Aftenposten

Jeg har vaert vitne til utviklinge­n av demokratie­t i Armenia

-

Jeg studerer i Dilijan, en liten by i Armenia. De siste ukene har det vaert protester mot den nye statsminis­teren.

Jeg studerer ved United World College (UWC) i Dilijan. Byen har vaert hjemmet mitt i snart et år, ettersom jeg begynte studiene mine der i august 2017. Jeg har nå et år igjen i Armenia og ved et UWC før fullføring av IB-diplomet i mai 2019.

Skolen advarte oss

Skolen advarte oss mot å dra til hovedstade­n, og etter hvert anbefalte de at vi holdt oss unna alle byene i Armenia. Selv om det kanskje ikke har vaert noen grunn til bekymring, så har skolen ansvaret for oss, og det er ikke sikkert politiet hadde grepet inn om det hadde skjedd noe.

Vi har ikke merket så mye til revolusjon­en, annet enn at noen laerere og elever støtter saken, mens andre vil at de skal gi seg, og landet kan gå tilbake til å vaere trygt og rolig.

Gikk av etter seks dager

23. april gikk Sargsyan av etter seks dager med protester bestående av mer enn 20.000 demonstran­ter. Etter mye frem og tilbake er endelig Pashinyan blitt utnevnt til statsminis­ter i en nasjonalfo­rsamling hvor han har mindretall. I praksis betyr dette at han nå er statsminis­ter og vil ha vanskeligh­eter med å utføre noen politiske avgjørelse­r uten sterk motstand.

Folkefest

Rett etter det ble klart at Sargsyan skulle gå av, ble det full folkefest i Armenia. De fleste armenske studentene bestemte seg dermed for å dra til Jerevan for å feire sammen med landsmenne­ne sine. Armenere er i disse tider ekstra stolt over å vaere armensk.

Dette har vaert et stort steg for et lite land som lenge har vaert plaget med korrupsjon og mistanker om valgfusk. Dette var et steg for Armenia til å bli mer demokratis­k. Da jeg først dro på et UWC i Armenia, var jeg ikke klar over at jeg kom til å få vaere* vitne til en ny fløyelsrev­olusjon . En hendelse jeg ikke hadde fått vaere så naer, hadde det ikke vaert UWC Dilijan.

Ikke opplevd i Vesten

Jeg valgte å studere i et land jeg så vidt hadde hørt om. Armenia er veldig annerledes enn Norge, og det har budt på noen kulturelle utfordring­er. Likevel har det vaert en ubeskrivel­ig opplevelse. Å vaere vitne til utviklinge­n av demokratie­t i Diljan har vaert en opplevelse jeg aldri kunne fått i et vestlig land.

Fløyelsrev­olusjonen er en betegnelse brukt på mange språk om den fredelige omveltning­en i Tsjekkoslo­vakia november – desember 1989. Da ble makten overført fra det kommunisti­ske stats- og partiappar­at til folkelige bevegelser i løpet av få uker uten bruk av vold.

 ?? FOTO: GLEB GARANICH, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Da jeg først dro på et UWC i Armenia, var jeg ikke klar over at jeg kom til å få vaere vitne til en ny fløyelsrev­olusjon, skriver Gaute Øien Tollan. Bildet er fra Republic Square, Yerevan, Armenia.
FOTO: GLEB GARANICH, REUTERS/NTB SCANPIX Da jeg først dro på et UWC i Armenia, var jeg ikke klar over at jeg kom til å få vaere vitne til en ny fløyelsrev­olusjon, skriver Gaute Øien Tollan. Bildet er fra Republic Square, Yerevan, Armenia.
 ??  ?? Gaute
Øien Tollan (18)
Gaute Øien Tollan (18)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway