Aftenposten

Nei, Oslo har ikke et byvåpen

- Lars Roede sivilarkit­ekt dr.ing., tidligere direktør for Bymuseet

Merket som kalles Oslos byvåpen, bryter med alle regler.

Joacim Lund (Aftenposte­n 13. juni) og de fleste andre tar feil når de uttaler seg om Oslos byvåpen. Noe våpen har byen aldri hatt. Tidlig i 1300-årene fikk den et segl med St. Hallvard som motiv. Til Christiani­a-jubileet i 1924 ble det tegnet om og fargelagt ved byarkitekt­ens kontor. Merket som kommunen i 2000 fastslo regler for i designhånd­boken, er et seglbilde, en logo, et merke, et symbol eller et emblem, men intet våpen. Det bryter med alle heraldikke­ns regler.

Våpenets kjennetegn

Et våpen er et skjold med en eller flere stiliserte figurer, eller delt geometrisk i flere felt. Det har helst bare to tinkturer – fargene rødt, blått, grønt, svart eller purpur, og metallene gull eller sølv. Regelen (med unntak) er farge mot metall og ikke sammenstøt mellom to metaller eller to farger. Det viktigste er at et våpen defineres ved en beskrivels­e, en blasonerin­g, ikke en tegning. Et merke som ikke lar seg blasonere er ikke et våpen. Oslos fargerike segl er utestengt fra det gode selskap. Det er nesten umulig å blasonere uten å skrive en lang norsk stil. På byflagget som kommunen lanserte i 2000, er det anbrakt på blå flaggduk. Til forvekslin­g ligner det 23 nordamerik­anske delstatsfl­agg. De fleste statene må identifise­re seg ved å skrive navnet med bokstaver.

Da kommunen innførte flagget, brøt de loven av 29. juni 1933 om flagging på kommunenes offentlige bygninger. Den tillot bare å flagge med nasjonalfl­agget, det samiske flagget eller «av Kongen godkjent by-, herreds- eller fylkesflag­g». Ordfører og byråd visste antagelig ikke bedre, men de utsatte seg for «bøter eller fengsel i inntil 3 måneder». Flagget de fant på, ville aldri ha blitt godkjent av kongen eller den han lot opptre på sine vegne, Riksarkive­t. Loven om statlig kontroll av flagg og våpen er opphevet, og nå innfører de nye monsterkom­munene og regionene «våpen» uten å søke råd fra heraldiker­e.

Kvernstein­en og pilene

Oslos nye merke, som et eller annet reklamebyr­å har tatt seg godt betalt for, er en helt grei logo, utmerket på brevhoder og nettsider – et forenklet bilde av St. Hallvard uten andre attributte­r enn pilene og kvernstein­en og med en borgkrone over det runde seglet. Men noe våpen er det ikke, like lite som det komplisert­e byseglet fra 1924.

Skal vi kanskje bevaepne byen? Det har vaert forsøkt før. Et brukbart forslag ble fremsatt i Morgenblad­et 2. februar 1929 av Kaare Münster Strøm. Han mente at alle fylker burde få våpen til Olavsjubil­eet i 1930. Forslaget for Oslo beskrev han slik: «I blått en hvit møllesten gjennemstu­kket av tre gyldne piler». Strøms forslag er litt for innholdsri­kt, og pilene og kvernstein­en burde ha samme tinktur. Enda bedre hadde det vaert å nøye seg med bare kvernstein eller bare piler. Det siste må ha vaert på tale da Oslo feiret jubileum i 1950 og skulle utsmykke Rådhuset.

I bystyresal­en er veggene dekket med tekstiler vevet av Else Poulsson, et rødt klede med hvite piler. Bak talerstole­n henger hennes billedtepp­e med St. Hallvard som hovedmotiv, og over ham svever to engler som baerer et blått våpenskjol­d med tre hvite piler. Samme motiv finnes på alle Rådhusets damaskduke­r, også de skapt av Else Poulsson. De er tett bestrødd med skjold hvor motivet er tre piler. Pilene finnes mange steder i Rådhuset, i festgaller­iet som intarsia i bordplaten­e.

Til byjubileet i 1950 utga Oslo kommune Rådhuset i Oslo av Carl Just. Del 2, som utkom i 1952, tok for seg arkitektur­en og den kunstneris­ke utsmykning­en. I dette bindet har forsatsen, papiret mellom bokbindet og bokblokken, et rutenett med avvekslend­e mørke og lyse røde ruter. Motivet i de lyse rutene er et knippe av tre røde piler, i de mørke feltene en hvit kvernstein. Mønsteret bekrefter at mange var inne på tanken om å gi Oslo et byvåpen med kvernstein eller piler som motiv. Det gjenstår forskning for å finne ut om kommunen faktisk tenkte å formaliser­e skjoldet med pilene som et virkelig byvåpen. Else Poulsson skrev i Carl Justs bok fra 1952 at dukene hun utformet for Rådhuset, har «som bunnmønste­r våpenet med St. Hallvards tre piler».

Byvåpenet»

Merket som vi feilaktig kaller et byvåpen, har hatt en omskifteli­g historie hvor figurene både er blitt feiltolket og har skiftet kjønn. Middelalde­rseglet avbilder St. Hallvard med et menneske liggende ved hans føtter. De slitte avtrykkene som er bevart, må ta skylden for at figuren etter hvert ble feiltolket som kvinnen Hallvard fra Lier ville forsvare. Erla Bergendahl Hohler påviste i en artikkel i Byminner nr. 1987 at figuren i virkelighe­ten var en kriger i brynje og våpenskjor­te. Bildet fulgte en gammel tradisjon for å symboliser­e seierherre­ns triumf, kjent fra antikken og senere i bilder av martyren som seirer over sin onde fiende. St. Hallvard med fienden under føttene var Oslos seglmerke helt til byen brant i 1624. Seglstampe­n overlevde brannen, og byrådet brukte den lenge i nyanlagte Christiani­a. Christian IV bekreftet i nye privilegie­r fra 1632 at «det forrige Oslo Byes Indsegl» fortsatt skulle brukes. I mellomtide­n var det egentlige innholdet glemt. Bevisst eller bare misforståt­t – i senere versjoner ble hovedperso­nen forvandlet til en kvinne, mens figuren ved hennes føtter stadig var en kriger i rustning. Kvinnen var enten Christiani­a personifis­ert eller lykkens gudinne Fortuna.

Da Karl Emil Döpler i 1892 tegnet en ny versjon, nå kalt et «byvåpen», visste man at hovedfigur­en var St. Hallvard, som igjen måtte skifte kjønn. Men personen ved hans føtter gjennomgik­k samtidig et motsatt kjønnsskif­te til kvinnen han gikk i døden for. Döpler tegnet henne anstendig påkledd, men Børre Ulrichsen tegnet henne naken i 1924, og det har hun vaert siden. Hvis Oslo kommune skal beholde seglbildet som sitt viktigste merke, må kvinnen bli avløst av en kriger.

Velg det enkle!

Logoen som ble lansert 12. juni har fått ufortjent dårlig kritikk. Byen trengte en forenklet versjon av den gamle fra 1924. Men det er ikke et nytt byvåpen. Hvis det er et ønske, velg heller den helt enkle løsningen: I blått en sølv kvernstein.

 ??  ??
 ??  ?? Else Poulssons billedtepp­e med St. Hallvard som hovedmotiv.
Else Poulssons billedtepp­e med St. Hallvard som hovedmotiv.
 ?? FOTO: OSLO KOMMUNE ?? Logoen som ble lansert som Oslos nye byvåpen 12. juni i år.
FOTO: OSLO KOMMUNE Logoen som ble lansert som Oslos nye byvåpen 12. juni i år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway