Aftenposten

Skjelt ut etter #metooinnle­gg

- THEA STORØY ELNAN ADELINA TROLLE ANDERSEN

Øystein Stene er kritisk til at feminister inntar offerrolle­n, og at mannlige skuespille­re som også er blitt trakassert, ikke blir hørt.

Den siste uken har debatten om #metoo igjen blusset opp. Utgangspun­ktet er dramatiker og forfatter Øystein Stenes essay, der han blant annet kritiserer skuespille­rnes opprop #stilleforo­pptak, og mener #metoo-debatten har manglet viktige perspektiv­er.

Initiativt­agerne bak #stilleforo­pptak kalte essayet «tendensiøs­t» og «utenfor kontekst» i et debattinnl­egg i Aftenposte­n, og har aktivt kritisert Stene i sosiale medier.

Påtroppend­e teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag, mente Stene var en typisk mann med makt som ikke er seg bevisst sin egen posisjon, og at han er et «eksempel på hva #metoo har problemati­sert».

– Det har vaert utrolig interessan­t og skremmende å bli omtalt med de verst tenkelige adjektiver på Facebook, inkludert «kuk», av alle slags folk i norsk teatermilj­ø. Det bekrefter opplagt ett av hovedpoeng­ene mine, at det ikke er mulig å problemati­sere #metoo uten at samtalen polarisere­s, sier Øystein Stene om debatten.

– Samtidig tror jeg mange ser dette, også i miljøet, så forhåpentl­igvis øker takhøyden for tenkning og spørsmål på sikt, håper han.

– Stusslig

Den siste ukens diskusjon får flere til å reagere:

– Når noen svarer med at Stene ikke skjønner problemsti­llingen fordi han er mann, syns jeg det er stusslig, sier Inger Merete Hobbelstad, kommentato­r og filmanmeld­er i Dagbladet.

Hun mener Stene har fått urimelige reaksjoner i etterkant av essayet, uavhengig av om man er enig i det han skriver.

– Jeg skjønner at reaksjonen­e gjør at andre som har meninger

om #metoo, vegrer seg fra å delta i debatten. Det synes jeg er veldig synd.

– Makt å fortelle historier

Hobbelstad understrek­er at hun hadde sansen for måten #metoo ble håndtert i Norge, med brede og saklige kampanjer rettet mot institusjo­ner.

– Hvis man tar alvorlig at #metoo har avdekket et stort samfunnspr­oblem, er det også noe som angår alle. Da skal man ta alle perspektiv­er på alvor og svare argument med argument, istedenfor å si at folk ikke får lov til å ha kritiske synspunkte­r. Det er jeg veldig kritisk til, sier Hobbelstad.

Hun mener det virker som om flere ikke tar inn over seg at alle som har deltatt i diskusjone­n om #metoo, er enige i at seksuell trakasseri­ng er et problem.

– Å få påtvunget seksualite­ten til noen som har innflytels­e over fremtiden din, er kjempevans­kelig. Det som er interessan­t nå, er at det plutselig ligger mye makt i det å kunne fortelle historier om slike erfaringer. Det ligger også mye makt i å si til en meningsmot­stander at han ikke skjønner hva han snakker om. Det handler om å erkjenne at vi snakker om et alvorlig problem, og samtidig vaere oppmerksom på at det er forskjelli­ge meninger om hvordan problemet bør håndteres.

– Lite gjennomten­kte reaksjoner

Mange i skuespille­rmiljøet følger med i debatten. Blant dem er Ane Dahl Torp. Hun spør om takhøyden nå er stor nok:

– Jeg har vaert i situasjone­r hvor #metoo er blitt diskutert, hvor jeg har forsøkt å vaere dempet og anstendig. Jeg har nemlig aldri opplevd en #metoo-situasjon selv, men det føles feil å si høyt. Man har ikke lyst til å sparke ned på det viktige som skjer, sier skuespille­ren.

– Det i seg selv, at man ikke vil si høyt at man ikke har personlige erfaringer, er tankevekke­nde. Det er noe som skurrer. Derfor er tiden moden for å diskutere flere perspektiv­er slik Øystein Stene gjør i sitt essay, mener Torp.

Skuespille­r Henriette Steenstrup ser også flere gode poenger ved essayet.

– Vi må ansvarligg­jøre folk i maktposisj­oner, men samtidig kan man laere ungene sine at man ikke trenger å vaere et offer. Det var et godt poeng hos Stene.

Steenstrup understrek­er hvor viktig #metoo-bevegelsen har vaert. Det man lenge har tenkt at ikke går å snakke om, er nå lov, sier hun.

– Samtidig syns jeg det er modig av ham å kaste seg inn i denne debatten. Han er en ryddig type som synes #metoo er viktig sak, men at man ikke har brukt muligheten det har gitt oss til å ta det videre. Han fremstår ikke som en type som synes seksuell trakasseri­ng bør vaere greit, tvert imot. Jeg tenker at mye av reaksjonen­e i ettertid virker lite gjennomten­kt. Det hadde vaert bedre for debatten å ta diskusjone­n om sak videre. Nå har folk fortalt sine historier, hvor går man herfra? Det er det han etterlyser, og det er spennende.

– Et sted for uenighetsk­ultur

Reaksjonen­e etter essayet, som blant annet handler om Stene kan ivareta studenter i jobben på Kunsthøgsk­olen i Oslo (KHiO), har ført til at forfattere­n nå har sendt et varsel om seg selv til arbeidsgiv­eren.

Stene har bedt om at det blir vurdert om han har tillit nok til at han kan undervise.

Rektor ved Kunsthøgsk­olen i Oslo (KHiO), Jørn Mortensen, mener at det ikke er et problem at Stene eller andre ansatte ved skolen reflektere­r over samfunnssp­ørsmål.

– Har Stene bidratt til et utrygt laeringsmi­ljø?

– Jeg kan ikke se at han har gjort det. KHiO skal vaere et sted for uenighetsk­ultur og diversitet, ikke for homogenite­t. Vi har som oppgave å vaere et sted hvor refleksjon foregår – dette er også laeringsmå­l i kvalifikas­jonsrammev­erket – så det ville vaert snodig om laererne ikke drev med det.

Mortensen opplever at det Stene gjør, er å invitere til en diskusjon om hvordan han har bidratt til laeringsmi­ljøet.

– Det kan man alltid diskutere, men det betyr ikke at jeg ber ham vaere stille. Stene oppfattet at det ble stilt spørsmål ved hans muligheter for å vaere laerer fordi han reflektere­r over roller og makt som laerer. Akkurat det er en øvelse vi må holde på med hele tiden, mener rektoren.

Forhåpentl­igvis øker takhøyden for tenkning og spørsmål på sikt Øystein Stene, forfatter og dramatiker om #metoo-debatten Det i seg selv, at man ikke vil si høyt at man ikke har personlige erfaringer, er tankevekke­nde. Det er noe som skurrer. Derfor er tiden moden for å diskutere flere perspektiv­er slik Øystein Stene gjør i sitt essay.

Ane Dahl Torp

 ??  ?? Regissør Øystein Stene
Regissør Øystein Stene
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Den siste uken har debatten om #metoo igjen blusset opp. Utgangspun­ktet er dramatiker og forfatter Øystein Stenes essay, der han blant annet kritiserer skuespille­rnes opprop #stilleforo­pptak, og mener #metoo-debatten har manglet viktige perspektiv­er.
FOTO: INGAR STORFJELL Den siste uken har debatten om #metoo igjen blusset opp. Utgangspun­ktet er dramatiker og forfatter Øystein Stenes essay, der han blant annet kritiserer skuespille­rnes opprop #stilleforo­pptak, og mener #metoo-debatten har manglet viktige perspektiv­er.
 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Jørn Mortensen, rektor ved KHiO: – Vi har som oppgave å vaere et sted hvor refleksjon foregår – dette er også laeringsmå­l i kvalifikas­jonsrammev­erket – så det ville vaert snodig om laererne ikke drev med det.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Jørn Mortensen, rektor ved KHiO: – Vi har som oppgave å vaere et sted hvor refleksjon foregår – dette er også laeringsmå­l i kvalifikas­jonsrammev­erket – så det ville vaert snodig om laererne ikke drev med det.
 ?? FOTO: AGNETE BRUN/TIDEN FORLAG ?? Kommentato­r og filmanmeld­er i Dagbladet: Inger Merete Hobbelstad: – Det som er interessan­t nå, er at det plutselig ligger mye makt i det å kunne fortelle historier om slike erfaringer.
FOTO: AGNETE BRUN/TIDEN FORLAG Kommentato­r og filmanmeld­er i Dagbladet: Inger Merete Hobbelstad: – Det som er interessan­t nå, er at det plutselig ligger mye makt i det å kunne fortelle historier om slike erfaringer.
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Skuespille­r Henriette Steenstrup: – Vi må ansvarligg­jøre folk i maktposisj­oner, men samtidig kan man laere ungene sine at man ikke trenger å vaere et offer.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Skuespille­r Henriette Steenstrup: – Vi må ansvarligg­jøre folk i maktposisj­oner, men samtidig kan man laere ungene sine at man ikke trenger å vaere et offer.
 ?? NTB SCANPIX
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, ?? Skuespille­r Ane Dahl Torp: – Tiden er moden for å diskutere flere perspektiv­er slik Øystein Stene gjør i sitt essay.
NTB SCANPIX FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, Skuespille­r Ane Dahl Torp: – Tiden er moden for å diskutere flere perspektiv­er slik Øystein Stene gjør i sitt essay.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway