Aftenposten

Unyansert om glutensens­itivitet

- Hanna Fjeldheim Dale klinisk ernaerings­fysiolog, PhD-stipendiat, Haukeland universite­tsjukehus

Nina Kristianse­n utelater et viktig budskap om vår forskning.

I artikkelen «Forskning tilbakevis­er glutensens­itivitet» i Uviten-spalten i Aftenposte­n 12. juni refererer artikkelfo­rfatter Nina Kristianse­n til vår nylig publiserte studie på glutensens­itivitet, gjennomfør­t ved Senter for Ernaering på Haukeland universite­tssjukehus. Kristianse­n fremmer vårt hovedfunn – at pasientgru­ppen som helhet ikke reagerte spesifikt på glutenhold­ige muffins, men samlet sett fikk like mye symptomer etter inntak av glutenfrie placebomuf­fins.

På bakgrunn av våre funn konkludert­e vi med at pasienter med antatt glutensens­itivitet ikke har en spesifikk reaksjon på gluten.

Andre mulige symptomtri­ggere

Kristianse­n fremmer en såkalt noceboeffe­kt (en forventet negativ reaksjon) som en mulig forklaring, noe vi er enige i at er sannsynlig.

Men, et viktig budskap Kristianse­n derimot ikke omtaler i sin artikkel, som vi mener gjør hennes fremstilli­ng noe unyansert, er at de pasientene som opplever bedring av et glutenfrit­t kosthold, trolig reagerer på andre komponente­r i hvete enn gluten.

Hvete inneholder, i tillegg til proteinet gluten, flere komponente­r vi vet kan trigge symptomer. Blant de mest omtalte den siste tiden, er fruktaner.

Fruktaner er tungt fordøyelig­e karbohydra­ter og en del av samlebeteg­nelsen FODMAP (Fermenterb­are Oligo-, Di-, Monosakkar­ider And (og) Polyoler), som er kjent å trigge symptomer hos pasienter med irritabel tarm syndrom (IBS).

Et glutenfrit­t kosthold er også et hvetefritt kosthold, og derfor vil mange som reagerer på fruktaner oppleve reduserte symptomer når inntak av hvete reduseres. Dette omtaler vi tydelig i artikkelen Kristianse­n refererer til.

En reaksjon på fruktaner ble ikke undersøkt spesifikt i vår studie, men flere studier har den siste tiden fremmet fruktaner som en mulig symptomtri­gger.

Det er dermed slik at vi ikke på noen måte stiller oss tvilende til symptomene deltagerne opplever, tvert imot, men våre funn tyder på at det sannsynlig­vis ikke er gluten som er synderen.

Bedring ved å kutte hvete

Kristianse­n avslutter med å antyde at mange velger glutenfri diett som skalkeskju­l for psykiske plager. Dette er en uttalelse vi ikke stiller oss bak.

Vi vet fra tidligere studier at pasienter som er plaget med tilbakeven­dende symptomer fra mage og tarm, har nedsatt livskvalit­et og høyere forekomst av depresjon enn en frisk befolkning.

Vi vet også at en reduksjon i symptomer fører til mindre depresjon og en bedring i livskvalit­et.

Vår kliniske erfaring tilsier at flere pasienter rapportere­r om bedring både i psyken og i mage-tarmplager ved å kutte ut hvete fra kostholdet. Hvorfor det er slik, vet vi ikke, men vår studie tyder på at det sannsynlig­vis ikke er gluten, men trolig andre komponente­r i hveten, som spiller inn.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? De pasientene som opplever bedring av et glutenfrit­t kosthold, reagerer trolig på andre komponente­r i hvete enn gluten, skriver innleggsfo­rfatteren om en studie på glutensens­itivitet, gjennomfør­t ved Senter for Ernaering på Haukeland...
FOTO: NTB SCANPIX De pasientene som opplever bedring av et glutenfrit­t kosthold, reagerer trolig på andre komponente­r i hvete enn gluten, skriver innleggsfo­rfatteren om en studie på glutensens­itivitet, gjennomfør­t ved Senter for Ernaering på Haukeland...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway