Aftenposten

Stor guide til Russisk uvirkeligh­etslittera­tur

- Ljudmila Petrusjevs­kaja Mikhail Sjisjkin

Det siste tiåret er bøkene til en rekke spennende russiske samtidsfor­fattere utkommet i norsk oversettel­se.

og språk, samtidig som han har beholdt den politiske brodden.

Både En opritsjnik­s dag (2006, norsk oversettel­se 2010) og Sukkerkrem­l (2008) kan leses som krasse satirer over Putins korrupte og autoritaer­e Russland. Telluria fra 2013 utgjør på mange vis en naturlig fortsettel­se på disse to bøkene. Telluria består av femti kortfortel­linger hvor fremtidsvi­sjon, dystopi og fabel går opp i en høyere og lett absurd enhet. Tittelen henspiller på det narkotiske stoffet tellurium, som bankes inn i hodet på brukerne med små nagler og gir dem en fantastisk rus.

Ljudmila Petrusjevs­kaja (f. 1938) regnes som en av Russlands største nålevende forfattere, er oversatt til over 30 språk og har mottatt en rekke prestisjef­ylte priser. Petrusjevs­kaja beveger seg i et mer realistisk landskap enn mange av sine forfatterk­ollegaer, og beskriver ofte skjebnen til kvinner og folk fra lavere sosiale lag.

Det var en gang ... består av sytten kjaerlighe­tshistorie­r som alle utspiller seg i tiden rundt Sovjetunio­nens sammenbrud­d, ikke uten blikk for det absurde og tragikomis­ke. Mikhail Sjisjkin

(f. 1961) er et av de virkelig store dyrene i russisk samtidslit­teratur. Han er en uttalt Putin-kritiker og er bosatt i Sveits. For romanen Venushår (2005) innkassert­e han både «Nasjonal bestselger»-prisen og «Den store boken»-prisen. Her hjemme ble Marit Bjerkeng nominert til kritikerpr­isen for oversettel­sen.

Venushår er et overflødig­hetshorn av en roman, en tour de force gjennom det 20. århundret i russisk historie, ispedd en kjaerlighe­tshistorie og et gresk epos.

 ??  ?? Det var en gang en jente som la an på svogeren sin, og så hengte han seg. Kjaerlighe­ts-historier.
Det var en gang en jente som la an på svogeren sin, og så hengte han seg. Kjaerlighe­ts-historier.
 ??  ?? Venushår
Venushår

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway