Aftenposten

Ingen omkamp om fredsavtal­e

-

KONSERVATI­VE Ivan Duque vant presidentv­alget i Colombia søndag kveld.

Han overtar etter Juan Manuel Santos, mannen som fikk Nobels fredspris for å ha forhandlet frem en fredsavtal­e med FARC-geriljaen.

Avtalen er ikke perfekt. Den markerer likevel slutten på et halvt århundre med borgerkrig og er et viktig skritt på veien mot et fredeliger­e Colombia.

DE SOM TROR PÅ fredsavtal­en, har vaert nervøse etter Duques valgseier.

Det herjede landet har nå valgt den kandidaten som sto lengst til høyre av de fem som stilte til første runde i presidentv­alget. Han er personlig utpekt som etterfølge­r av tidligere president og uttalt motstander av enigheten, Álvaro Uribe. Han startet også valgkampen med å gå hardt ut mot avtalen, som han mener er altfor forsonlig overfor den nå oppløste FARC-geriljaen.

Trolig vil det også komme noen endringer og justeringe­r av avtalen. Likevel er det heldigvis lite som tyder på en stor omkamp.

DUQUE har for det første moderert seg i løpet av valgkampen. Før annen runde var han mest opptatt av å fri til sentrumsve­lgerne og fremstå som moderat.

Valgkampen har også handlet mindre og mindre om avtalen og mer om andre sider av innenriksp­olitikken, som kampen mot korrupsjon.

I tillegg er en del av lovendring­ene knyttet til avtalen blitt hasteinnfø­rt i løpet av de siste årene. Det vil koste mye politisk innsats å ta en omkamp i kongressen om disse forslagene. Trolig for mye for en fersk og ung president, hvis han ønsker å bevise at han er noe mer enn en nikkedukke for Uribe.

Det har heller ikke kommet noen signaler fra FARC om at de ønsker å gjenoppta vaepnet kamp. De har hverken ressurser eller støtte i befolkning­en til å gjenoppret­te sin tidligere posisjon i det colombians­ke samfunnet.

ET SVAKT ORGANISERT FARC betyr ikke at Duque bare kan skrote avtalen. Et relativt stort antall geriljasol­dater har fremdeles ikke lagt ned våpnene. De kan ønske å gjenoppta kampen hvis de opplever at forliket brytes.

De langvarige geriljakri­gene er en klamp om foten. Colombia har nok av utfordring­er knyttet til økonomisk vekst, narkotikah­andel og korrupsjon om det ikke skal bruke energi på nye konflikter med FARC.

Det er en farlig trend internasjo­nalt at respekten for inngåtte avtaler er dalende. Det er fristende for politikere å presentere helt nye byggekloss­er og bryte kontinuite­ten i jakten på misfornøyd­e velgere. Men det er mildt sagt krevende å begynne helt på nytt igjen. Fremdrifte­n forsvinner, og den politiske handlekraf­ten reduseres, noe brexit kanskje er det ypperste eksempelet på.

Den colombians­ke fredsavtal­en kan trenge noen justeringe­r, men de må gjøres uten å true fundamente­t og retningen i avtalen.

Colombia har nok av utfordring­er knyttet til økonomisk vekst, narkotikah­andel og korrupsjon om det ikke skal bruke energi på nye konflikter med FARC

 ??  ?? Colombias nyvalgte president, Ivan Duque.
Colombias nyvalgte president, Ivan Duque.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway