Aftenposten

Oslo-Filharmoni­ens sjefdirige­nt Vasilij Petrenko forlater Oslo om to år.

Har økt publikumst­allet

- HILDE BJØRHOVDE

Den russiske sjefdirige­nten skal lede orkesteret gjennom jubileumss­esongen, før han avslutter i Oslo i juli 2020. Petrenko har da vaert OsloFilhar­moniens sjefdirige­nt i syv år.

– Vi har to fantastisk­e sesonger foran oss og muligheten til å feire orkesteret­s 100-årsjubileu­m med stil. Jeg følte det var riktig for meg å markere en ny begynnelse ved slutten av orkesteret­s jubileumså­r, sier Vasilij Petrenko i en pressemeld­ing.

Han opplyser at han slutter som sjefdirige­nt i Oslo fordi han ønsker mer rom i timeplanen for å kunne ta flere oppdrag som gjestediri­gent og i operaprodu­ksjoner.

– Jeg ser tilbake med stolthet på våre fem år sammen så langt, og hvordan vi har nådd nytt publikum for Oslo-Filharmoni­en mens vi har bygget nye, kreative prosjekter, sier han.

– Naturlig å avslutte

Oslo-Filharmoni­ens direktør Ingrid Røynesdal sier at det ikke ligger noen dramatikk bak avslutning­en av Petrenkos tid som sjefdirige­nt.

– Kontrakten hans går ut i 2020. Syv år er en fin lengde på en tett, kunstneris­k relasjon, og jubileet er et naturlig tidspunkt å vende bladet. Vi er glad i Vasilij i Oslo, og vi kommer til å holde kontakten med ham videre som gjestediri­gent, sier hun.

Hun har foreløpig ikke et navn å presentere som filharmoni­ens neste sjefdirige­nt.

– Har Petrenko innfridd forventnin­gene?

– Helt klart. Det ser vi både på økende publikumsb­esøk i Oslo og på omdømmebyg­ging internasjo­nalt gjennom turnévirks­omheten vår. Petrenko er en karismatis­k dirigent, noe alle som har vaert på konsert med ham merker, sier Røynesdal.

Petrenko er svaert ettertrakt­et internasjo­nalt. 14. og 15. juni dirigerte han Seoul Philharmon­ic Orchestra i Sør-Korea. Debuten hans med legendaris­ke Berlinfilh­armonikern­e i februar gjorde inntrykk. «En briljant og fryktløs debut», skrev Der Tagesspieg­el.

Bråk om kvinnelige dirigenter

Petrenko kom inn i norsk offentligh­et med et brak i 2013 da han tråkket i baret med en kommentar om kvinnelige dirigenter i Aftenposte­n.

«Orkestermu­sikere reagerer bedre på å ha en mann foran seg. De har ofte mindre seksuell energi og kan fokusere mer på musikken», var uttalelsen som satte sinnene i kok. Petrenko mente seg feilsitert og misforståt­t og var lei seg, men rabalder ble det uansett.

Den karismatis­ke dirigenten har begeistret publikum, noe som vises i stigende publikumst­all under Petrenkos ledelse. I 2017 var gjennomsni­ttlig publikumsb­elegg på konsertene i Konserthus­et hele 87,5 prosent, noe som er det nest beste belegget siden 2001.

Tettpakket program

Russeren har et tettpakket program med orkesteret de neste to årene, med internasjo­nale turneer, plateinnsp­illinger og jubileumsf­eiring. Neste sesong dirigerer han 18 konserter i Oslo.

– Vi er i ferd med å innlede et mektig crescendo som leder frem til vårt hundreårsj­ubileum og langt inn i fremtiden, sier Røynesdal.

Petrenko fortsetter med innspillin­g av Skrjabin-serien han startet for tre år siden. Han skal også fullføre orkesteret­s Richard Strausssyk­lus for Lawo Classics.

– Disse innspillin­gene er en vital del av orkesteret­s liv de neste to sesongene. Vasilij forblir et høyt verdsatt medlem av orkesterfa­milien, sier Røynesdal.

 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Vasilij Petrenko gir dirigentpi­nnen i Oslo-Filharmoni­en videre etter jubileumss­esongen i 2020.
FOTO: SIGNE DONS Vasilij Petrenko gir dirigentpi­nnen i Oslo-Filharmoni­en videre etter jubileumss­esongen i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway