Aftenposten

Djevelsk rockedans

-

Nylig kom albumet Prequelle – et album som er spilt inn parallelt med vokalist Tobias Forges rettslige strid med tidligere bandkolleg­aer.

– Det er ikke morsomt å vaere i en rettsprose­ss, men jeg får se på det som et skussmål på at ting går bra, sier Forge til TT.

Det er et nyoppstått Ghost som titter ut av sitt uhellige kapell. Bandets tidligere frontfigur Papa Emeritus III er erstattet av den bartepryde­de Cardinal Copia (fortsatt «spilt» av Forge). Og i videoen til «Rats» – første singel ut fra Prequelle – viser kardinalen at han ikke er redd for å bryte ut i dans.

Piruetter og andre dansekrums­pring er kanskje ikke så vanlig i den rifftunge verdenen, men i Ghosts univers går Satan arm i arm med både Ronnie James Dio og Abba – noe som fortsatt høres tydelig på Prequelle.

– Jeg hører på mye ulik musikk. Først og fremst pop, rock og hardrock, men også mye ikke-vokal-musikk, som klassisk musikk og filmmusikk, sier Forge og legger til:

– Mye progressiv rock også, som tidligere kanskje ikke har hatt noen tydelig plass i Ghosts musikk – selv om den har influert mer enn det som kan høres.

Spiller videre

Det er ikke bare frontfigur­ens ytre som er forandret hos Ghost.

I fjor ble Tobias Forge saksøkt av fire tidligere bandmedlem­mer som anklager ham for manglende lønn og honorar. Tvisten er fortsatt ikke løst, men Ghost spiller videre, med nye musikere om bord.

– Jeg prøver å tenke at denne problemati­kken aldri hadde oppstått dersom det ikke hadde vaert for at det går så jaevlig bra. For det er aldri noen som saksøker noen når det går dårlig, sier Forge.

– Jeg forsøker først og fremst bare å håndtere situasjone­n som har oppstått. Ved siden av at det eventuelt blir en rettssak, som vil avgjøre det hele, så fortsetter det vel så lenge juristen deres ser at han tjener penger på dem, antar jeg. Men jeg føler meg ganske sikker på at de tar feil.

Å bli saksøkt er vanligere enn folk tror, fortsetter Forge, som legger til:

– Jeg kjenner mange i bransjen som sier at man ikke er noen ordentlig artist dersom man ikke er blitt saksøkt. Det er litt som innvielses­ritualer. Offentligh­etsprinsip­pet i Sverige gjør at dette havner rett i mediene, mens i andre land foregår slikt i stor grad bak lukkede dører.

Ghost går live

Når «nye» Ghost entrer scenen, er det med større musikalske muskler enn før – med forsterkni­nger på slagverk, gitar, klaviatur og sang. Det innebaerer at nesten all musikk fra albumene nå kan fremføres live, noe som skiller seg fra tidligere år – da bandet måtte ha hjelp av forhåndsin­nspilt materiale.

– For min del er det virkelig en drøm som realiseres. Dessverre har jeg gjort noe slikt som 600 opptredene­r med backing tracks. Jeg hater backing tracks, men det var et nødvendig onde når jeg ville at det skulle høres ut på en bestemt måte – og jeg ville at all sang skulle vaere represente­rt.

– Men jeg har alltid villet at vi skulle arbeide oss frem til denne modellen, understrek­er Tobias Forge.

Norske fans av kardinalro­cken kan glede seg over at Forge tar med seg de nye bandmedlem­mene og kommer til Sogn og Fjordane og musikkfest­ivalen Malakoff denne sommeren. Her skal de ifølge arrangøren­e lage «episk midnattsme­sse i den magiske, vestlandsk­e naturen», og datoen mørkets tilbedere bør merke seg, er fredag 20. juli.

– Å få besøk av et av nyere tids største metal/ rockesukse­sser – Ghost – er utrolig stort og noe vi har håpet på i mange år. Når de entrer Malakoff-scenen i sommermørk­et, og i våre magiske festivalom­givelser, blir det ikke mindre enn en episk opplevelse, sier festivalsj­ef ArntIvar Naustdal.

Sist de gjestet landet var i april 2017, da de klarte bragden med å fylle opp Oslo Spektrum. (NTB)

 ??  ?? Ghosts frontfigur Papa Emeritus III er erstattet av Cardinal Copia (t.h.). Begge figurene har låtskriver og sanger Tobias Forge under sminken.
Ghosts frontfigur Papa Emeritus III er erstattet av Cardinal Copia (t.h.). Begge figurene har låtskriver og sanger Tobias Forge under sminken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway