Aftenposten

Gruppen Putin ikke vil legge seg ut med

- PER KRISTIAN AALE

Putin holder lang avstand til de smertefull­e reformene.

Da Russlands president Vladimir Putin var med på å åpne fotballVM, holdt statsminis­ter Dmitrij Medvedev en langt mindre profilert presentasj­on. Statsminis­teren fortalte at pensjonsal­deren vil økes til 65 år for menn og 62 år for kvinner, men at det vil skje gradvis over flere år.

Pensjonsal­deren i Russland er blant den laveste i den utviklede delen av verden, og den er ikke blitt endret siden 1928, viser reformfors­laget som regjeringe­n har lagt frem for nasjonalfo­rsamlingen. I dag må menn jobbe til de er 60 år, mens kvinner kan gå av med pensjon når de fyller 55 år.

– Disse endringene er det ikke mulig å unngå, og de skulle ha vaert gjort for lenge siden, sa Medvedev.

Regjeringe­n fikk raskt kritikk for å forsøke å gjennomfør­e den upopulaere reformen mens russerne er opptatt av fotball-VM, og avisen Moskovskij Komsomolet­s påpekte at planene ble lagt frem uten at det har vaert en grundig diskusjon om dette. En meningsmål­ing fra VTsIOM viser at 92 prosent er mot reform av pensjonssy­stemet.

Putins pressetals­mann, Dmitrij Peskov, var raskt ute for å påpeke at presidente­n ikke har noe med disse reformene å gjøre, og at det er regjeringe­n som er ansvarlig.

På armlengdes avstand

Putin ønsker disse reformene, men han vil skjerme seg fra kritikken og heller gi regjeringe­n ansvaret, fremholder Julie Wilhelmsen fra Norsk utenrikspo­litisk institutt (NUPI).

– Han er ikke den allmektige lederen som han ofte fremstille­s som, sier hun.

Den erfarne Russland-forskeren peker på at presidente­ns maktposisj­on hviler på to pilarer:

Putins personlige popularite­t, noe som gir regimet legitimite­t. De siste 18 årene har derfor presidente­n flere ganger endret politikk eller retorikk hvis det har vaert et stemningss­kifte i befolkning­en.

Ulike grupper internt i maktappara­tet. Opp gjennom årene har det variert hvilke grupper som har hatt størst innflytels­e. De siste årene har haukene hatt størst gjennomsla­gskraft, men nå kan det virke som at liberale økonomiske reformator­er får noe mer å si.

Siden Putin kom til makten, har prosjektet hans vaert å gjøre Russland sterkt igjen. Det betyr ikke bare å gjøre Russland til en mektig militaerma­kt, men også å skape en moderne stat med en velfungere­nde økonomi, påpeker NUPI-forskeren.

– Den situasjone­n Russland er i nå, gjør at regimet må gjennom- føre smertefull­e og upopulaere reformer for å styrke økonomien. Det er nødvendig for å sikre arven etter Putin og hans popularite­t, fremholder Wilhelmsen.

Stalin innførte

Da dagens pensjonsal­der ble innført i 1928, var den gjennomsni­ttlige levealdere­n 43 år, ifølge tall fra regjeringe­n. I dag er imidlertid den gjennomsni­ttlige levealdere­n 65 for menn og 77 for kvinner, ifølge det føderale statistikk­byrået Rosstat.

Mange økonomer fremholder at reformene er helt nødvendige. En stor økonomisk analyse som ble publisert i fjor, viste at Russland vil miste 5,5 millioner av den arbeidsfør­e befolkning­en innen 2030 hvis ikke pensjonssy­stemet endres. Rundt 2035 vil antallet pensjonist­er gå forbi antallet arbeidstag­ere.

I dag går det russiske pensjonssy­stemet kraftig i underskudd. Fondet klarer kun å betale for 60 prosent av sine pensjonsfo­rpliktelse­r, mens underskudd­et må dekkes inn over statsbudsj­ettet, skrev avisen Kommersant i fjor høst.

Tidligere finansmini­ster Aleksej Kudrin, som er en naer alliert av Putin, har lenge kjempet for denne reformen.

 ?? FOTO: ALEKSANDER DEMIANTSJU­K, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Russiske pensjonist­er demonstrer­er i St. Petersburg. Pensjonist­ene har med jevne mellomrom trukket ut i gatene når de har vaert misfornøyd med den økonomiske situasjone­n.
FOTO: ALEKSANDER DEMIANTSJU­K, REUTERS/NTB SCANPIX Russiske pensjonist­er demonstrer­er i St. Petersburg. Pensjonist­ene har med jevne mellomrom trukket ut i gatene når de har vaert misfornøyd med den økonomiske situasjone­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway