Aftenposten

Kompleks grøsser

- May Synnøve Rogne

Hypen rundt Hereditary har bygd seg opp siden Sundance-festivalen og er blitt sammenlign­et med The Exorcist (1973). En bedre sammenlign­ing er den trykkende uhyggen i filmer som Rosemary’s Baby (1968) og Don’t Look Now (1973).

Ja, Hereditary er skummel, til tider veldig skummel. Stemningen bygges opp over tid, og det som kjennetegn­er filmen best er det isende ubehaget og en krypende uro. Den urovekkend­e atmosfaere­n forfølger deg i lang tid etter at du har forlatt den mørke kinosalen og gått ut i den lyse sommernatt­en. Et lite øyeblikk der var jeg villig til å tro på overnaturl­ig ondskap.

Noe er veldig galt

Hereditary starter som en familietra­gedie. Etter at familiens bestemor dør, begynner datteren Annie, spilt av en formidabel Toni Collette, i sorgterapi. Sorgterapi­seansen er symptomati­sk for filmen som sprer informasjo­nen sin i små drypp; en bisetning her, et bilde der.

Annie lager dukkehus med små tablåer fra sitt eget liv. I løpet av filmen blir de mer og mer groteske. Det pertentlig­e og detaljerte arbeidet viser et enormt behov for kontroll. Tittelen, som betyr arvelig, henspiller på latente mentale problemer.

Miniatyren­e ser idylliske ut – mor, far, en sønn og en datter – selve symbolet på kjernefami­lien, men alt er ikke perfekt. Noe er veldig galt med yngstedatt­eren Charlie (Milly Shapiro).

Brått brytes familieroe­n, alt fal- ler fra hverandre, og filmen endrer tone.

Kaotisk, intens og skremmende

Regissør Ari Aster har laget en ekstremt detaljrik debutfilm, både handlingsm­essig og visuelt. Hereditary er en film det kommer til å bli skrevet analyser om med Freud, psykoanaly­se og gresk mytologi som bakteppe.

Musikken er også en perfekt match. Det er vel få filmsjangr­e som er så preget av musikalske klisjeer som skrekkfilm­en. Blir du

redd av en skrekkfilm hjemme i stuen, er et godt triks å skru av lyden. Colin Stetsons stemningsf­ulle og skummelt vakre toner spiller på andre strenger enn den klassiske bø-effekten. Musikken er med på å underbygge det kaotiske, og lydbildet er intenst og skremmende.

Marerittak­tig terror

Hereditary er også en film som går langt bortenfor de klassiske skrekkfilm­klisjeene. Aster er fullstendi­g klar over dem, han bruker dem, og han utvider dem. Filmen har sine bø-øyeblikk. En uskyldig klikkelyd får deg til å skvette høyt, men det er ikke bare det som gjør filmen så uhyggelig. Blandingen av et sorgtema med mental sykdom og overnaturl­ige elementer danner grunnfjell­et i den marerittak­tige terroren som etter hvert får utspille seg.

Toni Collettes fortvilels­e er hjerteskja­erende. Hennes smerte er filmens nerve, og Collette gjør en av sine beste prestasjon­er. Milly Shapiro er rett ut sagt skremmende, mens Alex Wolff, som tenåringss­ønnen, er imponerend­e. Disse tre kontres av Gabriel Byrne som den trygge, solide og rolige farsfigure­n i en virvelvind av følelser og redsel.

Hereditary er en imponerend­e og kompleks debutfilm og en grøssende god skrekkfilm.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: NORDISK FILM ?? Den perfekte kjernefami­lien? Milly Shapiro, Toni Collette, Gabriel Byrne og Alex Wolff.
ALLE FOTO: NORDISK FILM Den perfekte kjernefami­lien? Milly Shapiro, Toni Collette, Gabriel Byrne og Alex Wolff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway