Aftenposten

Slik kan nye Blindern bli

Stasjonsom­rådet skal rustes opp, og det blir ny gang- og sykkelbro over T-banelinjen.

- HILDE BJØRHOVDE

Universite­tet i Oslo (UiO) ønsker å bygge boliger til gjestefore­lesere og vil samtidig ruste opp området rett øst for Blindern stasjon.

UiO og Studentsam­skipnaden i Oslo og Akershus (SiO) eier tomtene og har i fellesskap arrangert en lukket arkitektko­nkurranse.

A-Lab og Lala Tøyens prosjekt «Forskerdal­en» gikk av med seieren med en mulighetss­tudie om hvordan området kan bli seende ut.

– Dette gleder vi oss til. Blin- dernporten skal snus fra bakside til fremside og bli et attraktivt og viktig knutepunkt med gode byrom. Dette har vaert et av de mer komplekse prosjekten­e Lala Tøyen og A-lab har jobbet med i det siste, og det er ekstra stas å vinne når konkurrent­ene er arkitektko­ntorer som vi har stor respekt for, sier partner i A-lab, Charlie Marsden.

Bygg rett ved T-banelinjen

Blindern T-banestasjo­n er den mest trafikkert­e stasjonen utenfor sentrum, med mer enn 16.000 reisende hver dag.

Vinnerfors­laget skal danne grunnlag for bygging av 130–150 forskerbol­iger i nye blokker tett inntil T-banelinjen. Området om- fatter eiendommen­e Blindernve­ien 43 nord for Blindernve­ien som er eid av UiO, Apalveien 60 som er eid av Studentsam­skipnaden, Apalveien 62 som er privateid, samt omkringlig­gende utearealer inkludert gang-sykkelforb­indelsen over T-banen.

De nye boligene kommer til å grense til parkområde­t med det fredede Blindern Studenthje­m. På andre siden av T-banelinjen ligger verneverdi­g villabebyg­gelse fra 1920–30-tallet.

På skissestad­iet

Prosjektet er fortsatt på skissestad­iet, og mye må falle på plass før en eventuell utbygging kan skje.

– Vi er avhengige av samarbeid med Oslo kommune både gjennom regulering­en og avklaringe­n rundt selve T-banestasjo­nen med Ruter. Her er det viktig at det utvikles et prosjekt som passer inn i bybildet og som naboene også liker, sier eiendomsdi­rektør ved Universite­tet i Oslo, John Skogen.

– I UiOs masterplan fra 2015 påpeker vi at Blindern T-banestasjo­n, som er slitt og lite innbydende, er en svaert lite representa­tiv adkomst til universite­tets hovedcampu­s. Gjennom dette prosjektet kan vi både ta et helhetlig grep for å utbedre området og lage en hyggelig portal inn til campus. Vi kan dekke UiOs behov for forskerbol­iger og bidra til økt liv på campus med mulighet for handel og

servering, som vil skape aktivitet ved stasjonsom­rådet, sier Skogen.

Behov for revitalise­ring

Juryleder Inger Stray Lien sier de har hatt tre gode prosjektfo­rslag til vurdering.

– De tre teamene av arkitekter og landskapsa­rkitekter har alle jobbet meget seriøst med en krevende tomt i et etablert boligområd­e. Alt-i-alt mener vi at A-Lab og Lala-Tøyen har lykkes best. Deres prosjekt «Forskerdal­en» er omsorgsful­lt tilpasset nabolagets bebyggelse, selv om det nye har en helt annen tetthet og høyde. Bygningene i nord er plassert slik at verdifull vegetasjon på tomten kan beholdes. Prosjektet omfatter også en elegant ny bro over T-banen. Det er på høy tid å gi adkomsten til Blindern et estetisk løft, sier Inger Stray Lien.

– Vi håper naboene vil ta godt imot det, og at det i sum bidrar med kvaliteter som både trafikante­r av ulike slag og beboere vil sette pris på, avslutter juryledere­n.

Rektor Svein Stølen synes dette prosjektet er spennende:

– For Universite­tet i Oslo er det helt avgjørende at vi er attraktive på et internasjo­nalt arbeidsmar­ked, og at vi tilbyr konkurrans­edyktige betingelse­r for innreisend­e forskere. At vi kan tilby nok boliger til gjestefors­kere, er viktig for våre fagmiljøer, sier Svein Stølen.

Han er også opptatt av å koble campus og byen sammen på en best mulig måte.

Dette gleder vi oss til. Blindernpo­rten skal snus fra bakside til fremside og bli et attraktivt og viktig knutepunkt med gode byrom.

Charlie Marsden, arkitekt

 ?? ILLUSTRASJ­ON: A-LAB/LALATØYEN ?? Skisse over hvordan det kan se ut ved T-banestasjo­nen på Blindern om noen år. I de nye blokkene til høyre skal det bo gjestefors­kere ved Universite­tet i Oslo.
ILLUSTRASJ­ON: A-LAB/LALATØYEN Skisse over hvordan det kan se ut ved T-banestasjo­nen på Blindern om noen år. I de nye blokkene til høyre skal det bo gjestefors­kere ved Universite­tet i Oslo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Universite­tsområdet sett i fuglepersp­ektiv. T-banebroen ses i rødt nederst i billedkant­en, mens de planlagte boligblokk­ene har grønt tak på østsiden av T-banestasjo­nen.
Universite­tsområdet sett i fuglepersp­ektiv. T-banebroen ses i rødt nederst i billedkant­en, mens de planlagte boligblokk­ene har grønt tak på østsiden av T-banestasjo­nen.
 ??  ?? Slik ser arkitekten­e for seg utforminge­n av Blindernpo­rten med 130–150 boliger for gjestefors­kere. T-banen ligger til venstre.
Slik ser arkitekten­e for seg utforminge­n av Blindernpo­rten med 130–150 boliger for gjestefors­kere. T-banen ligger til venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway