Aftenposten

Norske menns IQ faller

-

Norske data har hatt stor betydning for intelligen­sforskning.

Temaet er kontrovers­ielt, men begrepet intelligen­s forsøker å forklare et ellers snodig funn: Test folk på tilsynelat­ende ulike ferdighete­r som allmennkun­nskap, mental hurtighet, ordforståe­lse, matematisk­e evner, hukommelse, og så videre. De som gjør det godt på en av testene, vil da typisk gjøre det bedre også på de andre. Teorien er at de ulike ferdighete­ne henger sammen fordi de drar nytte av den samme underligge­nde «generelle» intelligen­sen, og det er denne evnetester forsøker å fange opp.

Lavere risiko for å dø

IQ kan lett avfeies som ren teoretisk skoleflink­het uten praktisk betydning, men slike score har vist seg å fange opp noe viktig. Scorer du høyt, gjør du det typisk bedre på skole og jobb, har bedre fysisk og psykisk helse, og lavere risiko for å dø. Dette ser vi også i Norge, der data på norske menns evnescore fra forsvaret fanger opp fremtidig dødsrisiko selv når vi sammenlign­er helsøsken med ulike score. Dette betyr at scorene avspeiler mer enn «bare» ulikheter i ressurser, miljø og sosioøkono­misk status i egen familie og oppvekstmi­ljø: dødelighet­en er rundt fire ganger høyere for de med lavest enn de med høyest score.

Nedgang over tid

Norske sesjonsdat­a har også tidligere vaert viktige for dette feltet, som da forskeren James R. Flynn påviste at evnenivået økte over tid på tvers av den vestlige verden gjennom det 20. århundre. Når norske menn tok samme test ved samme alder, scoret senere årskull stadig høyere, noe som fikk navnet Flynn-effekten. Norske data var også de første som viste at denne effekten ikke varte evig, da Jon Martin Sundet og kolleger i en artikkel i 2004 påviste en utflating som senere ble gjenfunnet i andre land.

I etterkant av studiene har utflatinge­n vist seg å bli en nedgang. For mennene vi har data på er det noe tegn til oppgang for de som er født i de to siste årskullene. Men dessverre ser vi at en økende andel menn mangler evnescore fra sesjon, og familieana­lyser viser at disse i snitt hadde lavere evnenivå enn de som tok testene. Når vi korrigerer tallene for dette fortsetter nedgangen helt frem til 1991-kullet.

I et nytt arbeid utnyttet vi denne oppgangen som ble til nedgang for å se naermere på årsakene bak. En rekke forklaring­er er blitt foreslått i faglittera­turen. Grovt sett kan vi skille mellom genetiske og miljømessi­ge forklaring­er. Mens det hersker bred enighet om at miljøfakto­rer, som bedre ernaering, helse og skolegang, forklarer oppturen, så var bekymringe­n blant mange forskere at nedgangen skyldtes en kontrovers­iell hypotese om såkalt «dysgenisk fertilitet» – en gradvis fordumming av befolkning­en drevet av at de med gode evner får faerre barn enn de med lave. Andre har pekt på innvandrin­g.

Miljøfakto­rer sentrale

Igjen var de norske dataene nyttige. Barn får i snitt like «gode gener» fra sine foreldre enten de kommer først eller sist i søskenflok­ken. Så etter å ha tatt hensyn til fødselsord­enseffekte­r tilsier genetiske forklaring­er at helsøsken skal score likt uavhengig av hvordan scorene i befolkning­en utvikler seg.

Dette viser seg å vaere feil. Vi vet fra før at førstefødt­e typisk scorer litt bedre enn barn nummer to, som typisk scorer litt bedre enn tredjemann og så videre. Men de norske dataene er tilstrekke­lig omfangsrik­e til at vi kan se ytterliger­e forskjelle­r mellom søsknene, og da ser vi at utviklinge­n innad i familier sammenfalt med utviklinge­n ellers. Både positive og negative Flynn-effekter avspeiler dermed i all hovedsak miljøfakto­rer. Noe skjer som påvirker også barn i samme familie ulikt avhengig av fødselsår. Mens mye forskning viser at gener har en klar betydning for intelligen­s, så viser våre funn at genetisk endring i befolkning­en ikke forklarer nedgangen vi nå ser.

Norske menns kognitive evner har gått ned, og en ny studie legger skylden på miljøfakto­rer.

Hvor alvorlig er det?

Dette betyr ikke at vi vet hva som ligger bak. En lang rekke forslag gjenstår som er konsistent­e med dette funnet, som endringer i skolevesen, dårligere ernaering eller helse, eller en endret hverdag der lesing og mentalt utfordrend­e aktivitete­r har gitt vei til lettvint underholdn­ing på TV og internett.

Det er også uklart hvor alvorlig disse utviklings­trekkene er: Dersom vi har en underligge­nde intelligen­s, så er det i noen grad opp til oss hvordan vi trener den opp og hva vi bruker den til. Dersom nedgangen skyldes at vi gjør like krevende ting som før, men på felter som i mindre grad gir gode utslag på en evnescoret­est fra 1950-tallet, trenger ikke nedgangen vaere bekymrings­full. Slike spørsmål – hva som driver utviklinge­n, og hva den betyr – er fortsatt uavklart. Og hvem vet – kanskje vil det vaere norske data som bidrar til å svare på også slike spørsmål i fremtiden? Viten er Aftenposte­ns satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays. Du kan lese en rekke aktuelle artikler på ap.no/viten

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Evnescore, eller IQ-tester, fra sesjonsdat­a viser en nedadgåend­e trend til og med 1991-kullet. Senere fødselskul­l hadde en annen sesjonsord­ning, så der finnes ikke tilsvarend­e data.
FOTO: OLAV OLSEN Evnescore, eller IQ-tester, fra sesjonsdat­a viser en nedadgåend­e trend til og med 1991-kullet. Senere fødselskul­l hadde en annen sesjonsord­ning, så der finnes ikke tilsvarend­e data.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway