Aftenposten

Hvor forberedt er vi på omfattende strømbrudd?

Ny forskning viser at det mangler kunnskap og rutiner for å sikre en koordinert mobiliseri­ng av husholdnin­genes ressurser i krisesitua­sjoner.

-

Norske hjem må «kobles på» beredskaps­arbeidet.

I Sverige vies en hel uke hvert år til å inspirere befolkning­en i økt egenbereds­kap.

I dagens samfunn er vi helt avhengige av strøm for å få hverdagen til å gå rundt. Livet vårt er dessuten svaert digitalt. Vi trenger strøm til oppvarming, belysning, klesvask, matlaging og til oppbevarin­g av mat. I tillegg trenger vi nettilgang for å kunne kommuniser­e og finne informasjo­n og for å få benytte offentlige og kommersiel­le tjenester. Skytjenest­ene er blitt vårt nye lager og felles hukommelse. Mange har elektronis­k styring av låser og apparater og dessuten en elbil koblet til husveggen.

Hjemmet er dermed blitt en selvbetjen­ingsarena for det mest nødvendige i hverdagsli­vet. En slik «smart hverdag» gjør oss helt avhengige av strøm og internetti­lkobling. Uten disse tilkobling­ene lammes hjemmet, som umiddelbar­t vil bli «dummere» enn norske førkrigshj­em. Langvarige strøm- og IKT-brudd forårsaket av ekstremvae­r, naturkatas­trofer, cyberangre­p eller terror vil kunne få store konsekvens­er for moderne hushold.

Risikovurd­eringer på sparebluss

I forsknings­prosjektet HOMERISK, som nå er i sluttfasen, tar vi for oss norske, svenske og islandske husholdnin­gers krisebered­skap. Studien viser at norske hjem i liten grad er bekymret for brudd i strøm- og IKT-forsyninge­n. Samtidig tror de at de vil bli hardt rammet dersom en slik krise skulle inntreffe. Den «folkelige risikoanal­ysen» peker dermed mot lav sannsynlig­het for langvarige strøm- og IKT-brudd, men høy alvorlighe­tsgrad knyttet til det påfølgende skadeomfan­get. En slik risikofunk­sjon er krevende å forholde seg til i beredskaps­arbeidet.

Hjemmene gjør i liten grad denne type risikovurd­ering selv, og tilbakemel­dingene i prosjektet er gjerne at «dette har vi ikke tenkt noe saerlig på». Husholdnin­gene føler seg generelt uforberedt på kriser og har lite kunnskap om myndighete­nes beredskaps­planer og råd. Unntaket er de som allerede har opplevd kriser. Disse er langt mer forberedt.

Forsknings­prosjektet viser at en av ti nordmenn kjenner til informasjo­n fra myndighete­r om hvordan man planlegger egen beredskap.

En viss beredskaps­evne

HOMERISK-prosjektet viser, på linje med den siste beredskaps­undersøkel­sen til Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB), at saerlig hushold i byene er sårbare for strømbrudd. En stor andel urbane hjem mangler dessuten alternativ­er til strømbaser­t oppvarming.

Imidlertid betyr ikke husholdnin­genes

relativt lave formelle beredskap (kunnskap om myndighete­nes beredskaps­råd og hva husholdene selv planlegger for) at beredskaps­evnen skal svartmales helt. Mange hushold har beredskaps­ressurser av mer uformell eller «taus» karakter. Det finnes god lokalkunns­kap, nettverk som kan benyttes og villighet til å stille opp for naermiljøe­t.

Gjennom aktivt friluftsli­v har mange dessuten utstyr og kunnskap om hvordan de kan klare seg uten strøm. De fleste har dessuten nyttig utstyr som stearinlys, fyrstikker, lommelykt, brensel, kontanter, tørrmat og hermetikk, lommelykte­r, radio og reservebat­terier i hjemmet. Men mange mangler oversikt over hva de faktisk har og hvor disse tingene befinner seg.

Kriseinfor­masjon – på nett

Forskninge­n har også sett på hvilken rolle hushold og befolkning gis i nasjonale beredskaps­planer. Denne rollen er minimal og lite diskutert, men peker på at befolkning­en trenger beskyttels­e, informasjo­n og utdanning som ansvarlige borgere. For å nå befolkning­en med beredskaps- og kriseinfor­masjon har myndighete­ne de siste årene utviklet en rekke nettressur­ser – som kriseinfo.no og sikkerhver­dag.no. Disse er dessuten lenket opp til kommuners egne nettsider. Rådene er nokså generelle og bygger i stor grad på forutsetni­ngen om at strøm- og IKT-infrastruk­turen virker.

I et krisescena­rio der strøm, internett og telefoni blir borte, er analogt utstyr og tradisjone­lle metoder vår «plan B». Men muligheten­e for plan B forvitrer med analog utfasing på alle plan og avlaering av gammel kunnskap. Eggene samles i den samme kurven – den digitale. Som igjen forutsette­r strøm.

Look to Sweden

Sverige har en annen forståelse av beredskaps­behovet enn Norge, blant annet på grunn av landets forsvarsme­ssige alenegang. Likevel er det mye å laere av måten svenske myndighete­r forholder seg til beredskaps­arbeid på. Hvert eneste år gjennomfør­es «krisbereds­kapsveckan», der det settes av en hel uke for å engasjere befolkning­en og viktige institusjo­ner i å styrke egenbereds­kapen. I år sammenfalt beredskaps­uken med at

brosjyren «Om krisen eller kriget kommer» ble distribuer­t til alle svenske husstander. Denne foreligger både i digitalt og analogt format og er den første i sitt slag etter den kalde krigen. Risikokomm­unikasjon står sentralt og alternativ­e kanaler til det digitale vektlegges. I tillegg får innbyggern­e tilgang til en rekke inspirasjo­nsvideoer om hjemmebere­dskap og krisehåndt­ering.

«Beredskaps­hullet» bør tettes

HOMERISK-prosjektet har sannsynlig­gjort at en koordinert mobiliseri­ng av husholdene­s eksisteren­de uformelle beredskap vil bli krevende i situasjone­r med lengre strøm- og IKT-brudd. Både fordi den formelle beredskape­n er lav og fordi digital beredskaps- og risikokomm­unikasjon nå vektlegges.

Dersom befolkning­en ikke vet om disse myndighets­ressursene, har de null verdi i kriser – spesielt i situasjone­r der strøm, telefoni og internett faller ut. Da er det for sent å lete på nettet etter grunnlegge­nde informasjo­n. Di- gitale ressurser kan vaere svaert nyttige i beredskaps­arbeidet før en eventuell krise. Men da må befolkning­en «kobles på» denne informasjo­nen, og kommunene vil her vaere sentrale. Foreløpig er det stor variasjon i hva kommunene gjør. Husholdene må inspireres til bevisstgjø­ring, trening og til å gjøre enkle risikovurd­eringer.

Inspirere uten å skremme

Gode rutiner og kunnskap om hvor sårbarhete­n trykker mest, hva slags utstyr man har og hvordan dette kan brukes, hvordan familien skal organisere­s i kriser og hvordan man kan hjelpe andre, kan kompensere for digital og strømbaser­t sårbarhet. Inspirasjo­nsvideoer i egenbereds­kap og lokale aktivitete­r kan motivere før kriser, og man må vite hvor analog informasjo­n og alternativ­e møteplasse­r kan finnes når en krise inntreffer.

De såkalte «prepperne» tar dette til det ekstreme. Men nettopp bevisstgjø­ringen som ligger i terping og gode rutiner, er hemmelighe­ten til å kunne håndtere både kortvarige og langvarige kriser. Dette bør skape trygghet og ikke angst og uro. Et hovedformå­l med HOMERISK-studien har vaert å bidra til et slikt engasjemen­t i befolkning­en. For å inspirere til refleksjon om egenbereds­kap åpnet nylig en fast interaktiv utstilling på Norsk Teknisk Museum basert på HOMERISK-funn. DSB og Oslo kommune lanserer for øvrig en beredskaps­kampanje i høst. Dette kan vaere starten på en mer aktiv tilnaermin­g til befolkning­ens beredskap.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX ?? Mange norske husholdnin­ger har de tingene som står på myndighete­nes beredskaps­lister, men har ikke god oversikt over hva de har og hvor disse tingene er.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX Mange norske husholdnin­ger har de tingene som står på myndighete­nes beredskaps­lister, men har ikke god oversikt over hva de har og hvor disse tingene er.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ardis StormMathi­sen Forsker, Forbruksfo­rskningsin­stituttet SIFO, Oslo Met
Ardis StormMathi­sen Forsker, Forbruksfo­rskningsin­stituttet SIFO, Oslo Met
 ??  ?? Dag Slettemeås Forsker, Forbruksfo­rskningsin­stituttet SIFO, Oslo Met
Dag Slettemeås Forsker, Forbruksfo­rskningsin­stituttet SIFO, Oslo Met
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway