Aftenposten

Jeg har sendt varsel om meg selv

- Øystein Stene forfatter, dramatiker og regissør

Kristian Lykkeslet Strømskag har lykkes å gjøre #metoo og #stilleforo­pptak til en debatt for eller imot Øystein Stene. Det er en avsporing. For uinnvidde: Min makt i Teater-Norge begrenser seg til en undervisni­ngs- og forskerpos­isjon ved Kunsthøgsk­olen, mine øvrige ambisjoner er primaert i litteratur­feltet. Det er en del av min oppgave som høyskolean­satt å skape debatt i det offentlige rom.

Etter innspill fra Ine Marie Wilmann ser jeg imidlertid at det kan skape tillitspro­blemer til mine studenter at noen av dem kan ha vaert medlemmer av stilleforo­pptak-forumet. Jeg merket det faktisk ikke, gruppen markedsfør­te seg selv som for profesjone­lle – og jeg noterte meg bare avsendere når jeg fant noe sitatverdi­g. Jeg har derfor sendt et varsel til dekan og rektor om meg selv, det er nå opp til dem å vurdere om jeg har tillit til å fortsette å undervise.

For øvrig kan jeg melde følgende til både nåtidige og eventuelle fremtidige studenter:

Kommer det en student eller tidligere student til meg for å varsle om trakasseri­ng, enten det er mot kolleger eller andre, vil vedkommend­e få min ubetingede støtte og hjelp til å ta det videre. Det har skjedd flere ganger, og jeg fortsetter sånn.

Kunsthøgsk­olen i Oslo har jobbet lenge med varslingsr­utinene, de fungerer uavhengig av det faglige kollegiet. Vi er ikke involvert i vurdering av varsler, kan ikke gripe inn og har ingen makt til å påvirke utfallet.

Som en del av min undervisni­ng i kunstfilos­ofi og teaterhist­orie, underviser jeg alltid i feministis­k diskurs. Jeg bruker ulike tenkere som eksempel, normalt Simone de Beauvoir, Camille Paglia og Judith Butler.

Kritisk diskurs er en vesentlig del av undervisni­ngen min; maktkritik­k, stille spørsmål og problemati­sere. Det gjelder også mot pedagogikk og teaterhier­arkier. Jeg prøver så godt jeg kan å åpne for debatt om perspektiv­ene jeg selv bringer inn.

De som er interesser­t i andre detaljer om artikkelen min, som etikken knyttet til tyvtitting, om sitater er tatt ut av kontekst eller ikke, henvises til min Facebook-profil.

Nå da dette er ryddet av veien, håper jeg noen tør å vende tilbake til saken. For til nå har debatten bare bekreftet min største frykt: At ingenting av #metoo og #stilleforo­pptak lar seg problemati­sere, at deler av TeaterNorg­e kjønner debatten uten å blunke, at noen av de fremste i bevegelsen kontinuerl­ig polarisere­r samtalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway