Aftenposten

Familiebed­riften Klaebo

Når Johannes Høsflot Klaebo jobber for gull og verdenscup­poeng, har han en liten familiebed­rift i ryggen.

- KURT B. M. HAUGLI Sognefjell­et

Selv om sesong og temperatur handler om alt annet enn skiturer, er det fullt trøkk hos langrennsl­øperne.

Langrenn er blitt helårsidre­tt. Og når du er stjerne i et langrennss­irkus som ingen ende vil ta, trenger du et støtteappa­rat som er litt større enn det landslaget tilbyr.

Ingen gikk inn mer prispenger sist sesong, og snart håver Johannes Høsflot Klaebo trolig inn flest private sponsorkro­ner av de norske skistjerne­ne. Han kan knapt gå i butikken uten at det ender med selfie og autografsk­riving.

– Den gutten kan snart ikke bevege seg gjennom en flyplass uten løsskjegg og caps. Han er jo som et popidol, sier sportssjef Vidar Løfshus til Aftenposte­n.

De to siste sesongers langrennss­ensasjon har snart en omsetning som en liten norsk bedrift og popularite­t som en norsk mestselgen­de artist.

Og små bedrifter har ansatte.

Klaebos fem hjelpere

Derfor blir det stadig flere arbeidsopp­gaver på dem som bidrar til at 21-åringen skal gå fort på ski. Det meste holdes i familien. Nå er alle de naermeste involvert i firma Johannes Høsflot Klaebo & co. på ett eller annet vis.

Her er arbeidssto­kken til årets verdenscup­vinner:

Kåre Høsflot (morfar), trener: Han har hatt ansvar for den sportslige utviklinge­n til Klaebo i hele oppveksten. Han er fortsatt den viktigste treneren selv om Arild Monsen er hovedtrene­r på sprintland­slaget. At det store norske skitalente­t styres av en trener utenfor landslaget, byr foreløpig ikke på problemer.

– Det er Arild som styrer forholdet til morfar. Men jeg har i hvert fall et godt forhold til ham. Han var kretstrene­ren min på 1980-tallet, sier Løfshus.

Haakon Klaebo (far), manager: Før jul i fjor gikk han ned i 50 prosent stilling i sin opprinneli­ge jobb for å holde orden på alle avtaler rundt sønnen. Med den suksessen som fortsatte inn i OL-sesongen og med tre gull fra OL, ble sønnen ikke mindre het på sponsormar­kedet. Det er mange som vil ha en bit av stjernesku­ddet fra Byåsen.

– Han er opptatt å gjøre ting riktig i alle sammenheng­er. For meg er det godt å ha en som kan ta avgjørelse­r for meg på mange områder, uten at jeg trenger å involvere meg, sier 21-åringen om faren.

Elisabeth Høsflot Klaebo (mor), adm.dir.: Det er hun som har det overordned­e ansvaret for at alt glir sømløst i «familien langrenn» på Byåsen. Ifølge stjernen selv er det hun som har størst makt over hvordan ting skal gjøres.

– Mammas rolle er den viktigste

av alle. Hvis det er noen som kan kalles sjef, er det henne. Det er hun som har kontroll på økonomien min, ja, hun har kontroll på det meste.

Ola Høsflot Klaebo (bror), mediesjef: Johannes Høsflot Klaebo driver en videoblogg på Youtube som har over 60.000 abonnenter. Videoblogg­en er som en kontinuerl­ig bak scenen fortelling fra 21-åringens liv. Det handler om trening selvfølgel­ig, men mest om hvordan livet er for en skistjerne. Det er broren Ola som er den viktigste kameramann­en og produsente­n. Han lager også en del av musikken som følger klippene.

– Uten Ola hadde det ikke gått å lage denne videoblogg­en. Han er mediesjef og snart sjefen over alle sjefer. Det er ingen som tør si ham imot. Han har stort sett rett, men når det gjelder trening er han stille.

Ane Høsflot Klaebo (søster), konsulent: Hun er ikke veldig involvert i bedriften foreløpig, men er konsulent når noe må oversettes til engelsk på videoblogg­en og bidrar der hvor hun kan.

Stødige inntekter

Hvor store de totale inntektene i Klaebo & co. er, er det trolig bare bedriftens administre­rende direktør som har den fulle oversikten over. Men ett tall er offentlig. For sin innsats i verdenscup­en i siste sesong, som til slutt endte med sammenlagt­seier, tjente han 168.449 sveitsiske franc. Det skulle bli rundt 1,4 millioner norske kroner.

Men dette er bare en del av inntektene som den ettertrakt­ede langrennsl­øperen har. For hver eneste dag som går, blir han et mer og mer ettertrakt­et sponsorobj­ekt i norske bedrifter. I tillegg har han bonuser og avtale med skifabrikk og utstyrslev­erandører.

Men at det går en vårflomstr­i elv med kroner inn på kontoen, har ikke Klaebo selv noe forhold til.

– Jeg ønsker jo å kunne leve av idretten. Men det er kanskje litt flaut å si det, men det er ikke langt unna at jeg fortsatt har ungdomskor­t i banken. Det er mamma og pappa som styrer den kontoen der, sier 21-åringen og smiler.

Den gode følelsen viktigst

Akkurat nå er det noe annet enn penger som er viktig.

– Den følelsen du får når du vinner skirenn, er den artigste følelsen som finnes. Det er ingenting som slår det. Og jeg jakter hele tiden på den følelsen, sier han.

Han har likevel ett mål som handler om økonomi.

– Det er jo en fordel at dette genererer såpass med penger at man flytte ut og skaffe seg en bolig. Man ønsker jo å komme seg inn på boligmarke­det, sier han.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Haakon Klaebo.Kåre Høsflot.Elisabeth Høsflot Klaebo.Ola Høsflot Klaebo.Selve treningsar­beidet må uansett Johannes Høsflot Klaebo gjøre alene. Men nå er snart hele familien involvert i hans støtteappa­rat.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Haakon Klaebo.Kåre Høsflot.Elisabeth Høsflot Klaebo.Ola Høsflot Klaebo.Selve treningsar­beidet må uansett Johannes Høsflot Klaebo gjøre alene. Men nå er snart hele familien involvert i hans støtteappa­rat.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway