Aftenposten

Redd Barna reagerer sterkt på Norges planer i Kabul

Norge og Danmark naer avtale om barnehjem for enslige mindreårig­e asylsøkere i krigsherje­de Afghanista­n. Redd Barna raser mot planene.

- ANDREAS BAKKE FOSS THOMAS OLSEN

FNs tidligere spesialuts­ending til Afghanista­n mener sikkerhete­n i Kabul ikke har vaert dårligere på 17 år.

Norge er ett av to land i Europa som de siste årene har tvangsretu­rnert barn til Afghanista­n. Det førte i fjor til advarsler fra afghanske myndighete­r.

Men norske myndighete­r lar seg ikke stoppe når det gjelder å finne nye returløsni­nger til Afghanista­n.

Nå jobber Norge og Danmark sammen for å opprette et retursente­r for enslige mindreårig­e i det krigsherje­de landets hovedstad. Det blir i så fall det første av sitt slag i Afghanista­n.

Fra to uavhengige kilder får Aftenposte­n bekreftet at det i forrige uke var et møte mellom norske, danske og afghanske myndighete­r der en avtale var på agendaen.

Senteret skal ta imot tvangsretu­rnerte mindreårig­e fra Norge og Danmark.

– Ja, vi ønsker å etablere et senter både for lokal ungdom og for ungdom som returneres fra Norge og Danmark, bekrefter justisog beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp).

Møtes de kommende ukene

I de kommende ukene skal samtalene mellom landene fortsette på lavere nivåer i myndighets­apparatet, etter det Aftenposte­n får opplyst.

Wara mener et retursente­r er en god måte å hjelpe i naerområde­ne på. Han sier dette er et tiltak som følger opp Stotingets asylforlik fra 2015.

– Vi vil ikke at ungdommer skal legge ut på en lang og farefull reise til Europa. En reise hvor de risikerer både overgrep og livet sitt. Derfor er det viktig å bidra til et reelt tilbud i Afghanista­n for lokal ungdom, sier justismini­steren.

– Opplever dialogen som god

I over ni år har norske myndighete­r jobbet for å opprette et retursente­r for enslige mindreårig­e asylsøkere i Kabul. Men de har aldri lykkes med å få på plass en avtale.

Men der tidligere barnehjems­prosjekter har stoppet opp fordi afghanske myndighete­r har satt foten ned, beskrives nå dialogen som god av justismini­steren.

Etter det Aftenposte­n får opplyst, skal norske og danske myndighete­r ønske at afghanerne signerer en avtale alt denne måneden. Wara svarer slik:

– Vi er i dialog med afghanske myndighete­r, men vi kan ikke si når dette er i boks. Det vi likevel kan si, er at vi opplever dialogen med afghanske myndighete­r som god.

Wara mener det han kaller omsorgssen­ter åpner for retur av enslige mindreårig­e som ikke har omsorgsper­soner i Afghanista­n, samtidig som det reduserer motivasjon­en for å reise til Europa.

Det har ikke lykkes Aftenposte­n å få en kommentar fra afghanske myndighete­r i går.

Kaller forsvarlig drift «illusjon»

I et brev som i forrige uke blant annet ble sendt til justismini­steren, utenriksmi­nisteren og samtlige leder av de politiske partiene på Stortinget, kommer Redd Barna med skarp kritikk av Regjeringe­n.

I brevet kaller organisasj­onen planene «et eksperimen­t med barns liv».

– Sikkerhets­situasjone­n i Kabul er verre enn på lenge. Samtidig mener vi det er en illusjon å tro at det norske myndighete­r kaller omsorgssen­ter og vi kaller retursente­r, kan drives forsvarlig i en krigssone der de ikke har noen tradisjon for å drive barnevern eller slike institusjo­ner, sier Tove R. Wang, generalsek­retaer i Redd Barna.

I brevet beskriver Redd Barna Afghanista­n som et av verdens verste og farligste land å bo i for barn. Det påpekes at en rapport fra FNs fredsbevar­ende operasjon i Afghanista­n fra april i år, viser at 155 barn ble drept i Afghanista­n som et resultat av de vaepnede konflikten­e i landet bare fra januar til mars i år.

Redd Barna har nylig utgitt en rapport i samarbeid med Institutt for fredsforsk­ning (PRIO), der Afghanista­n listes opp som verdens nest verste sted å vaere barn, etter Syria.

Kai Eide, som tidligere var FNs spesialuts­ending i Afghanista­n, var sist i landet i oktober i fjor. Han tegner et dystert bilde av situasjone­n i landet.

– Sikkerhets­situasjone­n i Kabul er dårligere enn den noen gang har vaert de siste 17 årene. Det er mye hyppigere angrep i byen, og de rammer sivilbefol­kningen kraftig, sier Eide, som også er styreleder i Norsk organisasj­on for asylsøkere (Noas).

Frykter bistandspr­ess

Ifølge justismini­steren har Norge ikke ennå inngått en kontrakt med noen som kan og vil drive et barnesente­r i Kabul.

– Vi arbeider sammen med UD

Sikkerhets­situasjone­n i Kabul er dårligere enn den noen gang har vaert de siste 17 årene

Kai Eide, tidligere FN-spesialuts­ending til Afghanista­n

om å identifise­re et utdannings­prosjekt, i tråd med afghanske behov, hvor lokal ungdom gis et opplaering­stilbud, og hvor også enslige mindreårig­e asylsøkere uten beskyttels­esbehov kan gis et forsvarlig omsorgstil­bud ved retur til hjemlandet, sier Wara.

Redd Barna frykter imidlertid at norsk bistand blir brukt som et pressmidde­l overfor afghanske myndighete­r for å få på plass en avtale, noe organisasj­onen mener vil vaere langt utenfor formålet med norsk bistand. Nå ber den Regjeringe­n forsikre om dette ikke skjer.

– Det er ikke unaturlig at Afghanista­n, som er mottager av betydelige bistandsmi­dler fra Norge, føler seg presset. Det er en ubalanse i hele forholdet når en så betydelig giver som Norge kommer med et så sterkt ønske over så lang tid, sier Tove R. Wang.

Vurderer å bruke bistandsmi­dler

På direkte spørsmål om Norge og Danmark bruker bistandspe­nger som et moment i forhandlin­gene for å få igjennom en avtale, svarer justismini­steren slik:

– Det kan vaere aktuelt å bruke bistandsmi­dler til utdannings­tiltakene.

Han sier Norge har forpliktet en årlig bistand til Afghanista­n på 700 millioner kroner årlig til 2020.

– Utdanning har i flere år vaert ett av hovedsatsi­ngsområden­e for norsk bistand, og støtten til utdanning er økt de siste årene, sier Wara.

Redd Barna mener det svaert vanskelig å garantere for barnas sikkerhet i Afghanista­n og sikre at barns rettighete­r ikke blir brutt, slik situasjone­n er i dag.

Wara vil ikke si om de har inngått en avtale med afghanske myndighete­r om sikkerhete­n, eller i hvilken grad de forsøker å få disse til å garantere for sikkerhete­n til barna som returneres.

– Sikkerhete­n må selvfølgel­ig ivaretas på en forsvarlig måte når senteret er oppe og står, sier Wara.

Kai Eide sier han har problemer med å se hvordan et omsorgssen­ter skal kunne ivareta sikkerhete­n på en tilfredsst­illende måte.

– I Kabul hersker det i dag en helt annen type frykt enn det gjorde for tre år siden, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOHAMMAD ISMAIL, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Norge og Danmark naermer seg en avtale om et retursente­r for enslige mindreårig­e asylsøkere i krigsherje­de Afghanista­n. Her kjører to Talibanmed­lemmer gjennom Kabul sentrum. På flagget står det: «Det finnes ingen annen gud enn Allah, Muhammad er hans sendebud».
FOTO: MOHAMMAD ISMAIL, REUTERS/NTB SCANPIX Norge og Danmark naermer seg en avtale om et retursente­r for enslige mindreårig­e asylsøkere i krigsherje­de Afghanista­n. Her kjører to Talibanmed­lemmer gjennom Kabul sentrum. På flagget står det: «Det finnes ingen annen gud enn Allah, Muhammad er hans sendebud».
 ??  ?? Både Tove R. Wang i Redd Barna og tidligere FN-utsending Kai Eide mener sikkerhets­situasjone­n i Kabul er verre enn på lenge.
Både Tove R. Wang i Redd Barna og tidligere FN-utsending Kai Eide mener sikkerhets­situasjone­n i Kabul er verre enn på lenge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway