Aftenposten

Hvorfor så trangt i Regjerings­kvartalet, statsråd Maeland?

- Egil-Andrè Aas LO Stat Petter Aaslestad Unio Stat Anders Kvam Akademiker­ne Pål N. Arnesen YS Stat

Det skal bygges et nytt regjerings­kvartal. De fleste medieoppsl­agene om Regjerings­kvartalet har så langt handlet om hvordan det vil se ut på utsiden: Mange er bekymret for at det vil bli for massivt, kompakt og plasskreve­nde, at sikkerhets­sonen blir for stor, og at det vil gi øde og golde byrom.

Utseende og byrom er viktig, men de som i dag arbeider i departemen­tene, er saerlig opptatt av hvordan det skal bli å jobbe på innsiden av det nye Regjerings­kvartalet. De er skeptiske til det vedtatte konseptet, og vi deler deres bekymring.

Det blir for trangt

Det er vedtatt en arealnorm pr. ansatt for dette byggeprosj­ektet som vil gjøre det for trangt til at det blir mulig å jobbe effektivt der, for det er planlagt uten faste plasser og etter «clean desk»-prinsippet. Det innebaerer at hvis alle skal ha faste plasser, blir det ikke nok plass til møte-, samtale- og stillerom. Og om noen skulle vaere så heldige å få eget kontor, blir det enda trangere for de andre.

2500 departemen­tsansatte protestere­r og har skrevet under på et opprop som ble overlevert kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H) 4. juni. Kravene i oppropet er:

• Faste plasser til alle ansatte – ingen underdekni­ng eller «clean desk». • Tilrettele­gging for konsentras­jonsarbeid. • Øke arealnorme­n på 23 kvadratmet­er pr. ansatt for å sikre nok areal til både faste plasser til alle og nødvendige fellesarea­ler.

Uvanlig protest

Departemen­tsansatte har ikke for vane å protestere. Tvert imot pleier de lojalt å støtte regjeringe­n – uansett politisk farge – og arbeide for at den til enhver tid sittende regjering gjør en så god jobb som mulig. Det at så mange ansatte har valgt å si fra på en, for dem, kraftig måte, er derfor et signal politikern­e bør ta på største alvor.

Den vedtatte normen på 23 kvadratmet­er brutto pr. ansatt er ikke tilstrekke­lig, fordi den også omfatter fellesarea­ler som toaletter, kantiner, møterom og resepsjone­r og er i realiteten altfor liten for å sikre gode og effektive arbeidspla­sser. Departemen­tene vil bli nødt til å velge enten faste plasser for de ansatte eller nødvendige fellesarea­ler. Normen er lite fleksibel, og den begrenser derfor også muligheten for nye arbeids- og organisasj­onsformer om fremtidens teknologi skulle gi behov for det.

Det er nå lagt opp til at det kun skal vaere vanlige arbeidspla­sser til 75 prosent av de ansatte, og at de ansatte skal tilhøre soner. Tanken er at det alltid skal vaere mange nok borte på grunn av møter, tjenestere­iser, hjemmekont­or, sykdom og ferie til at de som møter opp i Regjerings­kvartalet om morgenen skal kunne finne seg en arbeidspla­ss for dagen. Det er ikke bra for hverken arbeidsmil­jøet eller produktivi­teten, noe organisasj­onene har påpekt en rekke ganger.

Ineffektiv­t og skadelig

Vi er bekymret for at det vil undergrave arbeidet med et mer inkluderen­de arbeidsliv. I tillegg har departemen­tslivet en tendens til å gå utover rygg og nakke etter noen år, og en god del av arbeidstid­en vil gå med til flytting og justering av spesialtil­passede stoler.

Saksbehand­lingen i departemen­tene er for lengst digital. Det betyr ikke at alle arbeidsopp­gaver kan utføres uten å bruke papirdokum­enter. I arbeidet med stortingsm­eldinger, lovproposi­sjoner og andre større oppgaver vil det ta mye ekstra tid om berørte medarbeide­re daglig må pakke sammen og flytte rundt på papirene sine. Mange dokumenter er graderte og krever forsvarlig behandling og skjerming.

Det er stor forsknings­messig enighet om at åpne landskap ikke egner seg for konsentras­jonsarbeid. Mye av arbeidet som gjøres i departemen­tene, krever konsentras­jon, og den planlagte arealnorme­n blir lite tjenlig for formålet.

Alle taper på normen

Konsekvens­en av en mindre effektiv statsforva­ltning er at kvaliteten på Stortinget­s og regjeringe­ns arbeid blir dårligere, og at kvaliteten på offentlige tjenester svekkes. Det er hverken regjeringe­n, Stortinget eller skattebeta­lerne tjent med.

Arealnorme­n på 23 kvadratmet­er brutto pr. ansatt er blitt standard for nye statlige kontorarbe­idsplasser. De departemen­tsansattes kamp mot normen har derfor betydning for tusenvis av arbeidstag­ere i offentlig sektor. Den er viktig for svaert mange av våre medlemmer og for effektivit­eten i statlige virksomhet­er.

Det er ingen skam å snu, statsråd Maeland.

Innlegget er signert av lederne i alle hovedsamme­nslutninge­ne i staten.

 ?? FOTO: TROND ISAKSEN, STATSBYGG ??
FOTO: TROND ISAKSEN, STATSBYGG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway