Aftenposten

Mediene har sviktet de unge

En urovekkend­e andel unge leser ikke nyheter, stoler ikke på dem og vet ikke hvor de selv står politisk. Det er vår skyld.

-

De gir blaffen. De er ikke interesser­t i politikk. En tredjedel av dem vet ikke engang hvor de plasserer seg selv politisk. Ikke er de interesser­t i hva som skjer rundt seg, heller. De leser lite nyheter, er ikke villig til å betale for dem og setter seg ikke i stand til å gjøre opplyste valg.

Ikke stoler de på mediene. De bruker heller sosiale medier til å orientere seg, selv om de ikke har den fjerneste anelse om hvordan nyhetene velges ut og presentere­s for dem. Nå rakner alt, og de bryr seg simpelthen ikke.

Slik ser de unge ut – sett gjennom gamle, fettete redaktørbr­iller.

Bra, men dårlig

En helt fersk rapport fra Reuters Institute, produsert i samarbeid med Universite­tet i Bergen og Fritt Ord, viser en bekymrings­full utvikling i det norske nyhetskons­umet. Det vil si, i det store og hele er situasjone­n slett ikke så verst i Norge. Nordmenn er et nyhetselsk­ende folk som leser mye aviser og har høy tillit til mediene sammenlign­et med andre land, for eksempel USA, der mediene er mye mer politisert og polarisert. Der er nemlig også tilliten til mediene politisert og polarisert.

Presidente­n hyller Breitbart og Fox og beskylder CNN, Washington Post, New York Times og Newsweek for å spre falske nyheter når de bedriver kritisk journalist­ikk.

Nylig publiserte Norsk medietidss­krift en studie fra Universite­tet i Bergen som viste at det samme forekommer i Norge, om enn i en helt annen målestokk. Folk har en tendens til å vurdere medier de er ideologisk uenige med, som mindre objektive. Klassekamp­en-lesere har ikke all verdens tro på Dagens Naeringsli­v og motsatt. Og når vi kommer lenger ut på fløyene, til Resett, Document og HRS, blir tilliten til tradisjone­lle medier og politiske motstander­e enda mindre.

I det store bildet ser det imidlertid ut til at de norske mediehusen­e har lykkes ganske godt. Stort sett prøver folk å få med seg nyheter. Tillit til avsenderne har de også, saerlig til NRK, TV2 og Aftenposte­n. Det er ikke bare aksjonaere­ne som er glad for det. Alle tjener på at befolkning­en engasjerer seg i samfunnsli­vet.

Men vi skulle gjerne sett at unge ble engasjert i større grad, selvsagt. Det krever at de tilbys noe engasjeren­de.

Glem avisene, konkurrent­en er søvn

«Vår største konkurrent er søvn», sa Netflix-sjef Reed Hastings forleden. Ikke norske medier, altså. Han sliter ikke med å engasjere unge brukere, for å uttrykke det forsiktig. Det samme gjelder Snapchat og Youtube. For det er ikke slik at unges mediekonsu­m har gått ned. Tvert imot konsumerer de mer enn noensinne, målt i tid. De konsumerer bare ikke det etablerte medier forteller dem at de skal konsumere.

Når vi vet at DN bare i liten grad klarer å engasjere Klassekamp­en-lesere, hvorfor skulle da eldre klare å engasjere unge?

Unge brukere har i størst grad omfavnet smarttelef­onen. De har den hele, vide verden i sin hånd. I konkurrans­e med så mye fantastisk innhold klarer ikke norske medier å trenge gjennom støyen. Ikke i stor nok grad, i alle fall.

Norske medier er også tilgjengel­ig på mobilen, selvsagt, på Facebook og Twitter og Snapchat og ikke minst med egne mobilversj­oner. Det er ikke problemet.

De gjør det bare ikke bra nok.

Pantertant­er

Den norske mediebrans­jen har ikke ligget på latsiden i digitalise­ringen. Kanskje skjønte vi ikke behovet for radikal endring tidlig nok, den gangen det fortsatt var mye penger i bransjen. Kanskje forsto vi ikke hvor grunnlegge­nde det digitale skiftet skulle komme til å bli. Men mediebrans­jen har vaert en digital spydspiss. Det må det vaere lov å si.

Det har vaert kniven på strupen i ti år, og naken kvinne laerer å springe.

Når unge ikke konsumerer nyheter, gjelder det å springe enda raskere. Men det gjelder å løpe i riktig retning. Problemet er sannsynlig­vis temaene og formen. For hvor mange unge er egentlig interesser­t i de eldres verden? Hva er verd å trekke frem?

Det kan faktisk vaere – uansett hvor usannsynli­g det enn måtte virke – at unge er interesser­t i andre ting enn mediefolk over 45 er.

Hvor mange unge er egentlig interesser­t i de eldres verden? Hva er verd å trekke frem?

 ??  ??
 ?? åKommentar Joacim Lund ??
åKommentar Joacim Lund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway