Aftenposten

Det er på tide med et nytt byvåpen!

- Johanne Vierhaug Lühr leder, Kvinnefron­ten Oslo lokallag Jorunn Friis Reset styremedle­m, Kvinnefron­ten Frode Skibrek

En naken, gravid, død og for øvrig hårløs kvinne har prydet vårt byvåpen i Oslo lenge nok nå.

Kvinnefron­ten applaudere­r en debatt om endring av byvåpen. Men må vi nødvendigv­is ha et byvåpen som bygger på samme sagn?

St. Hallvard forsøkte å redde denne kvinnen. Det er heltemodig av han. Flere har påpekt at St. Hallvard utførte en uselvisk, solidarisk handling som vi ønsker at skal symboliser­e Oslo.

Kvinnefron­ten er enige i at dette er gode verdier, som gjerne kan stå i front når vi skal vise frem Oslo. Men byvåpenet som vi ser i dag, er fra 1892, fornyet i 1924. Nå er vi i 2018. Vi skal ikke glemme historien, men vi må også vaere forsiktige med å usynliggjø­re kvinners aktive deltagelse, og innskrenke henne til den passive kvinnen som blir forsøkt reddet.

Oslo kommunes byvåpen bør i tillegg til å vise historie, også vise hvilket Oslo vi ønsker å leve i. Å la en passiv naken kvinne ligge ved en manns føtter i Oslos byvåpen, er hverken en refleksjon av den tiden vi lever i, ei heller viser det noen form for ambisjon om å leve i et likestilt samfunn.

Vi utfordrer derfor Oslo kommune til å tenke helt nytt. Hva med å forene nåtid og fortid? Hva med å bygge videre på tanken om solidarite­t og la kunstnere få utforme et nytt byvåpen? Ser med skrekk og gru at Rune Langnes i Aftenposte­n etterlyser salg av alkohol på Nesoddbåte­ne. Dette må for all del forhindres. Nesoddbåte­ne er et offentlig transportm­iddel som mange hundre barn bruker hver dag. Disse må ikke utsettes for voksne som inntar alkohol.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway