Aftenposten

Rettsløse laerere?

- Petter Mejlaender forfatter og tidligere leder av Zola-prisen

I Aftenposte­n 29. mai skrev lektor Clemens Saers om sin rettsløshe­t etter å ha blitt livsvarig skadet av en elev på Oslo handelsgym­nasium. Han reddet trolig livet takket vaere en snarrådig elev, som siden fikk Carnegies heltemedal­je. Skolen og Utdannings­etaten i Oslo motarbeide­t ham.

Etter Saers’ nødskrik kom to innlegg fra skolen hans på trykk i Aftenposte­n, og intet fra Utdannings­etaten, til tross for at saken nå dreier seg om rettssikke­rheten til laerere generelt.

Rektor Camilla K. Mehl skrev 29. mai. at den «tragiske hendelsen» fikk skolen til å skjerpe seg slik at de «aldri igjen skal oppleve noe liknende». Men hun skrev ikke et ord om den saken Aftenposte­n ba henne kommentere, nemlig Saers’ fortvilte situasjon. Likevel oppfordret hun: «Vi må møte hverandre med respekt.» Det var ikke ironisk ment, til tross for at hun vet at Saers har brukt flere hundre tusen kroner for å få arbeidsgiv­er til å vise respekt, men arbeidsgiv­er hverken vil eller våger.

7. juni valgte lektor Karoline Torkildsen å vende fokus mot Malkenes-saken og generell mangel på «god ytringskul­tur». Selv praktisert­e hun ytringskul­tur ved å skjule at hun var ansatt ved Oslo handelsgym­nasium og snu ryggen til sin egen arbeidspla­ss’ tragedie.

Skolen bekrefter altså at Saers ble utsatt for en tragedie, og at skolen håndterte saken dårlig. Likevel bruker Mehl og Torkildsen sin ytringskul­tur til å usynliggjø­re en kollega som nesten ble drept i en skoletime og i fire år har varslet at han er i nød og trenger hjelp. De velger å skryte av at skolen «aldri» skal oppleve noe slikt igjen, og at de har «verdens beste jobb», mens de utmerket godt ved at Saers er livsvarig skadet og slett ikke har en god jobb.

Er det bare domstolen og offerets lommebok som kan skape rettferd? Eller kan skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n sørge for at lover og regler gjelder for Saers og alle andre laerere som utsettes for elevvold? Å streke opp forklarend­e linjer på et kart er en form for magi. Skjulte hemmelighe­ter åpenbarer seg. I Aftenposte­n 12. juni trekker Didrik Hvoslef-Eide opp Rådhusets hjelpelinj­er for å forklare dets plassering. Kartet «kunne vaert et bilag til konkurrans­eprogramme­t» for Nasjonalmu­seets nybygg, mener han. Men ville de røde linjene hjulpet konkurrans­edeltagern­e?

To blå linjer represente­rer «de forliste muligheter». Den ene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway