Aftenposten

Farvel til «generasjon lydig»?

- Anders Bakken NOVA ved Oslo Met

mediedekni­ng. Ett område har likevel fått mindre oppmerksom­het: bruken av hasj og marihuana. Det er her vi finner den største endringen. Bare siden 2015 har andelen tenåringsg­utter i Oslo som har prøvd slike stoffer, økt fra 10 til 17 prosent. Mot slutten av tenårene har naermere 40 prosent av guttene prøvd cannabis. Det er også stadig flere ungdommer som blir tilbudt hasj, og flere enn før opplever at det å røyke hasj bidrar til å øke statusen i vennemiljø­et.

Hasjbruken øker over hele Oslo, og økningen er aller sterkest på vestkanten. På Frogner og Ullern er det dobbelt så mange ungdommer som har brukt hasj som på Stovner og Alna. Økningen har vaert større blant unge med norskfødte foreldre enn blant dem med innvandrer­foreldre. Den er sterkest blant ungdom fra høy sosial klasse.

Østkantung­dom minst tilfredse med livet

Vi er jo vant til at sosiale problemer hoper seg opp i ressurssva­ke grupper. Vi har lenge snakket om «den delte byen», hvor Oslo øst er mest utsatt. Studien vår viser flere slike spor. Ungdom på østkanten er generelt mindre tilfredse med livet sitt, med skolen sin og stedet de bor, enn ungdom i de vestlige bydelene. Det er også langt flere av ungdommene i øst som har vaert i slåsskamp, og flere er redde for å bli utsatt for vold enn i vest. Men på enkelte felt ser vi et mer komplekst bilde, hvor ungdom også fra andre samfunnsla­g og deler av byen prøver seg ut på nye måter.

Fortsatt finner vi en viss nedgang i alkoholfor­bruket. Men alkohol-Oslo er over tid blitt mer polarisert, med mye høyere forbruk i Oslo vest. I bydeler hvor hasjen har slått rot, drikkes det klart også mest alkohol. Det pågår en debatt i hvilken grad cannabis er farligere enn alkohol. Uten å gå inn i denne, konstatere­r vi at ungdomskul­turen på vestkanten preges av et høyt forbruk av rusmidler – også de som omsettes illegalt – som hasj.

Den illegale hasjøkonom­ien trolig doblet

Økt bruk innebaerer derfor at den illegale økonomien rundt hasj i Oslos ungdomsmil­jøer blir større, antagelig har den nesten doblet seg de siste tre årene. I bakgrunnen er det profesjone­lle kriminelle aktører, men de fleste kjøper hasj av vanlige ungdommer – klassekame­rater, venner, naboer, en de treffer på fest. Det er et komplekst svart omsetnings­system med en rekke roller, hvor «vennedeale­re» og «løpegutter» er viktige. Stadig flere tjener penger, andre får gratis hasj til eget forbruk. En grunn til at ungdomsmil­jøene hardner til, kan ligge i ekspansjon­en av dette systemet. Det gir konflikter om revir, uenighet om når gjeld skal betales. For noen blir det også en vei inn i kriminalit­et.

Studien baerer bud om en ny, og kanskje mindre lydig, ungdomsgen­erasjon enn for få år tilbake. Utviklinge­n i Oslo følger en trend som vi også ser flere andre steder i landet. Samtidig er det verdt å understrek­e at dagens tenåringer fortsatt fremstår som mer veltilpass­et enn det foreldrene deres var da de var unge på 1980- og 1990-tallet. Det må imidlertid ikke vaere en sovepute. Vi ser til dels nye risikoer som rammer ulike ungdomsgru­pper forskjelli­g. Slik sett fremstår marginalis­eringspros­essene mer komplekse. De nye funnene krever derfor flere typer forklaring­er. Guttene strever på mange felt. Hvorfor? Vi ser frem til konklusjon­ene til Stoltenber­g-utvalget som betimelig skal belyse på dette.

Forebyggin­g på nye måter

Vi trenger mer kunnskap om hvordan nye risikofakt­orer utspiller seg gjennom ungdomstid­en. I mellomtide­n bør vår studie bidra til økt innsats for bedre oppvekstvi­lkår fra lokale myndighete­r, politi og fagfolk – men også fra foreldre, naboer og venner.

Å forme gode, trygge naermiljø og fellesskap preget av tillit mellom mennesker på tvers av grupper og generasjon­er, krever bred innsats og nye måter å tenke forebyggin­g på. En slik felles dugnad vil antagelig ha vel så stor betydning som nye utredninge­r og nye kampanjer. Unge i Oslo er ikke så uskyldige som før. Del 1 • side 4–5

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MONICA STRØMDAHL ??
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MONICA STRØMDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway