Aftenposten

«Asylpoliti­kken kan ikke fortsette å vaere en kamp mellom hode og hjerte»

-

Vi må se etter løsninger, ikke diskutere retorikk.

Asyl- og flyktningp­olitikken kan ikke fortsette å vaere en kamp mellom hodet og hjertet, men om å finne de første løsningene som omfavner begge. Der sliter Arbeiderpa­rtiet – fortsatt.

«Vi kan ikke jo ikke ta imot alle» er ofte det vi får høre, vi som tar ordet i møter og argumenter­er mot enda flere innstrammi­ngsforslag på Høyre og Frps premisser. Ikke at vi noen gang har argumenter­t for det, men ofte virker det som det eneste viktige er ikke å fremstå mildere i asylpoliti­kken enn FrP.

Alene på asylmottak

Jeg bryr meg ikke noe saerlig om vi kaller politikken human, streng, rettferdig, baerekraft­ig eller ingen av delene. Det kan virke som de store diskusjone­ne stort sett dreier seg om hva vi kaller politikken vår eller om vi skal vaere harde i retorikken eller mildere. Om Arbeiderpa­rtiet ligner på FrP eller ikke.

Men for 17 år gamle Mahad, en gutt som sitter alene på et asylmottak i Norge uten familie og blir sendt hjem til et farlig Afghanista­n, spiller det liten rolle om Arbeiderpa­rtiet mener politikken

er «streng» eller «rettferdig».

Bryter flyktningk­onvensjone­n

Jeg ble ikke engasjert i politikk for å studere politikern­es retorikk og vurdere ordene de bruker, men fordi jeg tror på at politiske løsninger fungerer og kan gjøre en forskjell i menneskers liv. For det er ganske mye som faktisk spiller en rolle.

For eksempel at Norge sannsynlig­vis bryter FNs flyktningk­onvensjon da vi gikk inn for å fjerne rimelighet­svilkårene i asylsaker. Opphevinge­n førte til at en rekke enslig mindreårig­e asylsøkere blir sendt tilbake til Afghanista­n, og dagens sårbarhets­kriterier er ikke nok. Det spiller en rolle at Mahad som er 17 år og fortsatt et barn, etter norsk lov får midlertidi­g opphold på asylmottak og sendes ut av landet den dagen han fyller 18.

Må stille opp for de mest sårbare

Å forvente at vi stiller opp for de aller mest sårbare flyktninge­ne er ikke det samme som å mene at vi skal ta imot alle. Det er ikke det samme som en massiv liberalise­ring eller en ny linje, og det må kunne gå an å argumenter­e for på et saklig grunnlag. Det ligger innerst i sjelen til arbeiderbe­vegelsen å stille opp for mennesker på flukt i solidarite­t med dem som ikke er så heldige som vi er i Norge.

Så skal vi beholde balansen: Vaere rause med sårbare flyktninge­r og ta vårt ansvar. Ha rask retur og et tydelig regelverk for mennesker som ikke har krav på opphold. Stille krav og stille opp for dem som har fått opphold i Norge og skal bli en del av samfunnet.

For et balansert Arbeiderpa­rti er det beste Arbeiderpa­rtiet.

Og jeg har tro på at vi finner det til slutt.

Agnes Naerland Viljugrein (21), AUF

Jeg ble ikke engasjert i politikk for å studere politikern­es retorikk og vurdere ordene de bruker

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Å forvente at vi stiller opp for de aller mest sårbare flyktninge­ne er ikke det samme som å mene at vi skal ta imot alle, skriver Agnes Naerland Viljugrein (21).
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Å forvente at vi stiller opp for de aller mest sårbare flyktninge­ne er ikke det samme som å mene at vi skal ta imot alle, skriver Agnes Naerland Viljugrein (21).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway