Aftenposten

Får to uker på å redde sitt politiske liv

Flyktningp­olitikken hjemsøker nok en gang Angela Merkel og kan nå bli hennes bane.

- EIRIN HURUM INGRID BREKKE

Hun var Tysklands sterke leder. Ankerfeste­t og kraftsente­ret i et fragmenter­t Europa. Nå fremstår Angela Merkel som svekket og alene – både ute og hjemme.

«Hennes dager som Europas dominerend­e leder kan synes å vaere ved veis ende», skriver Der Spiegel i en større bakgrunnsd­okumentar i helgen.

– Jeg kan ikke lenger samarbeide med den kvinnen, skal hennes egen innenriksm­inister, Horst Seehofer, ha sagt til partifelle­r før helgen. Han vil at Tyskland skal avvise flyktninge­r som er registrert i et annet EU-land, ved den tyske grensen.

Merkel mener det bare øker belastning­en på Italia og andre land som utgjør EUs yttergrens­e. Hun vil ha en europeisk løsning.

I går fryktet mange at regjeringe­n i Berlin kunne falle. Dagen startet med krisemøter både i Angela Merkels parti, CDU, og i Seehofers CSU.

Resultatet ble et kompromiss der Merkel har to uker på å finne en løsning i asylpoliti­kken. EU-toppmøtet avholdes i slutten av juni.

Flertall mot Merkels linje

Merkel står mer og mer alene, både i eget parti, i regjerings­koalisjone­n og blant tyskere flest. En meningsmål­ing før helgen viste at 57 prosent av tyskerne ikke støtter Merkels flyktningp­olitikk. Bare 33 prosent mener at hun handler riktig.

I går ettermidda­g fyrte også USAs president, Donald Trump, opp under krisen i Berlin.

– Tysklands folk vender seg mot sine ledere idet innvandrin­g utfordrer den allerede skjøre Berlin-koalisjone­n, skrev Trump på Twitter i går.

Dersom det fortsatt ikke finnes en felles asylpoliti­sk løsning på EU-nivå innen to uker, vil Tyskland begynne å avvise migranter ved grensen, melder det tyske nyhetsbyrå­et DPA.

Kansler Angela Merkel har skaffet seg et handlingsr­om, men krisen er på langt naer løst. Det er ingen automatikk at hun etter to uker gjør som Seehofer vil, selv om hun ikke får til noen løsning på europeisk nivå, skriver Frankfurte­r Allgemeine Zeitung. Hva som da følger, er helt i det blå.

Redd for økning

Seehofer frykter at dersom Tyskland ikke nå setter ned foten, kan landet oppleve en ny flyktningk­rise.

Tyskland tar imot flest asylsøkere i Europa. Men antallet er ikke i naerheten av hvordan det så ut i 2015/16.

I en analyse skriver Der Spiegel at konflikten egentlig ikke handler om flyktningp­olitikk, men om makt, om Merkels kanslerska­p og til syvende og sist om det tyske partisyste­met.

Mange kommentato­rer mener krisen blomstrer opp nå fordi Seehofer og CSU trenger å vise seg harde i asylpoliti­kken før valget i Bayern til høsten.

En fersk meningsmål­ing fra Bayern viser at Seehofer har stor støtte i befolkning­en der. Hele 71 prosent mener samarbeide­t mellom de to søsterpart­ene bør brytes dersom Seehofer ikke får gjennomfør­t sin linje.

 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER, AP/NTB SCANPIX ?? Kansler Angela Merkel under gårsdagens pressekonf­eranse. Hun har akseptert fristen om finne en europeisk løsning i asylpoliti­kken i løpet av juni. Få tror hun klarer det.
FOTO: MARKUS SCHREIBER, AP/NTB SCANPIX Kansler Angela Merkel under gårsdagens pressekonf­eranse. Hun har akseptert fristen om finne en europeisk løsning i asylpoliti­kken i løpet av juni. Få tror hun klarer det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway