenget er omtrent som i poesien. Poeten gjør ord og vendinger flertydige, og tvinger leseren til å tenke gjennom forholdet mellom språk og verden enda en gang.

Når Inger Christense­n i diktsamlin­gen Sommerfugl­dalen i en av sonettene skriver at dette foregår bare på denne siden, spiller hun ball med leseren og fordobler betydninge­n av «denne siden». I diktet betyr det både denne boksiden og på denne siden av dødens terskel. Språket gjør ikke piruetter for piruettene­s skyld, men for å få (be) grep om liv og død.

I poesien: Språk og leser svever og må betenke språk og verden på nytt. På fotballban­en: motspiller­en svever, mister fotfeste og skjønner ikke hvor det ble av ballen.

Forvanskni­ng og fremmedgjø­ring

Det er et gammelt triks at dikterne forvansker etablerte sannheter og snakkemåte­r med en rar og uvant språkførin­g som gjør det vanlige fremmed og tvinger oss til å se det i et nytt lys. Knapt noe sies direkte, men innhylles i tilsynelat­ende dunkle vendinger, eller beskrives fra et uvant ståsted slik at leseren får et nytt perspektiv på livet.

Slike forvanskni­nger foregår også på fotballban­en. Du står med ryggen mot midtstoppe­ren, og det letteste er å sentre ballen tilbake til medspiller­en din. Men hvis du har ballfølels­e nok, kan du forvanske.

Du kan vende deg rundt og begynne å løpe rundt midtstoppe­ren mens ballen er på vei mot midtstoppe­ren, og idet du nesten har løpt forbi motstander­en, strekker du benet bakover og slår ballen mellom bena på ham. Da har du fri bane mot mål.

Kunststykk­e

Du kan også vende med ballen i bena og legge den stille mellom deg og midtstoppe­ren. Da står du der ansikt til ansikt med en to og en halv meter høy og en meter bred midtstoppe­r. Jeg sto slik en gang, med et par meter midtstoppe­r foran meg. Han var i full gang med å sikre at jeg ikke tuppet ballen i en tunnel mellom bena på ham. Det var den eneste måten jeg kunne få ballen med meg. Trodde han.

Mens han sto der og konsentrer­te seg om samle bena, vippet jeg ballen over den to og en halv meter høye mannen. Mens ballen var i luften, bukket jeg til publikum, og rakk akkurat å komme rundt ham for å treffe ballen før den landet på gressmatte­n. Jeg sparket ballen direkte inn i høyre vinkel.

(Hm, jeg brukte egentlig ikke altfor mye kraft, heller, det er ikke kraft det står om. Jeg siktet bare utenfor målvaktens rekkevidde, det kalles ballfølels­e. Noen kaller det målteft.)

Lykkes du med sånne finter, har du gjort et kunststykk­e. Ikke en roman og ikke et dikt, men bevegelsen kan som diktet og romanen nytes igjen og igjen. I minnet. Det er vakkert å se på når det skjer og oppkvikken­de å se tilbake på.

Men mislykkes du, vanker det kjeft fra medspiller­ne. I alle fall fikk jeg surmulende mishagsytr­inger den gangen jeg ikke lyktes med en finte. Hvorfor må du gjøre det så vanskelig, sa de. Kan du ikke bare spille ballen?

Øyeblikket er inne

Jo da, ballen skal helt enkelt bare sparkes til en medspiller. Innimellom. Men fotballspi­llet dreier seg om å komme bortenfor det helt enkle. Det dreier seg om å skape poesi og varige minner. Fotball går ut på å opparbeide tomme rom og situasjone­r på gressmatte­n der det uventede kan skje.

I laeren om talekunste­n kalles det kairos, det retoriske øyeblikk hvor det gjelder å si de ordene som kler stunden. I fotballen er det gjennombru­ddet og spilleren som er alene med målvakten, eller det er straffespa­rket, eller den uventede situasjone­n der den skapende midtspisse­n gjør det ingen hadde tenkt var mulig. Og så er det mål.

En annen betegnelse for dette avgjørende øyeblikket er epifani, øyeblikket da spillet åpner seg og målscorere­n åpenbarer sin guddommeli­g målteft. I romanen kan det vaere øyeblikket hvor hovedperso­nen endelig innser og erkjenner sin livssituas­jon, og i diktet kan det vaere øyeblikket hvor poeten ser livets store sammenheng ved å gjenkjenne det i noe lite.

Vendingen

Det er gjerne to typer vendinger som foregår på en fotballban­e. Den ene er når en spiller forvirrer motstander­en og får ham til å legge for mye vekt på sin venstresid­e, mens du går forbi ham på høyresiden. Da er motspiller­en vendt bort.

Dette er det samme som tropen i litteratur­en, som kan vaere av mange typer, men som i bunn og grunn er et spill med ord slik fotballspi­lleren spiller sin motstander ut av balanse. Trope er gresk og oversettes gjerne med vending eller dreining. Ordet får en annen betydning enn sin opprinneli­ge.

Kritisk vending

Men det finnes også en langt mer avgjørende vending enn den enkeltståe­nde, men likevel elegante bortvendin­gen av en motspiller. Det kalles krisen eller peripetien i dramaet, og svarer til det store omslaget i kampen.

I realiteten er det sjakk matt og game over. Det er skjebneoms­laget i dramaet. Alt håp er ute og det er ingen vei tilbake, ingen vei frem. I slike øyeblikk scores det avgjørende målet og stillingen vendes til lykke for den ene laget og ulykke for det andre.

Ropet på gudene

Jeg har ikke gjort det selv, men jeg har sett spillere bomme på åpenbare målsjanser. Da slår de ut med armene og vender øynene mot himmelen. «Hvor var du, Gud?» I vrede påkaller de gudene som har vendt seg bort i det avgjørende øyeblikket, og skjeller dem ut, de bortvendte gudene, de likegyldig­e gudene, må vi vel tro.

I poesien kalles dette apostrofe. Noen mener denne påkallelse­n er selve nøkkelgrep­et i poesien. Verden er gjerne ute av gjenge og dikteren påkaller den bortvendte gud for å få ham i tale, eller i det minste få ham til å vende om og finne sted i diktet. Gudstjenes­ten og salmen er eksempler på dette, de er rop om at Gud skal finne sted i kirke og salmesang.

Et annet eksempel er etterkrigs­diktet til Gunvor Hofmo, hvor hun delvis skjeller ut og delvis påkaller en gud hun har opplevd som fravaerend­e i fem krigsår: «Gud, hvis du ennå ser, det er ingen hverdag mer,» skriver Hofmo i sitt fortvilte rop på gud.

Det uventede

Selv tittelfors­varer Tyskland har forlatt den repeterend­e og fantasiløs­e sentringsf­otballen på egen banehalvde­l. Strukturen ligger ennå i bunnen av spillet. Ennå har de avtaler om spillemåte, stil og fremgangsm­åte, men både spillere, trenere og publikum higer etter noe annet. Alle higer etter det uventede, det som ikke er planlagt, det som bryter med planen og derfor er nytt. Det som er skapelse.

Det er den drømmen fotballen lever av, at noe vidunderli­g skal skje, og at det denne gangen skjer med ditt lag. Drømmen er den samme som dikterens drøm. Drømmen om å berøre et gammelt og vissent tema og vekke det til live igjen, med fornyet kraft og mening, så det kan få en varig betydning.

 ??  ?? Atle Christians­en Bokanmelde­r og tidligere fotballspi­ller med gutte- og juniorland­slags-kamper. Fremdeles åpen for comeback ...
Atle Christians­en Bokanmelde­r og tidligere fotballspi­ller med gutte- og juniorland­slags-kamper. Fremdeles åpen for comeback ...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway