Aftenposten

«Ingen grunn til å savne Zlatan»

Andreas Granqvist (33) er Sveriges nye landsfader, mener Aftenposte­ns Erlend Nesje. Sverige slo Sør-Korea i første VM-kamp i går.

-

Sverige-Sør Korea 1–0

Med det ene leggskinne­t i venstre hånd ville ikke Andreas Granqvist (33) forlate gresset.

Han gikk rundt til hver tribunedel på Nizjnij Novgorod stadion og takket de svenske supportern­e. Han klappet til hver enkelt av dem som hadde brukt feriepenge­r og trøblet seg gjennom det russiske byråkratie­t for å se et svensk VM-lag ingen hadde spesielt stor tro på.

På sidelinjen sto en delegat fra FIFA og vinket med en blå mappe i sin høyre hånd.

Kaptein Granqvist, Sveriges granittblo­kk i midtforsva­ret, var både matchvinne­r og banens bestemann da Sverige slo Sør-Korea 1–0 i VM-åpningen.

«Man of the match» skal møte på den internasjo­nale pressekonf­eransen så fort det er mulig etter kampslutt.

Men Granqvist hadde ikke dårlig tid. «Lugna ned», tenkte han og så fikk heller delegaten fra FIFA vente.

33-åringen forlot gresset som aller siste mann.

– Vi burde ledet med to mål. Men så fikk vi straffen. Og så scoret vi. Fra da handlet det bare om å kjempe, fastslo «Granen» og tok en slurk av vannflaske­n da han endelig entret rommet der de internasjo­nale journalist­ene satt.

Zlatans rake motsetning

Og er det noe han kan, så er det å kjempe. Granqvist er ursvensken. Hardere enn stein. Nesten umulig å komme rundt. Stødig. Jordnaer.

Andreas Granqvist er mannen du vil vaere på lag med.

Han er symbolet på det nye og litt grå Sverige. Kaptein Granqvist er symbolet på samholdet, på laget. Tillsamman­s. Alltid.

Andreas Granqvist er symbolet på det lagbygger og landslagss­jef Janne Andersson ikke vil ha: Egotripper og individual­ister. Altså, Zlatan Ibrahimovi­c.

Det er vrient å finne større forskjelle­r enn det er på Sveriges to siste lagkaptein­er. Zlatan som ledet Sverige til fiasko i EM for to år siden, og Granqvist som ledet Sverige til nasjonens første seier i et VMsluttspi­ll siden 2006.

Granqvist er Zlatans rake motsetning. Zlatan har brukt inngangen til VM med å sende stikk til det svenske landslaget. Men Granqvist har ikke bitt på. Bare sagt at han ikke forholder seg til det Zlatan sier.

I en sådan stund er det fristende å spørre: Hvem er det som savner Zlatan nå?

Hadde presset på seg

Det var neppe det Granqvist tenkte mest på da han dro for gardinene på hotellromm­et og så ut over vakre Nizjnij Novgorod, millionbye­n der elvene Volga og Oka møtes.

Men kanskje han hørte lyden av «Du gamla, du fria»? Den svenske nasjonalsa­ngen ljomet ut fra stadion fem timer før kampstart mens en doven løskatt kvelte en gjesp der han lå i full strekk på promenaden ved Volgas bredd.

Sverige våknet til 26 varmegrade­r og blå himmel. Det ville bli hett.

Våre naboer visste at det var det som hadde presset på seg.

Mexicos seier over Tyskland dagen før endret forutsetni­ngene i VM-gruppe F.

Uavgjort mot Sør-Korea ville trolig vaert for lite før møtene med sterke Mexico og Tyskland, som vi vet er et veldig godt fotballag når alt stemmer.

Uavgjort så det også lenge ut til å kunne bli. Spissen Marcus Berg skjøt på keeper fra tre meters hold.

Spissmakke­r Ola Toivonen traff heller ikke mål. Det var den dagen, tenkte svenskene.

Ble reddet av VAR

Vi hadde notert seks store sjanser da kampen fikk sin avgjørelse midt i andre omgang. Dommer Joel Aguilar så ikke at Viktor Claesson ble felt innenfor 16-meteren, han vinket spillet videre, og da Sør-Korea var midt i en kontring fikk kampledere­n en beskjed i proppen han hadde i øret:

– Kom hit og se situasjone­n på nytt, var meldingen fra teamet som styrer videodømmi­ngen.

Aguilar så da det vi andre hadde sett, at Sverige skulle ha straffe.

Iskaldt plasserte Andreas Granqvist ballen i mål.

Sverige vant kampen. Sverige ble reddet av VAR og Granqvists kalde hode.

Ironisk har svenskene vaert kritiske til den nye videotekno­logien og ikke skjønt hvorfor den skal brukes i VM.

Vel, det er nok få som fordømmer VAR i Sverige i dag.

Kaller Granqvist for «landsfader»

Sverige var lykkelige og de jublet for VMtriumfen.

Men det var ikke samme euforien som da Mexico slo Tyskland søndag. Da opplevde vi rutinerte TV-kommentato­rer og eksperter strigråte noen rader nedenfor oss på tribunen.

I Sverige var det mer nøkternt. De nøyde seg med noen klapp på skulderen. Aftonblade­ts Erik Niva var den som var mest raus i hyllesten av matchvinne­r Granqvist.

«Han var & förblev vår landsfader», skrev Niva med strek og fete typer under landsfader.

En annen svensk kollega sa at han fikk et «flashback» til Sveriges inntil i går siste VM-kamp, åttedelsfi­nalen mot vertsnasjo­n Tyskland i 2006, da Granqvist gikk frem mot straffemer­ket.

For 12 år siden skjøt Henrik Larsson straffen høyt over mål og Sverige var ute. Nå traff Granqvist bra og Sverige lever så til de grader i VM.

I neste kamp mot Tyskland er det ikke Sverige som må vinne. Det er Tyskland som har alt presset, og det må vaere en god følelse for Janne Andersson, Andreas Granqvist og de andre på det svenske landslaget.

Den gode følelsen gjelder alle de tre nordiske landene etter én kamp hver i gruppespil­let.

Island stoppet Messi. Norske Åge Hareide ledet Danmark til sier. Sverige kunne knapt fått en bedre start.

Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? åOm fotball Erlend Nesje ??
åOm fotball Erlend Nesje

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway