Aftenposten

Turgåere fant fem ulvevalper i Østmarka

- THOMAS OLSEN

I Østmarka er det nettopp født et nytt ulvekull. Foreldre: Mor og sønn.

Rovdata, det nasjonale overvåking­sprogramme­t for rovdyr, bekrefter at det er født et valpekull i Østmarka.

– Dette ble oppdaget helt tilfeldig. Det kom helt uventet, fordi det ikke er påvist hannulv i dette reviret, opplyser Jan H. Wilberg, fagansvarl­ig for ulv i statens naturoppsy­n, til Aftenposte­n.

Fem ulvevalper ble oppdaget av turgåere for et par uker siden. Det ble så tatt hårprøver. Disse er nå analysert av Rovdata.

– DNA-analysene viser at det høyst sannsynlig er en hannulv som ble født i reviret i fjor, som er faren til kullet, uttaler Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Rovdata skriver at ledertispe­n i Østmarka ikke er observert med partner før, under og etter parringsti­den.

Man trodde at det kanskje ikke ville bli født valper i dette reviret i år, men så er altså sønnen blitt far.

Det er uvanlig at en ungulv, denne hannulven var knappe ti måneder, fra siste kull parrer seg med mor og ledertispe, mener Wilberg.

Det er ikke spesielt bra for genmateria­let til denne flokken at den fødende tispen også er et resultat av far og datter-parring.

– Det er veldig høy innavl i dette reviret. Men far til forrige kull kom utenfra, sier Wilberg.

Fra før er det påvist ulvekull i de helnorske revirene Mangen, som ligger i Hedmark og nordlige deler av i Akershus og Letjenna i Hedmark i år, samt i Juvberget, som var et grenserevi­r i Hedmark og Värmland sist vinter.

I fjor ble det født åtte ulvekull i helnorske revir og fem i grenserevi­r.

 ?? FOTO: STATENS NATUROPPSY­N ?? Fem ulvevalper er født i Østmarka. Statens naturoppsy­n vil ikke si hvor i Østmarka kullet ble oppdaget.
FOTO: STATENS NATUROPPSY­N Fem ulvevalper er født i Østmarka. Statens naturoppsy­n vil ikke si hvor i Østmarka kullet ble oppdaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway