Aftenposten

– Bidrar ikke til det debattklim­aet jeg ønsker

- STINE BARSTAD SOLVEIG RUUD

– En saklig diskusjon hadde vaert å foretrekke for oss alle, sa statsminis­teren om Listhaugs kontrovers­ielle eldre-utspill i helgen.

Tidligere justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) har fått kritikk på lederplass i både Aftenposte­n, VG og en rekke andre store redaksjone­r etter at hun i helgen skrev et omstridt Facebook-innlegg om nedleggels­e av et eldrehjem i Oslo.

Listhaug anklages på lederplass i Aftenposte­n for å «forsøple debatten» med innlegget.

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshj­emmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemme­t til overnattin­gstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?», skrev Listhaug.

– Jeg synes vi burde ha mindre konfliktor­ientert og mer saklig retorikk i norsk politisk debatt. Det er kanskje kjedeliger­e, men viktig for debatten fremover. Jeg synes alle skal legge seg på hjertet at vi løfter saklighete­n fremover, sier Erna Solberg når hun blir spurt om kritikken mot sin tidligere justismini­ster.

– Listhaug anklages for å snakke mot bedre vitende og utelate viktig informasjo­n i innlegget sitt. Hvordan bidrar det til debattklim­aet?

– Det bidrar ikke til det debattklim­aet jeg ønsker. Hun er ikke alene i norsk politikk om dette, det er også mange andre som ikke bidrar – som ikke tar med seg sammenheng­en i det som skjer – og resultaten­e av det, sier Solberg.

Åpnet biepark i Stensparke­n

Aftenposte­n møtte statsminis­teren i Stensparke­n i Oslo, der hun i går ettermidda­g åpnet en biepark, snakket om Regjeringe­ns «pollinerin­gsstrategi» for arbeidsliv­et, deltok på birøkting og plantet et epletre.

– Alle får gå i seg selv og tenke over om dette er en fruktbar måte å drive politisk utvikling og debatt på. Jeg synes ikke det, sier hun.

Solberg mener mange av de politiske debattene er for polarisert­e, og hun kommer med et stikk til Listhaug:

– Jeg synes dette er et eksempel på mange av de diskusjone­ne der man velger å politisere og bringe folk fra hverandre i stedet for sammen. I vårt samfunn hadde en saklig diskusjon vaert å foretrekke for oss alle, sier hun.

Finansmini­ster Siv Jensen var langt mindre meddelsom da Aftenposte­n spurte henne om hva hun synes om måten partifelle­n argumenter­er på.

– Det har jeg ingen mening om, egentlig. Det tenker jeg hun kan svare på selv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway